Szobatisztasági gond, mit csináljak?
Sziasztok!
Már kértem itt tanácsot ez ügyben, de semmi nem használ. Hiába viszem ki kaja után, játék után, 3 óránként, viszem ki a szabadba a pelusát, járok indiántácot, vagy bármi, egyszerűen NEM HAJLANDÓ kint pisilni.
5 hónapos, még soha nem pisilt szabadban, és nem is hajlandó. Foghatjuk a pelusra, de nem szedem fel azért, hogy a parketta menjen tönkre, meg az nem a pelus hibája hogy nem és nem hajlandó kint pisilni. Akár 5-6 óráig visszatartja, csak h bent pisilhessen. És ez olyannyira nem pelus függő, hogy anyósomnál, barátnőmnél, bárhol képes konyhakőre, fürdőbe, szőnyegre pisilni. Mindegy, csak ne kint a szabadban.
Egyik kutyasétáltató azt mondja, hogy az ő kutyája is ezt csinálta, szerinte a hideg miatt, mert tavasz/nyáron lett szobatiszta a kutyája. Van aki azt mondja, ha ivarérett lesz, elkezd jelölgetni kint úgyis, mivel hím. Én már nem tudom mit csináljak...
6 hónapos korában ivartalanítani akartam, de most nem fogom, hátha tényléeg elkezd jelölgetni és ráérez a kint pisi ízére.
A haver kutyák pisijét szagolgatja mindig. Néha emeli is a lábát, akkor reménykedem, de nem éls nem pisil.
Van valakinek valami forradalmian új ötlete?
Valami ilyesmit, igen. Legalább a kinti kaki is meg lesz. :D
Aztán meg ha ez összejön, bízzunk benne, hogy rá kap a kint pisilés ízére.
Azt mondják az okosok, hogy akkor nem pisilnek kint a kutyák, ha nem érzik biztonságban magukat. Szóval ha sikerült belőle kipréselned az első kinti pisit, utána valami jól ismert, biztonságos helyre vidd le.
lehet hogy ezt már tanácsolta valaki, nem tudom, de elmondom nálunk mi volt a helyzet.
először is én is hatalmas nagy butaságnak tartom azt hogy ha valaki pelust használ akkor kizárt hogy a kutya kint végezze el, ugyanis mi is pelust használtunk és semmi gond, igaz volt egy átmenet.
igaz, az a baj hogy ebben az esetben nem teljesen hiszem el hogy a kutyus "pelus"tiszta lett volna (barátoknál bárhol pelus nélkül is), mert akkor nem végzi el akárhol, maxi ha nem tudja visszatartani, illetve nem is érti hogy mi a lényeg és mit várnak el tőle. namármost a mienk szó szoros értelmében a pelusra volt szoktatva. ez azt jelentette hogy sehova máshova csakis a pelusra. amikor nagyon pici volt elfelejtettem neki újat letteni (ugyanis mindig áttakarítottam a pelus helyét) és akkor meg a pelus helyére végezte. rájöttem továbbá arra is hogy a pelusról csakis úgy lehet leszoktatni ha az azonnal fel van szedve. tehát ha elmegyünk dolgozni és reggeltől délutánig ott a használt pelus az nem jó. sőt még inkább előny is volt hogy pelusra volt szoktatva mert simán tudtam következtetni abból hogy elindult a pelushoz.
szóval az én tippem:
először is a legjobb az lenne ha egy hetet tudnál szánni a dologra és egész nap a kutyával tudsz lenni. a pelust mindig azonnal cseréld amit a dolgát végezte és alaposan takarítsd fel a helyét is fertőtlenítővel mielőtt az újet leteszed. utánna nincs más dolgod mint figyelni ha a pelusra veszi az irányt. akkor rászólsz hogy fújj. ha ennek ellenére elvégzi rajta a dolgát, hagyd ne zavard, de amint végez mondd megint neki hogy fújj, és éreztesd vele hogy nem voltál elragadtatva (nem kell túlzásba vinni csak hogy azért érezze hogy ez nem a dicsérendő cselkedetek közé tartozik). nálunk a második reakciója a kutyának már az volt hogy toporgott a pelus előtt és nyüszített hogy na akkor most hova. ekkor megint rászóltam és rögtön dicsértem szóban (mivel már nem akart a pelusra menni, tehát az ugye jó) is, plusz mondtam neki hogy várjon. (ezt ismeri a tied nem tudom megtanulta e már) akkor gyorsan kaptam a cipőt kabátot és usgyi kifelé. szintén nem szabad túl nagy jelentőséget biztosítani annak ha félúton baleset történik. nekünk is fel kellett azért mosnunk párszor, ez normális. persze azért dicséret sem jár. igaz ha mi rászóltunk akkor általában félbe hagyta és lent folytatta. ilyenkor hatalmas dicséret járt. figyeld meg azokat az időpontokat amikor rájárna a pelusra és egy idő után vidd le ezekben az időkben anélkül hogy jeleznie kelljen. a másik még hogy lefelé én mindig figyeltem a kutyát és ha nagyon szaglálódott vagy egy kicsit is fura beállása volt (főleg ha a farka nem volt lazán leengedve) akkor rántottam egy picit a pórázon, csak hogy zavarjam abban hogy ne tudjon nyugodtan wc-ni ott ahol nem szabad. viszont ha már leértünk akkor általában futottam vele hogy ne kelljen olyan sokáig tartogatnia. egy idő után (majd ezt magadtól úgyis látni fogod) már a pelust is felszedheted ha már érti a lényeget.
idő és türelem szükségeltetik. azt mondod hogy akár órákig képes visszatartani, tehát nála az nem igen áll fent (főleg ha nem órákig kellett visszatartania valamit) hogy amíg leértek addig a kis ideig ne tudná visszatartani. egyszerűen csak nem érti a lényeget, hogy mit vártok el tőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!