Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Így is lehet valaki tenyésztő/...

Így is lehet valaki tenyésztő/jó tenyésztő?

Figyelt kérdés

Ha vesz egy nagyon jó, nagyon ígéretes szukát és ha a lányka valóban beváltja az ígéreteket és a kiállításokon elért eredmények is azt igazolják, hogy szép és jó idegrendszerű, minden olyan szűrést megcsináltat ami szükséges és vesz mellé egy ígéretes kant is, és ő is kiváló egyede a fajtának.Vele is végig járják a kiállításokat, szűréseket megcsináltatja stb. Majd amikor elérték a tovább tenyésztéshez kellő kort kiváltja a kennel nevet, mindent végigcsinál amit a "nagy" tenyésztők és születik egy alom. Minden le van papírozva, 100 %-osan odafigyel a vemhes szukára, ultrahang, rendszeres kapcsolat az orvossal, szüléskor is minden flott ,kiskutyáknak is mindent megad.

Majd esetleg később valamikor megint lehoz egy almot, vagy megtartja a legjobbnak vélt szukát az első vagy második alomból és amikor felnő és ha ő is érdemes arra, hogy a fajtát méltóképpen képviselje és tovább örökítse, keres mellé egy kiváló kant fedeztetésre és lehozza a kennel 3. almát ugyanolyan odafigyeléssel és gondoskodással mint az első kettőt. De ennyi. Tehát a kérdés lényege, hogy akkor is lehet valaki jó tenyésztő, ha nincs sok kutyája és nincs minden évben vagy minden második évben kölyök, hanem tényleg csak 2 vagy 3 kutya és 3 alom?

2013. ápr. 3. 10:42
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
51%

Természetesen igen. :)

Én ismerek egy tenyésztőt ,akinek 28 kutyája van,és keserű körülmények között tartotta azokat. Kicsi helyen ,koszban ,nem volt vizük stb. Kórosan soványak stb.. Sorolhatnám a dolgokat.

Nem attól jó egy tenyésztő,hogy sok kutyája van.. :)

Hanem ,hogy maximálisan a kutya számára az első. Fejlődése,egészsége stb. :)

2013. ápr. 3. 10:45
 2/12 anonim ***** válasza:
72%
persze. bár elég ritka, hogy a saját kanja rögtön pont flottul teljesítsen mindent és még passzoljon is a szukához, de egyébként több ilyen tenyésztőt is ismerek, aki csak egy vagy két szukával tenyészt, és a saját kölykeit fogja vissza továbbtenyésztésre, esetleg társtulajdonban vannak még kutyái. nem a mennyiségre, hanem a minőségre kell helyezni a hangsúlyt.
2013. ápr. 3. 10:46
 3/12 A kérdező kommentje:
Hát amit leírtam az mind a legideálisabb eset, ha az a szuka amit vesz, mégsem annyira lesz jó mint várták akkor oda az egész, marad hobbi kutya. Ha meg a kan nem passzol akkor azt is meg lehet oldani, lehet keresni a szukához fedeztetésre egy jó kant, nem muszáj a saját kannal fedeztetni. Lényeg a lényeg, hogy maximum 3 kutyából áll a tenyészet és kevés de tényleg minőségi alom lesz.
2013. ápr. 3. 10:52
 4/12 anonim ***** válasza:
Nem mennyiséget,minőséget kell hozni.Eleve nem is lehetne évente elletni a kutyát.
2013. ápr. 3. 10:52
 5/12 anonim ***** válasza:
De rengeteg pénzbe kerül és sok a buktató,nagyon sokat kell tanulni hozzá.Olyan tenyésztőtől vegyél kutyát aki hajlandó ebben tanácsokkall segíteni.Ha tenyésztésre szánod az ebet,általában növendék kutyával kell kezdeni,rajta már lehet látni mi lesz belőle.De az ilyen kutya több 100.000 Ft is lehet.
2013. ápr. 3. 10:58
 6/12 anonim ***** válasza:
85%

azért emeltem ki, mert ez volt az egészben az egyetlen, ami ritkán fordul elő, egyébként sok olyan tenyésztőt ismerek, akinek szinte megegyezik a kutyás karrierje a kérdésben leírttal.

sőt, sokuk csak hobbira, vagy kedvencnek szánta az első kutyáját, de később elkapta a sport és/vagy kiállítás őrülete és sikert sikerre halmozott, majd végül kennelt alapított. igazából addig tud igazán felelősségteljes és maximalista maradni egy tenyésztő, amíg kicsi állománnyal dolgozik. amikor már 10 kutya fölött van a létszám nagyon nehéz velük rendesen foglalkozni.

