Óangol bulldog tenyésztő (Old english bulldog) az országban?
Van itthon egy az óangolhoz nagyon hasonló projekt sport bulldog néven: [link]
Nem ismerem őket és nem is láttam még tőlük kutyàt, csak én is keresgéltem egy időben és őket találtam.
Az előbb leírtam. Az óangol bulldog nem más, mint a már kihalt régi angol bulldog más fajtákból való visszatenyésztési kísérlete.
Anno az angol bulldog a XIX. században az egyik legvérmesebb fajta volt. A mészárosok alkalmazták arra, hogy a kis termetű angol marhákat a vágóhídon sakkban tartsák, megpróbálják lefogni. Később ez "sportként" is népszerű lett. Amikor a "bikahecc"-et betiltották, egymás ellen kezdték el verekedtetni őket. A kutyaviadalok egy idő után unalmassá váltak, mert ezek a kutyák a 35-45kg-os testsúly miatt lomhák voltak, nem voltak látványosak a harcok.
Ekkor kezdtek el terriereket keverni hozzájuk és létrejöttek a half&half kutyák, amelyekből később kialakultak az angol "harcikutya" fajták (angol staffordshire bullterrier, bullterrier), majd még később az amerikai fajták (amerikai pit bullterrier, amerikai staffordshire terrier).
Ebben az időben indult be a kiállítások világa, ahova az angol bulldogok a vérmességük, agresszivitásuk miatt nem voltak alkalmasak arra, hogy egyáltalán kutyák és emberek közé vigyék őket. Itt kezdődött az angol bulldog sajnálatos áttenyésztése egy kisebb, lomhább, mára már önállóan életre képtelen verzióba a mopsz bekeverésével. Ez a ma ismeretes angol bulldog.
A régi angol bulldog legközelebbi rokonai az amerikai bulldog, amely gyakorlatilag néhány ismeretlen amerikai fajtával vagy keverékekkel történő keresztezések révén jött létre. Ők hasonlítanak a legjobban a régi angol bulldogra, de nem azok.
Illetve még a német boxer közeli rokon, ugyanis az a régi angol bulldog és a mára már szintén kihalt müncheni boxer keresztezéséből jött létre.
A XX. században néhány emberke a fejébe vette, hogy ilyen-olyan keresztezések révén küllemileg és jellemileg is létre akarnak hozni egy fajtát, ami hasonlít a régi angol bulldogra. Ez lett az óangol bulldog fajta. Bullmasztiffot és egyéb molosszereket kevergettek addig, amíg azt nem kapták, ahol most tartanak.
Ja és lehagytam még a bullmasztiffot, ami a régi angol bulldog és az angol masztiff összetenyésztéséből jött létre.
Az angol vad- és parkőrök bajban voltak, mert az orvvadászokat az angol masztiffal nem lehetett elfogni. Azok termete ugyan riasztó, de lomha állatok révén és a zsákmányosság alacsony szintje miatt nem futottak a bűnöző után. Kellett nekik egy fajta, amelyik nem csak elrettentő, de meg is fogja az embert de úgy, hogy közben nem is marcangolja szét, mint ahogy a régi angol bulldog tette volna. Keverték a két fajtát és így jött létre egy az angol masztiffnál kisebb, de pörgősebb kutya, amelyik viszont nem harap, mint a régi angol bulldog, hanem feldönti az áldozatát és csak végszükség esetén használja a fogait. Ez lett a bullmasztiff.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!