Cane corso, border collie, keverék kistestu fajta? Melyiket válasszam? Lehetoleg cane corso, border collie tulajdonosok válasza érdekel! Mit gondolnak az adott fajtárol, milyen viselkedésu saját kutyájuk?
A válasz nagyon egyszerű: a cane corso nem jó, mert túl nagy egy idős nénihez, a border collie nem jó, mert túl pörgős hozzá. Szerintem ez tiszta sor. Hogy hány kutyátok volt már teljesen irreleváns, mert mint látod, kiszemeltél két totál eltérő típusú kutyát, amik közül egyik sem felel meg annak, amire szeretnéd.
Ha a néni is valóban szeretne kutyát, menjetek ki egy menhelyre és válasszatok egy nyugodt, kis- vagy közepes testű kutyust, aki megfelel az igényiteknek. Teljesen felesleges lenne 100 ezer forintot kidobni az ablakon, csupán azért, hogy megkeserítsétek egymás életét.
border collie kizárva!
XD
Cane Corso vagy menhelyi.de val.szinu cane c., idos néni nélkul. :)és nem 100 ezerért :D XD
"és nem 100 ezerért :D"
Hanem? Kevesebbért corso elég rizikós több okból is. De miért kell annyira az a corso? Értsd meg, ez olyan, mintha első autónak egy maseratit vennél. Ja, van rá némi esély, hogy megfelelő támogatással (kiképző, suli) gond nélkül végigéltek egymás mellett X évet, de valljuk be, sokkal valószínűbb, hogy "baleset" lesz a vége. Persze, nagyon szépek (mondom, én is imádom a fajtát), de el sem tudod képzelni jelen pillanatban, hogy mennyire (ösztönkezelés, nevelés, dominancia tekintetében, de szó szerinti értelemben is).
Nekem is álmom egy gyönyörű kék amstaff kan, de tudom, hogy még jópár évig egyszerűen nem fogok eljutni arra a szintre kutyázásban (a megértésükben, kezelésükben, irányításukban), hogy sajátom lehessen. Ez nem baj, addig is tanulni kell, amire viszont tökéletes egy kevésbé domináns, kevésbé pörgős, kevésbé melós kis-középtestű keverék (én is valami ilyesmit akartam, aztán jól belenyúltam, de ez már másik történet).
A kérdéseidre válaszolva: Sajnos/hálistennek sem bc-m, sem corsom nem volt soha, két-három bc-t és öt (vagyis hamarosan hat!) corsót van szerencsém ismerni, illetve magam is nagy szerelmese vagyok mindkét fajtának (talán egyszer, ha sok lesz a szabadidőm és az energiám, kerül a falkánkba egy collie :)). Ezek alapján írom azt mindkettőre, hogy NE. A collie-t már kitárgyaltuk, a corso viszont egy olyan fajta, ami egyszerűen csodálatos, de nagyon-nagyon-nagyon könnyen el lehet szúrni anélkül, hogy a gazdi észrevenné. Komolyabb szabályok kellenek, következetesebb büntetés és jutalmazás, 95%-ban mindig a kutyára figyelsz - főleg az elején. Ezt te nem valószínű, hogy tökéletesen meg tudnád tenni, egész egyszerűen azért, mert nem ismered eléggé a kutyák jelzéseit, nem tudod, mit "mond", mire gondol éppen, így nem tudsz időben/megfelelően reagálni, így lerombolod a tekintélyed, így a kutya máris dönthet úgy, hogy azt csinál, amit akar.
Ha mégis mindenképpen ragaszkodsz a corsohoz, jó tenyésztőtől vásárold, és előre szólj, hogy nem volt még saját kutyád (a család kutyája - még ha te is sétáltatod, foglalkozol vele - más), többször látogasd meg a szülőket, kérd ki a tenyésztő véleményét a kölyök kiválasztásakor (ő ismeri legjobban a kiskutyákat), amint lehet, menjetek kutyaoviba, majd suliba. Előtte és közben is olvass folyamatosan, akár könyveket, akár tanulmányokat, kutatásokat, nagyon sok érdekes infó van a neten.
(megint az első voltam)
Koszonom,Kedves elso :) Valoszinu nem ismered a tulajdonságaimat, és azt sem irtam még le hogy 2,6 éve olvasok,olvasgatok a cane corso után.Már nincs olyan tenyésztoi oldal vagy fajtaismerteto, ami ujat tudna irni errol a fajtárol nekem.Gondoltam felteszem a kérdést, hátha olyan ir akinek éppen CC.je van, és hasznos,eddig nem hallott tanáccsal tud ellátni.:)(oreg néni)
A tiéd is hasznos, nagyon is, de ezt már kivulrol fujom..
De megolhato néni nélkuli életet tudok számára biztositani, mivel a páromnak saját háza, nagy udvarral van.:) Egyébként nem kioktato jellegu válazokat vártam, mivel a kérdésem se az volt.Viszont egy kezdonek, meg "uhh kaptam egy kutyát mit csináljak vele?"(sajna van ilyen is) teljesen megfelel...
Ahogy irtam nem egy két kutyám volt már, amit legfoképp én neveltem olyanná, amilyenné.Nemrégen, Oktoberben altattam el a 11 éves Am.pit bull terrieremet Sajnos:( Kozben 3-4 évvel ezelott hoztam egy németvizsla-kopo jellegu kutyust azota is megvan.:) Tehát az én esetemben nem kell félnem egy stafforshire terriertol.:)
Ismerek olyan not, aki kapott cane corsot, és koszoni jol van.48kg csaj és vigan elbir egy cane corsoval,ami teljesen kiegyensulyozott kutya.
Koszi a tanácsot,érdeklodtem tenyésztotol hobbi célra házorzésre, 600euro .....
Viszont családtol, torzskonyvezett szuloktol, tenyészetbol származo diszp.mentes állatok, a kolykok gyonyoruek, 40-50ezer ft.és még amellett h megveszem mindent megtudok neki adni és vásárolni.egy 600 euros kutya!B.meg az már akkor beszéljen is...A kutya az kutya,legyen házorzo,és ne himestojás amire évekig sporolok, és aztán valaki megmérgezi...nem nálunk gondolom,ilyen nem fordult elo, de másnál már igen...
Akkor miért beszélsz gyönyörű, fajtatiszta, szuper tenyészetből, törzskönyvezett szülőktől származó kutyákról?
A tk nélküli 40 ezres szaporított cane corso és az a cane corso, amiről Te mindent tudsz, két külön kategória. Az utóbbi egy fajta, az előbbi meg majd-kiderül-hogy-mi-lesz-belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!