Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Cane corso, border collie,...

Donne kérdése:

Cane corso, border collie, keverék kistestu fajta? Melyiket válasszam? Lehetoleg cane corso, border collie tulajdonosok válasza érdekel! Mit gondolnak az adott fajtárol, milyen viselkedésu saját kutyájuk?

Figyelt kérdés
Nagyon gondolkodom egy Cane corson vagy Border collien..Igazábol nem vagyok porgos, nagyon sportos jellem.Ellenben nyugodt magatartásu,és kovetkezetes minden téren.Oreg néni mellé mennyire ajánlanátok a két fajta kozul valamelyiket?Alapos neveléssel és tanitással nagy mérete ellenére nem dontené fel a nénit?Lehet h jobb egy cane corso, nyugodt vérmérséklettel, mint egy szeleburdi border?Vagy a legjobb, ha veszek menhelyrol egy kistestu bennti kutyust?
2013. febr. 6. 15:43
1 2 3 4 5
 21/45 anonim ***** válasza:

kutyát nem küllem alapján választunk, elsősorban.

amikor rájöttem, hogy nekem border kell, még ott tartottam, hogy minden kritériumnak megfelel (nem kicsi, nem túl nagy, juhászkutya, jól képezhető, tanulékony, barátságos, nyugodt, pörgős, hosszabb szőrű), de most komolyan, milyen ronda kutyák már? halál komolyan mondom. nem láttam a küllemükben SEMMI különlegeset, nem voltak annyira nagyon rondák de szépnek sem neveztem volna őket...

aztán elvarázsoltak a jellemükkel, a tekintetükkel, ma már el sem tudok képzelni náluk gyönyörűbbet...

se a bordert, se a cane corsot nem ajánlom. nincs cc-m, de ismerek párat. nagyon nem mindegy, hova kerül. nagyon sok rémes párost láttam ahol a gazda gyenge (mind akaratban, mind fizikailag), következetlen és ilyenkor ön- és közveszélyes egy ilyen kutya... jó gazdával nagyon jó kutyák, ismerek egy párost, fiatal a kutya, de sztem nagyon jól egymásra találtak.

menhelyen keress egy kicsi, nyugis keveréket. ingyen van, megmentesz egy életet és tuti jól jársz.

2013. febr. 7. 13:04
 22/45 anonim ***** válasza:
60%

ja, és akár megérted, akár nem, fajtatiszta kutyát csak és kizárólag TENYÉSZTŐTŐL, TÖRZSKÖNYVVEL szabad venni! megspórolnál pár tízezret, hogy a dupláját, háromszorosát (és akkor még jól jártál...) költsd az orvosra, ráadásul sanszos, hogy kapsz egy kutyát, aki a végén se jellemben, se küllemben nem fog hasonlítani a kinézett fajtára (nem egy ilyen esetről tudok, hidd el).

ha nem akarsz ennyit költeni, akkor fajtamentők, ott megkapod azt amit egy "családnál" (ergó gusztustalan szaporítók), csak 20ezer helyett ingyér... vagy menhely.

és most gonosz leszek, de akinek nincs pénze, az ne tartson kutyát. szar érzés, de a kutyatartás pénzbe kerül és nem is kevésbe...

2013. febr. 7. 13:09
 23/45 anonim ***** válasza:
64%

A legfontosabb különbség a szaporító és a tenyésztő között, a párosítás célja.

- a tenyésztőnek van tenyészcélja, ez csakis a fajta jobbá tétele lehet (nekik nincs, viszont mondjuk 5 kölyökkel keresnek 200.000 Ft-ot)

- addig keresi a szukájához leginkább illő kant, amíg meg nem találja a tökéletes, eredményekkel rendelkező egyedet (a te esetedben csak összerakták a két meglévő kutyát)

- a tenyésztő a MEOE tagja (ők azok?)

- a kölykökre törzskönyvet kér ki (ők ugye nem, mert minek)

Lehetne még ragozni a kiállítási eredményeket, a vérvonalakat, hogy azért kerül annyiba a kölyök, mert mindez rengeteg pénzt felemészt, stb, stb, stb.

És még egy nagyon fontos megjegyzés: NEM a te dolgod, hogy beteg lesz-e a kölyök. Az ilyen kölyköket direkt olyan vásárlók részére gyártják, mint amilyen te is vagy. Ha senki nem venne olcsó kutyát, nem lennének szaporítók, nem lenne annyi beteg kölyök, vagyis igenis a te felelősséged is, hogy rengeteg beteg kutya születik ilyen helyekről, "szerető családból".

2013. febr. 7. 13:24
 24/45 A kérdező kommentje:

hidd el a kutyáim szebbek és egészségesebbek voltak, mint néhány tulkoltekezett kutya gazdái...Ha csak pénzesebb embereknek lenne kutyája az elég sz.r lenne, mivel akinek pénze van, az keményen meg is dolgozik érte,és hidd el, aki munkába jár és napi 12 eseket meg 24 eseket huz le muszakként nem fog torodni annyit a kutyájával amennyit kéne,vagy még attol is kevesebbet.Ha ugy állnánk hozzá altathatni lehetne boven, nem csak menhelyi kutyákat, és akkor foghatnák a fejuket a fajtamentok sintértelepek és menhelyesek is!...Egyenesen a falvakban nem is lenne kutya...és hidd el tudok annyit mint egy kutyasuli meg kutyaovi a kutya nem gyerek, annak ajánlom,aki nemtud nevelni kutyát, vagy jol elcseszte. :)

Annyira pedig ismerem a fajtát h kapásbol kiszurjam a keverékeket....

