Mit gondoltok erről a cikkről? (lent bövebben)
Szerintem felháboritó hogy a keverék kutyásokat ennyire lenézik.Miért?Szerintem a keverék kutyások is törödnek a kutyájukal mint a fajtatiszta kutyások.Nekem keverékem van és soha nem is lesz fajtatiszta mert én a keverékeket szeretem.Miért ilyenek a kevrék kutyásokkal?Mindenki véleményére kiváncsi vagyok.
Ne vesszetek össze nagyon! :)
Az alapvető kérdés a cikkről szólt. Elolvastam, nem tűnt szélsőségesnek, ám elfogódottnak igen. A keverékek jobb genetikai állománya nem menhelyek és állatorvosi rendelők statisztikáinak kérdése, a nagy számok törvénye alapján tény, tehát a cikk csúsztat, de...
Egy életképességre, a való élet követelményeire (is) szelektált fajta génállományában kevésnek kell lenni az örökletes rendellenességeket okozó szegmenseknek, nem lenne ésszerű a rendszeresen alkalmatlan egyedeket produkáló fajta fennmaradása. A külső megjelenést, extrém tulajdonságokat preferáló, sajnos sokszor divatos fajtákra ez kevéssé igaz. Namost; attól, hogy egy kutya "sarkoncsinált" még lehet két igencsak beltenyésztett, csapnivaló genetikai állományú, az utcára ki-kiszökő két fajtatiszta kutya utóda, szüleitől már jobb génkészlettel, de a hagyományos, nagy egyedszámú fajták egyedeitől messze rosszabbal. Ezzel kb. azt akarom jelezni, hogy mind a "fajtafüggők", mind a mixelt kutyákra esküvők álláspontja árthető. A legtöbb probléma inkább a kórosan nagy szelekciós nyomással kialakított fajtákkal van, azon harci kutyákkal, amelyeknél nem fontos az életképesség, úgysem a betegség pusztítja el, hanem a másik kutya, azon törpe fajták, melyeknél programozott a császármetszés, nem kell, hogy anélkül is menjen..., azon őrző-védők amelyek "5 éves koruk körül úgyis bekattannak és el kell őket altatni (!)", stb
Ezek kiszökő/kijáró/kicsapott példányai rontják le a keverékek örökítőanyagát és ezek a fajták macerássága rontja a fajtatiszták hírnevét...
Nekem vizslám volt, szeretetreméltó, rendezett, de a kitűnő falmászóképességei miatt (2 méteres téglakerítés 2 másodperc...) gyakorlott és sikeres utcakutya :).Állatorvoshoz, az oltásokat kivéve, nem jártunk. Aztán volt 100% mix kutyám is, most arany retriever anyától és a jó ég tudja milyen apától származó van. Ha lesz még egy az viszont tervueren lesz. Az oka egyszerű, és szerintem ez a fajtatiszta kutyák melletti (talán eyedüli) igazi értelmes érv. Azoknál ugyanis előre látható a kutya vérmérséklete, igénye, hajlama -legalább nagyvonalakban- így egy tervezett "megkutyásodás" az állat és az ember számára is a legkedvezőbb jövő elé nézhet. A keverékek esetében a jó kapcsolathoz szerencse vagy extra-alkalmazkodó gazda kell... sajnos mindkettő ritka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!