Be merjek vállalni egy csehszlovák farkaskutyát?
Most vagy 17 éves. Jövőre érettségi, gondolom továbbtanulás vagy ha nem akkor munka... és ezek csak a tények, azt még nem vettük bele, h mikor és hogy fog kialakulni párkapcsolatod, az hogy miként emészti fel az energiáidat. Egy kutyát 15 évre veszel - majdnem annyira ahány éves vagy. Gondolj már ebbe bele, h hányszor változhatnak meg az életkörülményeid ennyi idő alatt - amihez egy kevésbé erős ösztönű kutya jobban alkalmazkodik. Azt meg se pedzintem h 15 évbe simán benne van már egy gyerek is. Ez most h ennyire rápörögtél a témára mondhatni múló dolog. Térj vissza rá, amikor érettebb személyiség leszel. Ennyi idősen én basenjit akartam mindenáron. És ma már 30 évesen áldom az eszem, h nem vettem - mert nem lennénk összeillők. Akkor is ismertem a fajtát, nem ez volt a baj, tudtam mindent róluk, a rossz tulajdonságaikat, azokat a jellemvonásait is amiért örülök h nem vettem...de 17 évesen nem tudtam felmérni, h illünk-e egymáshoz, csak azt láttam h nekem kell, mert tetszik, meg olyan szép és juuuuj. Végül nem tudom, h mi tántorított el, pedig már volt egy foglalásom is egy alomban, de örülök neki, h így alakult. És azóta is csodálom a basenjiket, de messziről :o)
2013. márc. 5. 14:11
ha ismered a fajtát akkor tudod hogy sok idő kell hozzá (illetve hogy kezdő kutyatartónak nem ajánlják)
gondolj bele: egésznap suliban vagy plusz eljársz lovagolni megfelelő mennyiségű időd csak hétvégente lenne, de ehhez a fajtához nagyon sok idő kell és türelem. főleg kölyökkorban hiszen ha rosszul szocializálódik az komoly gondot jelenthet.
Arról nem is beszélve hogy az erős vadászösztön miatt + macska még több odafigyelést igényelne.
2013. márc. 5. 14:18
én ismerek két ilyen kutyát személyesen.mindkettő barátságos,puszis,elég komolyak,nem igazán játékosak.könnyen tanulnak és szót is fogadnak a gazdának és másoknak is.egyáltalán nem agresszívak,vagy dominánsak.
viszont mindkettő folyamatosan felássa a kertet.
a másik,hogy nekik kell hogy folyamatosan a gazdájuk mellett legyenek.és a srác viszi is őket mindenhova szó szerint (még munkába is!)
igazából szerintem itt nem a nevelhetőségen,van a hangsúly,mert okosak,könnyen tanulnak,és engedelmesek is.hanem azzal hogy igénylik a gazda jelenlétét extrémebb módon,mint a többi kutya..
2013. márc. 5. 14:33
utolsó vagyok,és nem a crying wolfból vannak a kutyái...azok ha jól hallottam "vadabbak"
2013. márc. 5. 14:35
15/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat (főleg akiknek sikerült nem lekezelő stílusban...), akkor szerintem még várok vele. De nem hinném hogy pár év múlva másképp fogok gondolkodni, már régóta kinéztem ezt a fajtát! :)
Nem lehetetlen feladat bevállalni szerintem. Abba azért gondolj bele, hogy a szüleid hogyan tudnának bánni vele,mert azért ők is fognak ott az udvaron járkálni és ha nem nevelik ők is, nem következetesek meg határozottak vele akkor ott adódhatnak problémák...
2013. márc. 5. 15:41
17/18 A kérdező kommentje:
Anyukámmal élek, sajnos elég engedékeny a macskámmal is, de szerintem ha elmagyaráznám neki hogy fontos hogy betartsa a szabályokat megérteni. A gond csak az hogy ő sincs többet otthon mint én.
ha már elgondolkozol rajta, akkor nem.
nekem is nagyon-nagyon tetszenek, de asszem az életben nem leszek alkamas a tartására...
2013. márc. 5. 17:10
Kapcsolódó kérdések: