Aki kiolvasta Csányi Vilmos valamelyik kutyás könyvét, válaszolna?
Én olvastam, meg más könyveket is az Eltén folyó kutyaetológiai kutatásokról, Kubinyi Enikő írásait, meg Miklósi Ádám legújabb könyvét is érdemes elolvasni.
Elolvastam előtte Jan Fennel meg Cesar Millan könyveit is, nos valóban nehéz összehozni ezeket a kutatások eredményeivel. Számomra teljesen logikus és meggyőző amit Kubinyi Enikő mond, hogy a kutya nem falkában él. A kutya nem falkaként fogja fel azt az emberi közeget amiben a mindennapjait tölti, ezért elvileg hülyeség ez az új trend, ami a falkavezérség mindenáron való megszerzését tűzi ki célul. A módszer mégis működik, mert a kutyának valóban szüksége van szabályokra, korlátokra, amik segítségével eligazodnak a számukra érthetetlen emberi környezetben, aztán nevezhetjük akár falkavezérnek is a gazdát, ha ez segít a gazdinak jobban felfogni a szabályok fontosságát. Valahogy így működhet a dolog.
Itt egy jó cikk erről (előfordulhat, hogy csak letöltve jelenik meg):
Az etológusok egyértelműen a hitelesebb forrás, tudományos szempontból, szakszerűen, nemzetközi szinten is elismert kutatási módszerekkel foglalkoznak a kutya viselkedésével, kogníciójával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!