2013. febr. 7. 13:28
 25/45 anonim ***** válasza:
74%

Ja, múltkor az állatorvosnál találkoztam egy gazdival, kb. 20.000-ért vette a fajtajellegű kutyáját, "jó helyről". Két hónap alatt több, mint 100.000 Ft-ot költött orvosra, ami engem pont hidegen hagyna, ha nem tudnám, hogy az a kölyök a vásárlói igény miatt született meg, és amiatt szenved, éli le betegen az életét. És ez még a jobbik eset, amikor költenek a kutyára...

Ugyan ezt az összeget odaadhatta volna egy tenyésztőnek, most ugyan ennyiért lenne egy szuper, egészséges, fajtatiszta kiskutyája, nem egy beteg keverék, ami jó ha életben marad.

2013. febr. 7. 13:29
 26/45 anonim ***** válasza:
76%

Szóval annyira ismered a fajtát, hogy kiszúrod a keverékeket, de nem vagy tisztában azzal, hogy csak a törzskönyves kutya fajtatiszta?

Hát gratulálok, hány évet fordítottál a kutyák tanulmányozására, mire eljutottál erre a szakmai színvonalra? :)

2013. febr. 7. 13:31
 27/45 A kérdező kommentje:

A szaporitás szo számomra azt jelenti h sok sok kutya....gondoltam, egy ártatlan kérdésbol, rogton a tenyésztos témához lyukadunk ki.Ha pénzt adok egy kutyáért, hidd el nagyon megnézem honnan veszem, milyenek a kolyok szulei, milyen helyen tartották, milyen emberek, ...Még akkor is ha csak negyven vagy otven ezerrol van szo..Lehet Pestiek vagytok nem? ott élnek ilyen álomvilágba..Borsod megyében az átlagos emberek havi keresete nem haladja meg a 70 ezer ft ot, amibol élni is kell....Ha faluban élsz még nem számoltam le az utazási koltséget városba.Ez a tomor valoság!!!! Példaként szántam!!!!!

és hozzáteszem ha egy gyárba felvesznek szalagra max 3-4 honap és arrive derči!!

Szal a megyében elég kevés kutya lenne...

2013. febr. 7. 13:38
 28/45 A kérdező kommentje:
Hidd el rentgeteg fatatiszta kutyát láttam és ismerek gazdákat akiknek az van XD A kornyéken egyet sem ismerek, aki tenyésztotol vásárolt volna, és egyet sem akinek ennyi pénzt kellett volna állatorvosra koltenie.A tokéletes helyrol megvásárolt kutya is lehet idegbeteg, ha a gazda kikoti egy 2 méteres láncra mert éjt nappalá téve dolgozik, stb. Ezzel szemben az én kutyám lehet h nem tokéletes helyrol száz ezrekért vásárolt kutya, mégis százezerrel tobbet fog érni, mert igenis foglalkoznak vele!
2013. febr. 7. 13:44
 29/45 anonim ***** válasza:
100%

Aki anyagilag nem engedhet meg magának törzskönyves kutyát, az választ a menhelyről. Hidd el, van miből választani.

Az árral a minőséget fizeted meg, a szaporítás nem mindig szól arról, hogy egy sufniban 50 kutyát tartanak, sokszor csak tudatlanság, jóakarat, és természetesen könnyű pénzszerzési lehetőség. Ezt felismerni nem kell diploma, vagy pesti lakcím, vagy 200.000 nettó havonta, csak némi témába vágó tájékozottság, műveltség.

Csak mellékesen jegyzem meg, hogy sok - számunkra tehetősnek tűnő - nyugat-európai 200 eurót is kifizet egy magyar keverékért, csak azért, mert látják, hogy milyen a kutyák helyzete ebben az országban. Ennyi pénzért kaphatnának fajtajellegűt is, talán még fajtatisztát is, de nem vesznek. Vajon miért?

2013. febr. 7. 13:50
 30/45 A kérdező kommentje:
igen, igen...De néztem a fajtamentoket, és tobbnyire vagy nem fajtatiszta, vagy ha az, nem tipikus a pofája,inkább felcsapott staffordshire terrier jellegu, ha mégis akkor azt irják rola amit nem szeretnék.Gyerek mellé nem ajánlott, más háziállat mellé nem ajánlott,stb Akkor mégis hová ajánlott??Ha kiviszem séálni vagy uszni,természetes lesz a tobbi kutya vagy legalább hogy 1 az utunkba kerul.Gyermekek az utcában is vannak, ha nem is nekem, de valljuk be egy állatot 10 évnél tobbre vagy legalább annyira tervez egy jo gazdi, mikozben azért gyermek is szulethet.Ezek a kutyák tobbnyire okbol kerultek oda, egy kolyok kutya, az más, azt te neveled, hozzá szokik az életviteledhez, foképp olyanná válik amilyenné te neveled!
2013. febr. 7. 13:59
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!