Alaszkai Malamut vagy Szibériai Husky? Most főként olyanokat kérnék meg akinek van/volt ilyen kutyusa nem pedig okoskodókat! Miért pont azt ajánljátok? Melyik olcsóbb (nem mintha érdekelne! )? Jah és miben különböznek?
Az ára kb. ugyanannyi mindkettőnek, 100 ezer körül kezdődik, határ a csillagos ég. Malamuttal nem volt még dolgom, huskym van, fantasztikus és különleges fajta, úgy az emberek 2 %-ának ajánlanám. Itt egy rövidke írásom a huskyról, belinkelem, hogy kicsit jobban megismerd, ne csak a 'kék szemmel' azonosítsd:
Hogy kinek ajánlom? Hát normális embernek semmiképpen:D Viccet félretéve, kell egy nagyon nagy adag elszántság, kitartás és türelem a nevelése során. Na meg következetesség és határozottság. Elég ha egyszer megengedsz valamit neki, akkor azt már úgy veszi, hogy mindig szabad, úgyhogy az első naptól keményen fogni kell.
A második nagyon fontos pont a mozgatás. Hihetetlen mozgásigénye van, nyáron lebicajoztam vele 15 km-t, mondom jól kifárasztom. Pihentünk 10 percet, majd ugyanolyan tempóban szaladt tovább... Szóval napi 2 órát minimum rá kell szánni, és ezt bizony minden nap, esőben, hóban, fagyban, hőségben. Nagyon szeret bicaj mellett futni, szabadon futkározni, a pórázas séta egyáltalán nem elég neki. Én most csináltattam neki egy hámot is, tavasszal szeretnék vele bicajt húzatni, ez is remek tevékenység a kutyának. Úgyhogy ha nem szereted az aktív életet, akkor semmiképpen ne vegyél huskyt.
Aztán ott vannak a kisállatok... nos a husky vérbeli vadász, és nagyon nehéz elérni nála olyan tekintélyt, hogy le is tudd tiltani. Macskákra, madarakra nagyon megy. Úgyhogy már kiskorától fogva szoktatni kell hozzájuk, és tiltani a csúnya nézést is.
Én meg vagyok győződve róla, hogy a husky nem kutya, inkább félig macska. Nagyon önfejű és önálló, hihetetlen okos (az enyém a felfelé fordított kilincset is megtanulta kinyitni, most gomkilincset kell vennem, hátha azt nem fogja:D).
Emellett ha nincs megfelelően lefárasztva, akkor szökik, és nem 1-2 méterre, lehet, hogy 1-2 faluval arrébb találod meg.
De egyébként egy tündérpofa, imádnivaló a hülyeségeivel együtt, mindig meg tud nevettetni, és már ha csak nézem ahogy fut, ahogy élvezi a szabadságot, az is nagy örömet okoz.
Fontos az agyi fárasztás is, mert nagyon okos kutyusok, és ha ezt nem kapják meg, akkor valami disznóságon törik a fejüket. Javaslom egy klikker beszerzését, azzal nagyon jól motiválhatóak, az enyém imádja a klikkerezést.
Alapvetően én egy kalandvágyó embernek ajánlom, aki szereti a kihívásokat, nem adja fel az első kudarc után. Első kutyának én nem ajánlanám, vagy akkor kell egy olyan határozott jellem, és nem árt ha kutyasuli is van a közelben.
Korábban lakásban tartottam, most félig udvari, félig benti kutya. Ha ki van fárasztva, nagyon jól elvan, pihen, fekszik a kanapén, nem rongál, teljesen nyugis. Ha nincs, akkor viszont a bútorok, ruhák, cipők bánhatják.
Egyébként lehet, hogy neked könnyebb lesz, mint nekem, mivel én egy éves korában fogadtam őt be, rettegett, nulla kötődése volt, szökött, mint az őrült. Még mindig nem 100 %-ig behívható, de pont a napokban már sikerült egy macskáról letiltanom. Hosszú folyamat őt rendbetenni, sok kudarcot meg kell élni. De megéri:)
Az udvar az semmi neki. A két méteres kerítés semmi neki, úgy ugorja át, hogy még csak időd sincs feleszmélni, ha nem kapja meg a megfelelő mozgatást.
Kérlek a kutya és a saját érdekedben is, hogy előbb nagyon alaposan nézz utána a fajtának és a buktatóknak, mert a husky nem a kék szem és a dús bunda, hanem az önfejűség, a hatalmas mozgásigény, a makacsság. Persze mindemellett egy tündés kutya, ha tudsz vele bánni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!