Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Előreküldés tanítása bólya...

Előreküldés tanítása bólya nélkül?

Figyelt kérdés
Bólyával már gyönyörűen tudja, 15-20 méterrél is odamegy. Szeretném elhagyni a bólyát, hogy folytassuk? Fához küldjem vagy ilyesmi?

2013. febr. 2. 21:12
1 2 3
 21/30 Szilvi & Argos ***** válasza:

Ilyet mi is szoktunk, hogy a helyben maradó kutyák mellett frisbeezünk, labdázunk :) Versenyen szinte elalszik a kutyám ezekhez a szitukhoz képest :)

Pedig ha nem tudod letiltani így a labdáról, akkor a kapcsolatotokban bizony vmi nem kóser sajnos :(

Argos-sal se tökéletes a helyzet...például ma egy önsétáltató kutyára simán kivicsorgott, pórázon volt...igaz, hogy már többször jött nekünk ez a kutya...de le tudtam állítani

De ha működik a két labdás dolog, akkor nincs is gond :)

2013. febr. 3. 18:45
 22/30 anonim ***** válasza:
100%

Én nem nagyon hiszek ebben a kapcsolat dologban, minden attól függ hogy mit engedsz meg a kutyának. Ha sokáig nem fordítottál hangsúlyt arra hogy akkor is vissza jöjjön hozzád a kutya ha egy labda repül el az orra előtt, akkor én ezt nem mondanám tekintélyi problémának hiszen eddig nem volt elvárva tőle hogy egy szóra visszajöjjön ilyen helyzeten, és most hirtelen elvárod tőle akkor ez is csak egy zavar a kutyában. Nem következetes a dolog. Magas ösztönszinten van egy ilyen sportkutya, nem lehet tőle minden esetben elvárni ugyan azt a szintű engedelmességet mint egy átlagos kutyától, a magas ösztönök bizony előhozhatnak ilyen problémákat.

A nem megfelelő tekintély szerintem ott kezdődik, hogy kirohan a kutyád te szólsz neki, a kutya megáll és rádnéz majd úgy dönt hogy mégis a labdáért megy. Ilyen esetben már a büntetést is el tudom képzelni.

Ez csak az én meglátásom, nem szoktam senkire sem furcsán nézni ha nem ért egyet velem.

2013. febr. 3. 19:18
 23/30 A kérdező kommentje:
Nem a bizonyítványomat akarom magyarázni, Szilvi, nem azért írom, hogy minden oké a kapcsolatunkban, hanem mert ösztönből érzem, hogy ez ott keresendő, amit az utolsó is írt. Abszolút nem fordítottunk erre hangsúlyt sokáig, sőt annyi volt a labdázás, hogy eldobtam messzire, neki pedig parancsszó nélkül minél gyorsabban kellett érte futnia. Tehát teljesen rászoktattam a dologra, rendesen rápörgött, de gátakat nem raktam bele. Remélem, így világos a dolog. Ha egy másik kutyáról vagy macskáról nem tudnám lehívni, azt mondanám, hogy valóban kapcsolat probléma (mint ahogy az a másik kutyámmal fenn is áll). De itt sokkal inkább ez van, hogy alapból van egy frankó zsákmányösztöne, amit én még tovább építettem, de kontroll nélkül. És most a kontrollt kell benne kialakítani.
2013. febr. 3. 19:51
 24/30 A kérdező kommentje:
Szóval nem akarok önfényező f.sznak tűnni, de ez is azt bizonyítja, hogy minden oké a kapcsolatunkban (mostanában...), hogy negyed óra alatt bele tudtam rakni egy gátlást, ehhez azért hozzá kell tenni, hogy egy nagyon jól gátolható kutyáról van szó. Nem azért írom, mert az igazságot el akarom ferdíteni, sőt magammal még kritikusabb vagyok, mint másokkal.
2013. febr. 3. 19:57
 25/30 Szilvi & Argos ***** válasza:

Oké, én elhiszem :) Egyébként tök mindegy sztem, hogy ösztönerősségnek vagy kapcsolatnak hívjuk ezt :D

Argos kutyám is rohadt labdás, és gyakran neki is nehéz megállni, hogy ne rohanjon más kutya labdája után, mert vele is úgy játszok, hogy eldobok egy madzagos lasztit, teper érte, aztán már mutatom a másikat, teper vissza, dobja a nála lévőt, én dobom az enyémet és ezerrel száguld tovább...ennek ellenére le tudom tiltani akkor is, ha már majdnem elérte a másnál lévő labdát...persze nem halk vezényszóval...kieresztem a hangom :)

Egyébként jaja, lehet, hogy az van a dologban, hogy kompromisszumból vmit az ember nem vár el, nem következetes és a kutya ezzel él vissza.

