Ha felmerült bennem, hogy nem lesz kedvem megcsinálni azt amivel egy kutya jár, akkor ne is vállaljak kutyát?
Szeretem az állatokat, meg a kutyákat. És lenne is kedvem, meg időm, és pénzem egy kutyát eltartani/foglalkozni vele. De sokszor van, hogy haza megyek egy fárasztó nap után, és kajálni kéne, meg megnézni egy filmet/elolvasni egy könyvet, és MÉG elmosogatni/felmosni/berakni a mosógépbe a ruhákat. És ehhez néha nincs kedvem. És megcsinálom inkább korán reggel.
Na most felmerült az, hogy egy kutyánál sokkal több idő kell, mint ezeket elvégezni.
Napi 2-3x séta, nevelni, játszani vele, orvoshoz vinni...
És eszembe jutott, hogy tuti, lesz h haza megyek délután fáradtan, rossz kedvvel, és nem fogom elvinni sétálni...
Ha ez felmerült, hogy ez akár csak 1x is megtörténhet, akkor inkább hanyagoljam ezt a kutya témát ugye?
Lehet, hogy rám cáfolnak majd a nagy kutyabarátok (félreértés ne essék, nagyon szeretem a kutyámat, de vannak nálam 100x fanatikusabb emberek is, mégis csak egy kutyáról van szó), de ha kimarad egy-egy sétáltatás, az nem olyan nagy "hú de valami". ha nem lesz kedved játszani vele: hát bizony ilyen is előfordul majd biztos, de én ezt se tartom olyan nagy dolognak. Nem lesz ez rendszeres, nyugi.
Orvoshoz meg úgyis elviszed, ha ne adj isten beteg lesz, azt nem bírod megállni.
Szóval nyugi, nem kell ezt ennyire túlparázni. Egyébként milyen kutyuson gondolkodsz, és hol lesz? Kertes házban, vagy panelban?
Jól látod, hogy a kutyatartás komoly döntést igény, szerencse, hogy felelősségteljes vagy. Szerintem ne vágj bele, én, mint kutyás írom neked, hogy bizony a napi kétszeri séta (esőben, hidegben, hóban, sárban...) minimum kell egy alacsony mozgásigényű kutyánál is. A nevelés, az állat tisztasága, az állat helyének tisztántartása, a vele való játék még ezeken felül vannak. És nincs benne hétvége vagy nyári szünet:) Ráadásul ha hét közben reggel pl. 7-kor sétálsz vele reggel, akkor hétvégén sem alhatsz 10-ig, mert a napi rutin fontos a kutyáknál.
nem lebeszélni akarlak, csak ezeket tudnod kell. Meg persze ha olyan a fajta, akkor kell a szőrét is ápolni, nekem az egyiket fésülni és nyírni kell, kettőt trimmelni, a negyediket szintén kefével rendezni. ja, ha lakásban tartod, többet kell takarítani a szőr-por-kaja...stb. miatt plusz lekötni a figyelmét, hogy ne rágjon szét semmit, ha kertben, akkor ott kell összeszedni a kakit, megvédeni a növényeket...
A kutyázás egy életforma, csak teljes odaadással csinálhatod:) Nekem a legszebb dolog az életemben, de aki nem ennyire megszállott, annak nem ajánlom, mert a kuyta is és ő is rosszul jár.
Én úgy vagyok a kutyámmal, h bármennyire is fáradt vagyok délután,mikor hazaérek,bármeddig képes lennék "babusgatni" meg játszani vele. Van olyan, h nincs kedvem takarítani (stb, amiket te is felsoroltál), de a kutyus olyan ki "bambán" bámul h foglalkozzak vele, h nem bírom ki h ne sétáljunk 1et vagy ne játszak vele legalább 1 picit. ^^
Szerintem ha a szívedhez nő, te is így leszel vele. :))
1. válaszoló vagyok.
Nem akarok vitatkozni veletek, örülök, hogy ennyire szeretitek a kutyátokat. Örülök, hogy ennyi időt szántok rá. Tényleg.
De azzal nem teljesen értek egyet, hogy a kutyázás egy külön életforma. Egy kérdés felmerült bennem: szerintetek egy 20-30 évvel ezelőtt, falusi egyszerű ember is megtett ennyi mindent a kutyájáért? Olyanokra gondolok, akik házőrzőnek tartották őket, és hasonló.
Szerintetek ilyen helyeken mi változott az elmúlt 20-30 évben?
Bocs, hogy off-olom kicsit a kérdést ezzel a hsz-el, de tényleg érdekel, hogy látják ezt a...hogy is írtad? Megvan. Ezt az életformát folytatók.
Az én véleményem az, hogy ez a kutyázás dolog elmegy lassan egy olyan irányba, ami már a kutyának se jó. Most persze nem pont a sétáltatókra, meg a kutyájukkal tisztességesen foglalkozókra értem, de azért gyerekként kezelni egy kutyát, meg ruhát adni rá, meg csókolgatni, puszilgatni....túlzás. Ti hogy látjátok ezt a dolgot?
5-ös vagyok
Egyetértek a 7-essel meg a 8-assal.
Totál rendben van az, h ha 1x-2x kimarad a séta. Persze ez panelban tartott kutyusnál fontosabb, mert le kell vezetnie valahol az energiáját. Viszont 1 kertes házban tartott kutyának semmi szüksége rendszeres (mindennapos) sétákra. Ott van neki a kert, kiugrándozza,kiszaladgálja magát. :)
A másik dolog meg amit említettek előttem:
Ez az "adjunk ruhát a kutyusra mert úgy cuki" dolog egyáltalán nem jó szegény állatoknak. Egyszerűen röhelyes.
Csak akkor értem meg a kutya ruhát, ha pl egy csivavát sétáltatni akarsz, mert szegénykék megfagynának kabátka nélkül télen.
A kutyával törődésbe meg nem feltétlenül a játék tartozik bele. A kutyus szereti ha simogatod,ha filmnézés közben az öledben hever,sőt, az enyém annak is örül, ha szaladgálhat utánam. :D
Szóval tény ami tény: Az alap dolgokat biztosítani kell neki, de nem kell túlzásba vinni. Nem kell nagy ügyet csinálni belőle. Csak gondoskodj róla megfelelően és kész. Ezalatt értem: biztosíts neki: kaját,innivalót,(panelban minimum heti 3 nap sétát),néha foglalkozz vele 1 picit,néha fürdesd meg (főleg nyáron),meg ha hosszú a szőre, akkor fésüld ki legalább 2 naponta. Na meg persze tisztítsd a helyét. (Bocsi ha vmit kihagytam, de szerintem ennyi a lényeg,legalábbis ennyi jutott eszembe :) )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!