Kistestű kutyások ti hogy látjátok?
Ahol élünk (XIII.ker.) meglehetősen sok, kicsi-nagy kutyás lakik.Van kutyafuti is a közelben, rendezett zöld területek, tehát a kutyás és nem kutyás emberek is viszonylag kulturált módon megtalálhatják a maguk szórakozását.
Sokat foglalkozom a kutyámmal, igyekeztem/igyekszem a lehető legjobban nevelni, de kutyatársaság az sajnos hiányzik. A nagy kutyák - értelem szerűen - nem szívesen játszanak a kicsikkel és többnyire fordítva is igaz.
Viszont a kistestű kutyák nagy-nagy része tojik az enyémre, vagy rámorog, vagy kikerüli, jobb esetben "köszönés" aztán tovább.
Az én kis "hülye" kutyám pedig imádja a hozzá hasonlatos kistestüeket és bizony nagyon sokszor kullogunk arréb, mert vagy a gazdi rángatja el onnan a sajátját, vagy messziről ordít hogy vigyázzak, mert a kutyája fiú/lány utálja a többit. Sajnálom, hogy soha nem tud a magafajtával játszani, pedig a szocializációnk anno szépen indult, de mostanra már szinte nincs játszótársa. Én pedig nem tudok egy kutyát pótolni..ugye érthető
Létezik a kerületben, vagy netán Budapesten olyan hely/közösség, ahol többnyire jól nevelet kistestű kutyák és gazdáik időnként össz tudnak jönni játszani?
Lenne erre igény?
Vagy a kistestű tulajdonosok nagy része megelégszik azzal, hogy reggeltől estig tutujgatja a kutyáját és tudomásul veszi, hogy az ővé ilyen és kész?
Vannak olyan gazdik, akikkel szívesen sétálok, bár a kutyájuk nem igazán játékos azért jó időnként szépen együtt haladni.
Viszont vannak olyan gazdik akik elől szó szerint bújkálok, mert szó@sása van, nem figyel a kutyájára, nekem kell figyelnem az övére is hogy ki nem rohanjon az úttestre, mellékesen pedig a kutya csak díszítő elem számára. Ezek a találkozások inkább leépítő jellegűek.
A nagykutyások többnyire nagyon rendesek, velük lehet jókat beszélgetni értelmesen, kutyás témában is, de mivel nem egy súlycsoport ezért ez megint nem a a játék színtere:(
Az én kutyám most 43kiló. A barátaink közzé 2 cocker spániel 1 beagle tartozik.. A környéken ők 3an alkalmasak csak arra hogy odaengedhetem. Minden más kutya antiszociális vagy a gazdája ha meglátja az enyémeket kifut a világból.
A kistestű kutyák 90%ban (a nagyoknál sem jobb az arány sokkal) nem megfelelően vannak nevelve egyébként. Menjél a kutyussal kutyaiskolába ha van rá módod ott találkozhatsz normális kutya gazdival a környékről akikkel lehet találkozgatni..
Én a 11. kerületben lakom, nincs ilyen gond.
Persze akadnak öreg nénik, akik pánikolva rángatják arrébb a flexin cipelt túlsúlyos tacskóikat, amikor meglátják a törpe uszkáromat. :) De nem ez a jellemző. A legtöbben póráz nélkül sétáltatnak és a kutyák jól neveltek.
Tőlem egy sarokra van egy futtató, ami két részre van osztva, az egyikben a kis kutyások, a másikban a nagy kutyások vannak. Kicsit feljebb van egy másik, oda mindenféle méretűek járnak. Én oda is szoktam vinni, így szépen megtanulta hogy a nagy kutyáktól sem kell félni, nagy cimbije egy argentín dog. :) Persze kicsikkel azért jobban szeret játszani, de a nagyokkal is el van és nem féltem tőlük.
Szerencsére ezen a környéken nagyon jó a kutyatartási kultúra. A szart is felszedik a legtöbben, nem mérgezik a kutyákat, a parkos részeken (amiből jó sok van) 20 méterenként van egy kutyapiszok gyűjtő és a közterületesek nem szólnak a póráz nélküli sétáltatásért. Igazi álomkörnyék a kutyatartóknak. :)
Az a lényeg, hogy Te tudj játszani a kutyáddal és köztetek szoros legyen a kapocs. Persze 1 másik kutya jobban le tudja mozgatni a kutyádat, de ha ennyire sok az antiszoc kutya, akkor nem tudsz mit kezdeni.
Az én kutyámnak mindig láttam a szomorúságot a szemében, hogy minden kutya félt tőle a mérete miatt és nem mertek vele játszani. Ezért én voltam "kénytelen" vele játszani. Ez egyébként alap egy kutya-gazda kapcsolatban. A legrosszabb az, mikor látom, hogy a gazdák nem tudnak játszani a saját kutyájukkal.
Hát a kapocs az bizony jó szoros:)
Attól tartok, hogy csak velem tud már játszani. Otthon is kapok érte rendesen, mert úgy látják a családtagok, hogy tulzásba viszem a foglalkozást.
Szerintem egyáltalán nem. Tanulunk és játszunk, de szerintem szükséges dolog az, hogy a kutyákkal is legyen jó kapcsolata, ami normális kellene hogy legyen:)
A másik, hogy májusban már 3 éves lesz, tehát nem éppen kölyökkategória.
Budapesten egészen biztosan létezik olyan hely ahol jólnevelt kistestű kutyák tudnak játszani, csak lehet sokat kell menni odáig. Szerintem keresgélj, aztán ha nem is minden nap, de hetente egyszer elvihetnéd hogy jól kijátssza magát.
Nekünk is hasonló a problémánk, egy westiem van, meg egy kuvaszom. A saját két kutyám el tud játszani egymással, bár az sem az igazi, kergetőzni nem tudnak, a kuvasz a földön fekszik és úgy birkózik a westie-vel, ez a játék, viszont a westie idegen nagytestű kutyákkal nem szeret játszani, pedig a környékünkön szinte csak nagytestűeket hordanak a futtatóra. Viszem magammal őt is, de a nagyok kergetőznek ő meg csak áll a lábamnál. Találkozunk persze az utcán kistestűekkel is, de azok pont olyanok, mint amit te is leírtál. Így hétvégente csak a westie-vel szoktam 6 kilométert sétálni egy másik városrészig (nem budapesti vagyok), ahol vannak jólnevelt kistestűek és játszhat.
Szia!
Én vidékről járok fel a Városligetbe heti 1-2 alkalommal a kutyáimmal, mivel itt ahol lakom senki nem sétáltat kutyát, úgyhogy semmiféle szocializációs lehetőség nincs. Ott mindenféle kutya van, és nagyon jókat szoktak játszani egymással. Általában elég normálisak a gazdik is, nem az a 'felkapkodja a kutyát' típus. Javaslom, tégy egy látogatást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!