Tenyésztéssel kapcsolatos kérdések?
Olyan kérdésem lenne, elsősorban a kutya tenyésztőkhöz, hogy szoktak-e enyhe (nagyon minimális) harapás problémás kutyát tenyészteni (úgy hogy előtte a kutya fogát szabályozták, mintha nem is lenne ilyen gondja)? Gondolok itt pl. előreharapásra.
Orvosolják a problémát fogszabályzóval/műtéttel, majd mintha nem is lett volna semmilyen öröklött problémája a kutyának (mert senki nem tud róla, hogy ilyen korrekció történt) tenyésztik.
És ez egy munkavonalas németjuhász tenyészetbe mennyire okoz problémát (ami egyébként kitűnően dolgozik, HD/ED mentes, fáradhatatlan, temperamentumos állat).
És mennyire vinnétek ilyen kanhoz szukákat? Kiküszöbölhető a további öröklés egy ollós harapású szukával?
Minimális, nagyon enyhe előreharapásról van szó (még 1 mm-er sincs a két fog között)
Igen, mondjuk valóban nem etikus ezt eltitkolni..
Mindegy azért megnéztem fogorvossal, mit tud rá mondani?
Nem, félre értettél.
Brit kölyök táppal etettem 8 hónapos koráig, utána kezdtem átváltani sportra, mert akkor már kevésnek bizonyult neki a kölyök táp.
De gondolod, hogy ettől lehetett?
A tenyésztőm garanciát vállalt rá, de én nem adnám vissza, én is azt mondtam, ha végképp nem tenyészthető akkor veszek még egy kölyköt, de tőle sosem válnék meg (ha három lábú lenne akkor sem). Sport célra vettem, tenyészteni nem akartam, csak idő közben döbbentem rá, hogy milyen kiváló kutya, amit érdemes lenne tovább vinni.
De igazából a sport cél valóra válik vele, tehát ezzel nincs baj. :)
Tényleg köszönöm mindenkinek a válaszokat! Rendes tőletek.
Hm...
most akkor tényleg gondolkozóba ejtettél...
Nem hátraharapása van inkább?
1-2 millis hátraharapást még el szoktak nézni, de az előreharapás egyáltalán nem tolerálható (az ollós harapásúaknál) és kizárással jár.
na látod erre nem gondoltam, hogy ettől nőhet az állkapcsa gyorsabban.
viszont muszáj volt valami nagyobb tápanyagú táppal etetnem, mert állandóan "munkában volt" és a kölyök táptól olyan volt mint egy afgán agár. Persze a normális kereteken belüli táp adagot kapott (nem lett túl etetve, nem kapott sokat), csak próbáltam valami normális testsúlyba terelni.
Állatorvos látta, féregtlenítve volt rendszeresen, nem azért volt sovány, mert valami más baja lenne, hanem mert ledolgozta magáról.
Most ha nem sport tápot kapna, akkor olyan sovány lenne, hogí átlátszana (ezért néha be kell iktatnom neki egy-két húsos napot)
Én ezt találtam MNJK-nál
i) - harapáshiba
- 2 mm-nélnagyobb előreharapás
- hátraharapás.
Előreharapás – csukafogazat - a felső metszőfogak kisebb nagyobb távolságban az alsó metszők mögött helyeződnek.
Igen, nem tévedtél nagyot, mert az előtte megjelent kiadványokba pedig a hátraharapást engedélyezték (2mm) és az előreharapást zárták ki..
Nem tudom 2012-re miért változott meg...? :D
Akkor ezek szerint át fog menni a tenyészszemlén és a szukatulajdonosoktól függ majd, hogy kiválasztják-e a kanodat. Ettől függetlenül azt ajánlom, hogy csak korrekt fogzáródású szukára 'engedd rá'.
Ja és én ellenzem az esztétikai beavatkozást. Elsősorban nem korrekt, másodsorban ha kiderül, akkor tényleg kizárják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!