Nektek mi a véleményetek arról akik sok időre bezárják a kutyát egy kennelbe hiába van udvaruk?
Alapból semmi gond nincs azzal, ha egy kutya be van zárva egy kennelbe. Persze nem egész napra... Az én kutyám is be volt zárva, míg én haza nem értem, meg éjszakára is... Mostmár benti-kinti kutya.
Szóval alapból nem lenne vele gond, de én egész napra nem zárnám be, ha nem muszáj, pláne nem úgy, hogy csak éjszakára engedem ki. Mondjuk mi nem is azért tartunk kutyákat, hogy éjszaka őrködjön, hanem mert szeretjük őket... De pl. nyáron a mi szomszédunk is inkább csak estére engedi ki a kutyáját... Egyébként meg akik mondjuk munkára használják a kutyákat, tehát pl rendőrség, na ott is sokszor 10-12 órákat, vagy még többet is be van zárva egy-egy kutya és lehet, hogy csak 1-2 órára engedik ki őket, míg dolgoznak... Tehát lényegében, aki mondjuk házőrzésre használja a kutyáját és nem csak úgy, hogy vettem egy x fajta kutyát, aztán majd őriz, hanem képzett kutyája van, tehát objektum őrzésére képezték, annál mondjuk teljesen normális, ha nappal pihen a kutya, éjjel meg "dolgozik". Nem kell ezt annyira drasztikusan felfogni... Persze más az, ha valaki hobbiból tart kutyát, aztán egész napra bezárja és le se tolja...
Kedves első!
A kutyákat alap esetben azért tenyésztették ki, hogy az embernek, az emberrel együttműködve dolgozzanak. Én sokkal jobban sajnálom a szobacirkálókat meg a kis zsebkutyákat, akiket felöltöztetnek, meg ékszereket aggatnak rájuk, mint azokat a kutyákat, akiket munkára használnak. Sokkal kiegyensúlyozottabbak a dolgozó kutyák, mint a tengő társaik...
Persze, ahogy már az előbb is leírtam, más az, ha képzett kutyád van, mondjuk objektum őrzésre képzett és más, ha csak úgy vettem/szereztem mondjuk egy német juhászt, mert az úgyis véd, mert német juhász. Hát ez nem így van...
Ez egy nagyon rossz - és sajnos nagyon gyakori, főleg vidéken -gyakorlat többnyire annak a megakadályozására hogy h tüzel a kutya, csavarog, vagy a szomszédok baromfiját dézsmálja így "akadályozzák" meg.
A kutyával való törődést kimeríti a számára odavetett maradék.
Vidéken sok helyen bezárják a kutyát hetekre sötét, ablaktalan disznóolakba, kamrákba.
Olyat is láttam, hogy a kutya szépen csendben elhalálozott ilyen helyen:(((
Mindenki tudja, mindenki látja de nem szól bele a szomszéd dolgába!
Ez ugyanaz az eljárásmód, amikor a családban erőszak történik...mindenki tudja, mindenki látja stb.
Ha ilyet tapasztalok, akkor szólok vagy más módon próbálom a helyzetet menteni, de nem megyek el mellette tett nélkül.
Tudjátok: cinkos aki néma!
Valószínűleg azért tartják, hogy ugasson, "őrizze a házat", erre a kenneles vagy láncos tartás a legmegfelelőbb, mert előbb-utóbb minden kutya viselkedésére kihat, de ha éjszaka kiengedi, akkor az még elviselhető a kutya számára. Ha kicsi a kennel, lehetne jelenteni, de ha egyébként viszonylag normálisan el van látva a kutya akkor ez nem a világ vége.
(Mindemellett természetesen én is úgy gondolom, hogy a kutyának a gazda mellett a helye.)
Ja, és ettől függetlenül egy őv-s kutyával is kell foglalkozni, törődni és szüksége van az ember társaságára, de nem az elkényeztetésre pl. Meg egyébként van egy pár olyan fajta, amelyik nem igényli annyira az ember társaságát...
Egy német juhászt mondjuk sose tartanék úgy, ahogy a kérdező is írja (szerintem a szolgálati kutyáknak sem tesz jót, nem tudom miért ragaszkodnak a fajtához annyira), mert szüksége van az ember társaságára, tanulásra, mozgásra, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!