Hogyan veszíthetem el a kutyám?
Amikor kertes házban laktunk, ott volt egy műhely és alkalmazottak is. Na meg persze ott volt a kutyánk.
Menhelyről hoztuk el, és nem mondanám éppen szökősnek de azért nagyobb az esély, hogy ő elszaladgál...
Egy napon már hazamentek az alkalmazottak, párommal voltunk bent a házban ketten. Azt hallottuk, hogy ugat egy kutya, mondtam is páromnak, hogy ez a mi kutyánk. Aztán csengetett is valaki, kimentünk és láttuk, hogy a kutyánk az ajtóban áll, mellette egy néni a saját kutyájával.
Kiderült, hogy valamelyik alkalmazott kiengedte véletlen a kutyánkat, aki meg ment játszani a néni vizslájával. De kb. fél óra után megunta és hazajött a szentem, csak nem tudott bejönni. :) A néni meg látta, hogy itt ugat a gyerek, hát becsengetett. :) Nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar ennyire fog kötődni a kutyánk, hogy nem szökik el, illetve hazajön. Akkor alig volt nálunk pár hónapja... talán 2.
Amúgy ha van chip a kutyádban, könnyebb megtalálni. Ha vissza tudod hívni, amikor elengeded, akkor nem fog elszökni. (legalábbis minimális rá az esély)
Amikor petárdáznak, vagy tüzijátékoznak, soha ne engedd el a kutyust. Olyankor megijedhet és tényleg elszaladhat. Augusztus 20-án és Szilveszterkor nagyon sok kutya így tűnik el.
Na hát ez az, hogy sokan nem kötik meg a kutyát, aztán meg siránkoznak, hogy elveszett.
A szomszédban lakott egy öregasszony egy Kormi nevű kutyával. Kormi mindig szabadon szaladgált pár méterre előtte, mindig visszajött. Aztán Kormi egy nap gondolt egyet és világgá szaladt.
Igen, volt, hogy a jól nevelt kutyám megijedt valamitől az utcán (légibemutató volt nem messze és a boeing elég hangos) és frászt kapott, de nem szaladt el. MERT PÓRÁZON VOLT.
A kutyákat MEG KELL KÖTNI. A saját biztonságuk érdekében. Persze mindig jönnek az olyan válaszok, hogy a kutyának szabadság kell meg blablabla (én is boldog lennék, ha szabadon futkorászhatna kedvére), de vagy vigyáz az ember a kutyájára és elővigyázatos, vagy megvan az esélye, hogy világgá szalad vagy elcsapja a kocsi. Ennyi. Jöhet a lepontozás!
Meglát egy macskát, elszakad a nyakörv/póráz, megijed a villámlástól, tűzijátéktól, kiszökhet az udvarról, ellophatják stb. Nagyon sok dolog lehet.
Volt már 1x hogy elszökött a kutyánk de 2nap csavargás után hazajött. Fogalmunk sincs mit látott de valahogy kimászott a kerítésen. Máskor ilyet még nem csinált, ugyan ott volt este ahol mindig is nem tudom mi lelete.
Bárki kutyája elmehet szerintem akármilyen jól nevelt.
Szerintem ne aggódj, vigyázz a kutyusodra és nem lesz semmi baj.
Annyiból nem értek veled egyet, hogy nem lehet állandóan vagy megkötve a kutya, vagy lakásban...
A szülő sem köti meg a gyerekét, bár láttam már olyat, hogy a pici gyerekre egy hosszú kötél volt kötve, a másik vége meg a szülő derekán. :D:D
Nyilván elővigyázatosnak kell lenni de nem lehet a széltől is óvni a kutyát. Illetve lehet, csak nem biztos, hogy olyan szuper megoldás.
2. vagyok
Jó, nyilván ha egy zárt zöld területen elengedi az ember, ahol nincs mondjuk autóút, akkor az teljesen rendben van. De itt a városban rengetegen engedik szabadon rohangálni a kutyájukat (neveletlen kutyákat is), rengeteg gázolás történik. És rengeteg az eltűnt kutya, chip ide vagy oda... Kicsit dühítő, hogy mindez a kretén gazdik miatt van.
Azért egy buta és értetlen gyerek is problémás. :D:D Na de viccet félre téve:
Nem lenne gond az utcán elengedéssel, ha nem az autó út mellett tennék ezt meg sokan. És nem az olyan gazdik, akiknek a kutyája szét akar szedni mindent és mindenkit. Az ilyen gazdák a környezetükre is veszélyt jelentenek, ez inkább a probléma a szabadon engedéssel.
Értem ezalatt, hogy mondjuk van itt a környéken egy idegbeteg westie. Volt már rá példa, hogy messziről szóltam a kedves gazdinak, hogy NE hozza ide a kutyáját.. de le se sz@rta a mondandómat... mentem el a kutyámmal de épp ajtóban álltunk meg (mivel jöttek ki mások a házból, csak nem lökhetem őket el) és a westie neki esett a kutyámnak. Szerencsére nem történt nagy gond (a kutya viselkedését leszámítva) de mi van, ha póráz nélkül lett volna a westie és egy kisbabát támad meg, aki éppen tanul sétálni??!?!
Sajna kb annyit lehet tenni a jó nevelésen kívül, hogy saskázod a környéket folyamatosan. Ha problémát észlelsz, azonnal megfogod a kutyádat.
Mi kikötöttük a soroksári úti Tesco parkolójába, amíg bementünk vásárolni. Álmomban nem gondoltam volna, hogy ellopnak egy másfél éves, keverék kutyát. Hisz annyi van az utcán is.
Aztán csodával határos módon másnap, az 1-es villamos vonalán meglátta a tesco biztonsági szolgálatának vezetője (akivel előző nap beszéltünk, és aki látta is a csövest aki elvitte, mert pont lent voltak a parkolóban egy autó feltörés miatt), leszállt, odament a csövihez, minket hívott, és megvárta, amíg odaértünk. Nagyon rendes volt, nem fogadta el a felajánlott jutalmat sem.
Dö End :)
A legtöbb esetben vastagon a gazdi a hibás - elengedi pórázról, de nem neveli meg; póráz nélkül sétáltat (és szintén nem neveli megfelelően); kiköti a soroksári tesco parkolójába (??????????????). Persze bőven vannak olyanok is, akiknek a fiatal fajtatiszta (vagy erősen egy adott fajtára hajazó keverék) ivaros kutyáit lopják ki a kertből vagy elszakad a póráz (mondjuk itt is lehet a gazdi hibája, hogy nem tudja visszahívni)...
A legtöbb eset, amiről hallok, általában olyasmi, hogy "fifike egyszer csak fogta magát, és elszaladt". Gazdi persze visít utána, a nevét kiabálva jól megkergeti - vagy éppen észre sem veszi, mert telefonál/beszélget (persze a kutyára ügyet sem vetve). Az igazság az, hogy nap-mint-nap szemtanúja is vagyok ilyen esetnek a futtatóban - a kutyát sokszor a szomszéd utcában kapják el, vagy az utolsó pillanatban felkapja a fejét valami érdekes szagra, és irányt vált -, ha a gazdik nem lennének ilyen marha szerencsések, a környékünkön sétáló 10-12 kutyából mára maximum hat lenne életben/otthon. Persze fifike ettől még jól nevelt, meg "olyan okos, hogy el tudja dönteni, vissza akar-e jönni".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!