Szerintetek lehet kutyát verés nélkül nevelni?

A behívás lényege pont az, hogy a kutya örömmel szaladjon hozzá, hagyjon ott mindent, amit csinál, mert te hívtad és ezt egy nagyon pozitív élményként kell megélnie, bármilyen helyzetben oda fog jönni a kutya. Nem értik a fizikális bántalmazást, azért értelmetlen. Nem ugyanaz a jelzése, mint nálunk. Ha összeszorítod a mellkasán a bőrt, és lenyomod a földre, hatékonyabb, dominanciát sugároz, arra emlékezteti, amikor az alfa hím leviszi a földre és ott tartja. Ez sem jó minden kutyánál, pl egy vizslánál, mert vele nincs baj a dominanciával, eleve alárendelt a szerepe és mindenben tőled várja a megerősítést.
A pofon nem, de egy tárgy jó időben történő elővétele, mozdítása lehet nevelő hatású, pl ha kimegy, odadobod a papucsod. Nem veled fogja azonosítani a negatív élményt, hanem a kimenéshez fogja kötni. Párszor elismétled vele, a kutya az engedélyed nélkül nem fog kimenni és nem bántottad a kutyát, csak csináltál egy negatív visszacsatolást.

egy-egy jól időzített pofon csodákat tud tenni, de ezt én nem nevezném verésnek! CM is alkalmaz fizikai ráhatást a kutyanevelésnél, a farkasok, kutyák is alkalmaznak egymás között.
a fizikai ráhatást (csípés a maron, vagy egy pofon, ha valami pofátlanságot csinált) önmagában nem okoz károkat, de az pl. igen, ha egy akármilyen szidást (verbálisat) rosszul alkalmazunk. ezek a fizikális jelzések fájdalmat nem okoznak a kutyának, és jól használva csak előnyére válnak a képzésnek. én ugyan úgy használom, mint a verbális jeleket.
nyilván lehet ezek nélkül is nevelni egy kutyát, főleg, ha egy simulékonyabb, érzékenyebb jellem, de tényleg ne nevezzük ezt verésnek...

Én sosem ütöttem még meg a kutyámat, viszont ha valami főbenjáró bűnt (úttestre leszaladás, kaja felevés) követett el, akkor bizony jól megrángattam a grabancánál fogva.
Az úttestre lemenésnél bevált, azóta nem teszi le a lábát nélkülem. Viszont a kaja felevésnél csak annyit értem el, hogy sunyiban csinálja, amikor nem nézek oda.

a negatív megerősítés :( bizonyos nem kívánatos viselkedésnél ,azonnali ,fizikailag érezhető büntetést kap a kutya ) ami után normál esetben a korrigált viselkedés pillanatában pozitív megerősítés jön )
pl: felkapja a papírzsepit a földről,hogy megegye . lehetőségek : rászólok,erősebben rákiabálok ,stb,ezek verbális ingerek ,de mi van ,ha nem működik?,ekkor jön a negatív megerősítés : felkapná a zsepit, vagy már fel is vette ,de nem engedelmeskedik a szóbeli parancsnak ( hiszen fogalma sincs ,hogy mit ne és miért is ne ?? )
ekkor jön a pórázrántás -gyors és erős . és vele együtt a tiltó szó ( a gond az,hogy a legjobb megoldás a szándék büntetése lenne,és nem a tetté, de ehhez gyakorlatilag állandóan arra kellene figyelni,hogy vajon felvenné -e az a k@rva zsepit ,vagy sem :)?? )
tehát még nem vette fel, de már szemez vele,már érezhető,hogy meg fogja tenni :) mert kutya és mert a földön heverő papírzsepi szinte ősellenség, amit el kell pusztítani :) vagy mert csak fehér, esetleg csábító a szaga,stb ??
- negatív megerősítés lehet , a megfelelő pillanatban adott tockos a két fül mögé , tenyérrel :) a lényeg a megfelelő pillanat kivárása,és a tockos után elhangzó megerősítő tiltó parancs szó .
-negatív megerősítés lehet , a gyors és határozott jobb lábbal sarokkal oldalba küldeni a kutyát ( lsd: cessare millan )
- és még rengeteg módszer, a dolog lényege az erő megfelelő alkalmazása ,megfelelő időben,megfelelő,erővel,és megfelelő lelkiállapotban ( ez a legnehezebb, mert a teljes közöny mutatása mellett,kellene megtenni,ami ügye egy érző ,szerető lény bántása okoz problémákat a lelkekben :)
és így tovább:)

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!