2013. ápr. 3. 11:01
 7/12 anonim ***** válasza:
39%

Van tenyeszto, meg szaporito.

Amit a kerdezo leirt, az a tenyeszto, amit az elso valaszolo az a szaporito.

Azert szerintem egy jo tenyeszto tisztaban van az oroklestannal, es a vonaltenyesztes fogalmaval is.

2013. ápr. 3. 11:17
 8/12 Ritacoronita válasza:
0%
természetesen.mi is igy csináltuk anno.nagyon jó dolog a kutya tenyésztés főleg ha az illető szívből csinálja.sajnos mi ismertünk olyan nagy tenyésztőt akit annyira nem érdekeltek a kutyái hogy nem nézte a hőt az infralámpa alatt és megégtek a kiskutyák....nekünk kellett helyrehozni szegény kiskutyákat.de a kérdéseid alapján belőled el felelősségteljes tenyésztő lehet:)
2013. ápr. 3. 11:27
 9/12 anonim ***** válasza:
55%
Ismerősöm Pressa Canario tenyésztő. Jelenleg egy növendék szukája van csak, vele vár a jövőbeni párosításra, most épp mennek a szűrések, versenyek, stb. A korábbi párosításra 4 évet várt. Az össezs tenyésztő cseszteti, h milyen lúzer, h évente egy almot nem hoz lel egalább. Ő meg csinálja magának, és nem küllemre megy, hanem munkavonalra. Utálják is érte.
2013. ápr. 3. 11:46
 10/12 anonim ***** válasza:
78%
nálam 4 szuka van. Egy 9 éves, egy 6, egy 4, és egy 3. Az öreglány, már nyugdijas, a 6 éves betegség miatt ivartalanitott, a 4 éves egyszer babázott, és a 3 éves is.(3 hónapja) A 9 évesemnek életében 3 alma volt, és ugy indult el az egész, hogy anno még 25 éves volt ilyen fajtám, majd amikor ő itt hagyott nem volt kutya. Aztán idő kellett, mire felütöttem a kutya ujságot, és kinéztem egy szimpatikus hirdetést. Este már mentem érte:) Eszem ágában sem volt tenyészteni. Nőtt növögetett, és egyre jobban tetszett. A jelleme, a külleme, a munkája. Összeültünk a tenyésztőjével, és megbeszéltük a jövőt. Szűrések: mindenre mentes a kutya. Tenyészszemle maximális kitűnő. Kérdezte a tenyésztője mi az elképzelésem, mit szeretnék. És igy válaszotottunk kant. Ebből az alomból megmaradt egy szuka a mostani 3 éves:) Közben nagyon sokat nyomorogtam a net előtt. Végigmazsoláztam az egész adatbázist, visszavezettem a törzskönyveket, genetikát olvastam, b@szogattam az állatorvost ha valami nem volt kerek. Kiállitásokra jártam, ahol tudtam, hogy az ősök közül még találkozhatok kutyával. A lányából 3 éves korára Interchampion kutyát csináltam vizsgával. Most ismét maradt egy kis szukám, jelenleg 13 hetes, és igégeretesebb mint a nagyanyja, akit büszkén mutotgatok, mert 9 évesen még aktiv kutya, és makk egészséges. Sok munka van benne, sok idő, és rengetek pénz. De kárpótolnak mindenért. Azért irtam le ezeket, mert egy nagyon jó szukából is gyönyörű várat lehet épiteni. nyilván ehhez nagyfoku szerencse is kell. Ugyhogy egy tenyészetben nem az a fontos, hogy hány kutya van. Hanem az, hogy milyenek.
2013. ápr. 3. 12:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!