Régebben elkövettem azt a hibát, hogy ha szembe jött egy kutya és szóltam Arginak, hogy jöjjön mellém, ezt nem vártam meg...megállt ő, de én értem oda hozzá :) aztán csodálkoztam, hogy nem jön vissza...amikor ilyenkor megálltam és elvártam, hogy visszajöjjön ő hozzám, utána sok ideig nem is volt gond ezzel :)

Most az első szóra behívásra gyúrok...hosszú idő után ismét a sáros duna part túlsó végén sétáltunk, Argos boldog volt, előttem 50-60 méterrel rohant...szemben kutyások...szóltam, hogy vissza, erre semmi...közöltem, hogy jöjjön ide, erre csak megállt, rám nézett és nézte a kutyásokat...ekkor kieresztettem a hangomat és odajött, kapta is a kaját-simit...most ezt akarom alkalmazni, hogy ELSŐRE jöjjön :)

2013. febr. 3. 22:30
 26/30 A kérdező kommentje:

Nálunk pont fordítva van. Kutyák közt is folyton azt lesi, hogy hol vagyok, direkt nem hívom be sosem ilyen szituban, mert így is inkább velem akar lenni, nem más kutyákkal játszani. Elvan velük, de én sokkal érdekesebb vagyok neki.

Azzal meg hogy felállítom a szabályokat megint (nem mehet előttem, nem ehet csak utánam meg ilyen marhaságok) megint egy csomó fölösleges feszkót teszek bele, ami alól előbb-utóbb úgyis ki akar bújni, adott esetben azzal, hogy elmegy a labda után. Gondolj egy olyan gyerekre, akinek a szülei nem engednek semmit, és egy olyanra, aki élhető szabályokkal van korlátozva. Nagyon úgy vagyok, hogy inkább kevesebb szabály, több jutalmazás. De gondolj bele abba, hogy ha egy kutya nem ereszt őv vizsgán, mert épp rossz napja van, vagy nem készültek fel eléggé stb., akkor a kapcsolatban van a hiba? Kétlem, sokkal inkább a felkészülés hiányában. Én ugyanezt érzem nálunk: eddig nem gyakoroltuk, hogy magas ösztönszinten is a kontrollom alatt legyen, akkor nem hülyeség elvárni, hogy egyik pillanatról a másikra odajöjjön, csak mert azt mondom? Én tükörmódszeres vagyok, és ez a módszer alapelveivel is ellenkezik, de józan ésszel belegondolva is irreális elvárás.

2013. febr. 4. 07:41
 27/30 anonim ***** válasza:
100%

Erről az eresztésről beszélgettem régebben egy itteni fórumozóval aki szerint igen, a tekintély hiánya miatt nem ereszt egy kutya akkor ha már tudja mi a feladat. Érdekesen fogta fel a tekintély jelentőségét, mert minden engedetlenséget arra fogott hogy nincs elég tekintélye a gazdának. És szerintem nincs ezzel egyedül, régebben én is hasonlóan gondoltam de mióta elkezdtem munkakutyázni eléggé megváltozott a véleményem.

Kérdező szerintem örülj annak hogy hogy inkább veled akar lenni a kutyád mint idegen kutyákkal, szerintem ez is azt bizonyítja hogy jó kapcsolatotok van és előnyös is ha nem mindig azt lesi a kutyád mikor szaladhat oda a másikhoz.

2013. febr. 4. 11:10
 28/30 A kérdező kommentje:

Ugyanígy voltam én is. Nem akar leülni a vizes betonra: biztos tekintélyhiány. Jól megrángattam a grabancát, persze legközelebb sem akart leülni, megint megrángattam. Jü nagy marha voltam, mindent erővel akartam megoldani. Aztán jött egy kattanás, hogy a kutya olyan, mint a gyerek. Ha gyerekként én is csak az elvárásokat és a büntetéseket kaptam volna, boldog lettem volna? Elkezdtem őt úgy nevelni, ahogy egy gyereket nevelnék (na nem úgy, mint a tudatlan gazdi, aki elkényezteti a kutyáját). És láss csodát, látom rajta, hogy meg akar nekem felelni, nem a jutalomfalatért, hanem a dícséretért. Ezt sosem éreztem rajta korábban, mikor mindent a tekintélyre fogtam.

Annak meg részben örülök, hogy ilyen erős kötődés van, csak kicsit rossz látni, hogy fut két kört a kutyákkal, aztán jön mellém, várja, hogy foglalkozzak vele. Mint ahogy az ember a gyerekét is sajnálná, ha nem tudna más gyerekekkel játszani.

2013. febr. 4. 12:39
 29/30 anonim ***** válasza:
Ezért ne sajnáld őt, ha veled érzi jól magát. nem kell ráerőltetni olyat amit nem szeretne.
2013. febr. 4. 13:49
 30/30 Szilvi & Argos ***** válasza:

Argos se játszik kutyákkal...van pár kutya, akikkel rendszeresen sétálunk, velük játszik nagy ritkán, de a falka érzését imádja: amikor bandában sétálunk, látszik a kutyákon az elégedettség, a boldogság. Ez azért kell neki sztem.

Tegnap véletlen összefutottunk egy új ismerőssel, domináns nj ivtalan kan...mikor először taliztunk, vártuk a kutyák közti összecsapást, mert az nj vagy durván játszik, vagy harap :D És legnagyobb megdöbbenésünkre a két kan játszani kezdett :O Argos ugyebár ivaros...amit ő megtehet mással, azt vele nem tehetik meg. És ettől a jucitól mindent elviselt és némán játszott, holott hörögve-morogva szokott játszani...hihetetlen, de a két pasi nagyon egymásra talált :)

2013. febr. 4. 13:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!