Melyik berni pásztor az eredményesebb a kiállításokon, melyik tetszik jobban a bíróknak?
Inkább az erős testalkatú szerintem de a középút a legjobb és fontos hogy a kutya ne legyen kövér, nehézkes, csak erőteljes!!!
Miért kérdezed? Van berni pásztorod? Kiállításra szeretnéd vinni?
jó kérdés:)
ahogy látom a mackós testű,rövid pofájú kutyákat díjazzák a bírók .
hiszen a tenyésztők is az ilyen tip.kutyákat tenyésztik-szaporítják ésszel,vagy ész nélkül ?????
( egy szösszenet : Crufts-on amely a világ leghíresebb kutyakiállítása , a king charles spánielek mindíg szépen szerepelnek , ellenben bizonyítottan a kutya fajta elkorcsosult,pont a kiállításokon elfogadott szabványok miatt. a fejük olyan kicsi lett,hogy az agyuk alig fér el !!!!valamint pl:az angol buldog természetes módon,sem szaporodni,sem szülni nem képes !!!!
mert a széles fej,és keskeny csípő szabvány előírás,csak éppen a természet evvel nem ért egyet )
tehát ??
a tenyésztők van hogy megmentenek egy fajtát, de az ellenkezője is igazzá vált,és itt nagyon jó nevű tenyésztőkről van szó !!!
" minden tenyésztőnek ,maga felé hajlik a keze "
az én bernim még javában növésben van ,de már 64 cm magas .
viszont a súlyát minimumon tartom ,mert a lábai hosszúak-vékonyak,és nem szeretném diszpláziásnak látni.
a színében is sokkal több a fehér ,mint szabadna, + ívartalanítattam 5 hónaposan .
de az én kutyám ,és szerintem,és sokak szerint szebb mint a kiállítási bernik ( akik között nagyon sok nagyon gyenge idegileg ??? a félősség talán tünet a túlszaporítás - bocsánat :) túltenyésztés miatt ????
ne a trendet, az aktuális favorizált tipust tenyészd!
Azt tenyészd ami neked tetszik és a standardhoz minél közelebb áll, végülis a saját örömödre csinálod :)
Köztudott, hogy nem mindig az első helyen állók a legjobbak.
Határozd meg mit szeretnél, egészség?, külső?, jellem? ezek terén mit vársz el tőlük? hosszútávon gondolkodj, lehet h ezért még nem dicsőitenek, de lehet h később meghatározó jelentősége lesz a munkádnak.
Szóval ne a bírónak tenyéssz!
Én nem értek hozzá, csak annyit szeretnék hozzátenni, hogyha a felső határ felett van a kutyáid magassága, akkor az kívül esik a standarden... Így meglepő lenne, ha jó eredményt érnének el, mert akkor tulajdonképp semmibe veszik a standard.
De ezt most nem bunkózásból írtam, csak szerintem ez mérvadó.
Ettől függetlenül én is arra voksolok, hogy ne az aktuális irányzat szerint tenyéssz, hanem az egészségre törekedj!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!