Nálunk, Magyarországon miért nem lehet a kutyát szinte sehová bevinni?
Nővérem is kint van most Olaszországban, ő is mondta, hogy elég sok helyre bemehetnek DE.
Azt is mondta, hogy ott aztán tényleg nem látsz neveletlen kutyát. Arról nem is beszélve, hogy ott valóban betartják a póráztörvényt, és CSAK a parkban/futtatóban vannak elengedve, egyszer sem találkozott embert megugató kutyával, mindenki megkérdezi a másiktól, hogy odamehet-e megsimogatni, nem rángatják a pórázt, stb. Szóval ha itthon olyan lenne a kutyatartási kultúra, amilyennek lennie kéne, akkor azt mondom, hogy mondjuk a plázába bemehessen DE a boltba már ne. Én nagyon szeretem a kutyákat, nekem 3 van, a családon belül meg még 4, de nem szeretnék átesni a kutyákon miközben nézelődök..
Engem meg az zavar, amikor a 2 év 13 év közötti gyerekek visítoznak, kergetőznek, üvöltöznek mellettem vásárlás közben. Szintén összekennek mindent (akár sárral, akár kajával, akár bármivel, ami a kezük ügyébe kerül), fellökdösik az embereket, szintén nem szól rájuk a "gazdájuk", szintén nem tudnak viselkedni. Őket mikor tiltatjuk ki?
Így végigolvasva a kommenteket, én is a kutyás plázát választanám, a mai magyar ősanyák úgysem hoznák be a szent gyermekeiket, és - valljuk be -, általában, ahol nincs legalább egy nyálfröcsögve hőzöngő ember, ott nem is nagyon szokott probléma lenni semmiből (ugyanis - ezt egyre többen elfelejtik - ha valami zavar, ki lehet használni a másik ember különleges képességét, úgynevezett hallást, és elmondani a gondunkat).
24 es ott a pont!
Az emberek nagy része azt hiszi, h nekik csak jogaik vannak de kotelességeik nincsenek, nekik mindent szabad mert kik ha ok nem, de a tobbiek bekaphatjak...
Rokonaim, ismerőseim tudják, hogy én vagyok olyan barom és szinte mindenhova, ahol ismerem a körülményeket, viszem magammal a kutyámat. Bárhol bármeddig vár rám, ezzel nincs is gond.
Néhány alkalommal volt már szerencsénk iskolában, bevásárló központokban, hivatalos helyeken járni, bemutatózni. A kutyám teljes természetességgel közlekedett mindenhol, ha kellett, türelmesen feküdt, ha lehetett, kíváncsian fedezte fel a környezetét.
És látszott rajta, hogy ÉLVEZI a dolgot!
Mindezek ellenére azt mondom, hogy MA MAGYARORSZÁGON igenis nem valóak a kutyák ilyen helyekre, ugyanis a kutyák 90%-a neveletlen...ami a tudatlan, felelőtlen, figyelmetlen gazdák hibája!
Addig, amíg a Fressnapfban őrjöng a póráz végén a kis Fifike, vagy amíg egy nagytestű keverék telibehugyozza a jutifalatos oszlopot, addig semmi keresnivalójuk nincsen áruházakban, boltokban!
Élelmiszerboltba SEMMI keresnivalója semmilyen kutyának...kivéve a segítő, vakvezető és egyéb szolgálati kutyákat.
Egyetlen ésszerű megoldás lenne erre...ugyanaz, ami a pórázkötelezettség alól is kibúvó lehetne: egy szigorú városi kísérőkutya vizsga, mely bizonyítaná, hogy a kutya képes póráz nélkül biztonságosan közlekedni akár az említett helyeken is, és maximálisan engedelmes.
Az ilyen vizsgával rendelkező kutyák kaphatnának mentességet a póráz alól és mehetnének be áruházakba, intézményekbe...ez a vizsga pozitívan diszkriminálná a tudatos, felelős gazdák jól nevelt, civilizált kutyájukat. Ellenben ebben az esetben TÉNYLEG szorgalmaznám, hogy a póráz nélküli, nem vizsgázott kutyák gazdáit büntessék ezerrel...mert nem csak a jól nevelt kutyákat engedik el...rengeteg agresszív, behívhatatlan kutya rohangál póráz és a legminimálisabb kontroll nélkül, problémát okozva ezzel más kutyásoknak és nem kutyásoknak egyaránt...
HA Nemetorszagban elsz, akkor azt is tudod milyen komoly szabalyai vannak a kutyatartasnak. Kutyat nem kell chipeltetni, de kell a nyakaba egy bileta, amin lathato a kutya regisztracios szama. Hylfuggoen adot fizetsz, ami eleg kemeny is lehet. Helyileg szabalyozzak a tarthato kutyak szamat, amit be is tartanak. A kutyatartas igy eleg komolyan ellenorzott es nem olcso. Emellett egy tarsashazban csak ugy nem tarthatsz kutyat, kell a szomszedok beleegyezese, meg persze a tulaje ha berelsz. Ergo eleg erosen szurt a kutyatartok tarsadalma mar az elejen. Minderre rajon az, hogy ha a kutya barmit csinal, akkor nagyon kemenyen felelsz erte!! Ha akar csak rammorog, futas-bicikli kozben a legminimalisabban is tamadolag lep fel, BEPERELNEK! Te kapod a csekket nehany 100-1000EUR tetel, a kutya meg lehet megy injekcio ala. Ergo NEM KERDES, hogy a kutyat MEGNEVELED, ISKOLAZOD! A kutyatartas nem alapjog, hanem kemeny felelosseg.
NA es mivel a szabalyok be vannak tartva (ha nem akkor vagyonokat fizetsz), innentol kezdve be lehet engedni egy kutyat emberek koze es lehet menni plazazni!
(En ide mar tobbszor leirtam, hogy ezt a kutyatartast tamogatom. Mo.-on a kutyatartok nagy resze onmaga tartasara is alkalmatlan, nem meg 1 kutyaera)
Egy pelda:) Ismeroseink most vesznek 2 dogot. 1et akartak, de a tenyesztonel beleszerettek es 2 lesz. Minimum fel evet vartak es az indulo koltseguk amennyire en tudom a 2 kutyara 3000EUR felett.:) Nem kerdes, hogy a kutyaiskola mar most szervezve van.
A nemet szabalyokert csereben, itt meg nem lattam egy kobor ebet sem es meg soha, szo szerint soha nem fordult elo az evek alatt, hogy bciklizes, futas kozben egy kutya is rammorgott volna. Pedig sokat jarok ki kutyas es szabadidos helyekre sportolni.
Amikor Mo.-on vagyok 1-2 hetekre, olyan nem nagyon van, hogy egy kutya ne akarjon leszedni a cipomrol futas kozben. Mivel tojnak a szabalyokra es mindenki uberokos hozzaerto kutyatarto, nem kell a szaktudas, kutyaiskola az atlagnak:) A szerencsetlen falukutyakrol meg ne is beszeljunk..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!