Ha a szomszéd kanja átugrott hozzánk és befedezte a szukánkat, akkor fel lehet jelenteni a szomszédot emiatt?
Én nem értek egyet ezzel a minden kutyát ivartalanítsunk témával, viszont szerintem, ha már a gazdi úgy dönt, hogy nem ivartalanítja a kutyáját, akkor ne engedje, hogy ilyen helyzetbe kerülhessen!
Kan kutyám van, a szomszédban szuka. Akárhányszor tüzel, a szuka mindig bent van, vigyáznak rá, az én kankutyámat, pedig az első napot leszámítva, baromira nem hatja meg, akkor sem mászik kerítést, nem éhezik, nem szenved mellette, ha hívom jön. Általában úgy oldjuk meg, hogy amikor látom, hogy a szomszéd engedi ki és tudom hogy tüzel, akkor nálunk a kutya jön be, így még az esélye sincs meg, hogy megőrüljön az amúgy ivaros kutyám. Mi egyelőre jól megvagyunk így, leéltünk 9 évet így, egyszersem szökött meg, séta közben sem SOHA, makk egészséges és ugyan indokot nem találok az ivartalanítás ellen, de egyelőre mellette sem.
Ha szukám lenne, viszont egészen biztosan ivartalanítanám, mert lehet én így gondolkodok, de más nem biztos! Nem bízhatom kiskutyák életét egy másik felelőtlen gazdira és sosem lehet tudni...
Egyébként jogilag valószínű nem tehetsz semmit. Ha össze is voltak cuppanva, azért ha mellette voltál tudsz annyira gyorsan reagálni, hogy valószínű nem lesz belőle gond, de azért legközelebb jobban vigyázz rá!
maga a fedezés nem kérhető számon a szomszédon, ez egy akármilyen kóbor kutyával is megtörténhetett volna, a te felelősséged, hogy a szukádhoz ne férjen hozzá.
DE a szomszéd kutya is kijutott valahogy a területéről! és lehet a szukatulajdonosra mutogatni de mindegy milyen háziállatot tart a szomszéd, lovat, lámát, tüzelő szukát, mindenkinek kötelessége az ebét a saját területén belül tartani! ha kóborolni hagyja, az szabálysértés. amennyiben erről van bármilyen bizonyítékod (fotó, videó) akkor mehetsz is a jegyzőhöz, akinek kötelessége eljárni. természetesen bizonyíték nélkül is mehetsz a jegyzőhöz, csak akkor nem biztos, hogy eljárást indít.
a kutya vetéltetésére pedig léteznek módszerek, az Alizine a legkíméletesebb a kutya számára, de annak az ára vetekszik az ivartalanításéval. gondoljátok át, beszélj az állatorvossal, hátha segít részletfizetéssel vagy tud esetleg ivartalanítási akciót. az is lehet, hogy szerencséd van és nem vemhesült, ez egy ultrahanggal kideríthető néhány hét múlva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!