Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mi a véleményetek a magyar...

Mi a véleményetek a magyar kutyafajtákról?

Figyelt kérdés

Van valakinek bármilyen magyar fajtakutyája? Szoktak rá megjegyzést tenni? Hogy látjátok, hoygan viszonyulnak az emberek (akár kutyás, akár nemkutyás) nemzeti kincseinkhez? Van ezzel kapcsolatosan valamilyen történetetek, tapasztalatok?

Köszi a válaszolóknak:-)))

2009. szept. 3. 17:36
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%

A magyaroknak csak az a jó, menő ami külföldi, nyugati, amerikai.

Nekem mudijaim vannak.

Általában róka, farkas, hiéna, és legtöbbször a korcs, korcskeverék, ez aztán a pitbull/véreb (ami ugye a vad vérét követő kutyát jelent elvileg szóval nem harapós... -.-") beszólásokkal szoktam találkozni.

Kutyások körében pedig leggyakrabban abban merül ki a tudás, hogy a "mudi egy ideges fajta". Vagy " jaa ez az a pumi vagy mi?"...

Érdekes módon amióta felnőtt az első mudim, azóta az emberek kevesebbet szólnak be, valószínűleg elterjedt a környéken, hogy párszo már megvédett.

Akinek pedig mudija van az őt tartja a legcsodálatosabb kutyának, szerelmes belé, teljesen odavan érte. Elég egyszer is ilyen kutyát tartani és máris. Legnagyobb eredményem, hogy a legjobban csúfoló suhanc pár év múlva vett tőlem egy kiskutyát...

Tapasztalataim szerint lenézik mert nem menő, ismert kutya, sajnos a kutyások körében is, el vannak tőle ájulva mert olyan engedelmes és tévesen barátságosnak hiszik pedig nem az.

A kutyásoknál legtöbbször a német juhászosokkal kerültem ellentétbe és borderesekkel. A német juhászosok amikor látták, hogy a kutyám sokszor engedelmesebb náluk, akkor az utolsó szálba kapaszkodva azt mondják, hogy hát az övék jobb mert mégis csak német juhász. A borderesek meg nem tudjáj elfogadni, hogy lehet egy másik kutya aki olyan jó mint az övék. Vagy jobb is, mert gonodlkodik és csak akkor dolgozik a mudi amikor kell, és feleslegesen nem kap gutaütést ha nem dobják el neki 300adszor a labdát...

2009. szept. 3. 17:52
 2/16 anonim ***** válasza:
100%

Nekem is mudim van és ezentúl is csak ilyen lesz! :D

Ő fekete színű és panelban lakunk ezért május végén leszoktuk nyíratni a szőrét és olyankor mindig "fekete/kis rókának" :-) hívják itt a környéken, mert hasonlít is rá. A mi mudink annira nyugodt és jó természetű, hogy sokszor "napköziznek" nálunk más kutyusok "a FALKÁBÓL". :D

Őt szinte mindenki szeretie errefelé...

Azt nagyon utálom amikor azt mondják rá, hogy keverék pláne ha: korcsnak nevezik (korcs szerintem nincs is). Szerencsére van néhány ember aki felismeri a fajtát (annak nagyon örülök).

Itt a telepen nagyon sok kutya van (szerencsére) a többséget (magunk között) csak "kis fehérnek" hívjuk (törpe uszkár,westie,hanese,pincsi,stb...),yorkie,francia bulldog, spániel, sok (külnböző méretű) keverék, megjelentek a borderek, és egyre több magyar vizsla is van, nagy testű kutyából inkább labradorok és goldenek vannak...

2009. szept. 4. 09:35
 3/16 anonim ***** válasza:
100%
Egy fakó mudim van és mindenki imádja és gyakran mondják, hogy milyen szép, olyanok is megsimogatják, akik egyébként félnek a kutyáktól. A legtöbben egyébként ismerik a mudit, csak a színe miatt szoktak csodálkozni, hogy mert nem tudják, hogy a mudi nem csak fekete lehet.
2009. szept. 4. 14:06
 4/16 A kérdező kommentje:

Köszi!

A mudi valóban szép kutya és abszolút látszik hogy fajtatiszta. Amikor valaki azt mondja hogy korcs azt utálom bármennyire is igaza van szerintem ez kicsit sértő, a keverék sokkal megtisztelőbb.

A divatkutyázást én is nagyon utálom, mert aki ilyen kutyát tart elvan telve magától azt hiszi az ő kutyája az ász (persze ez nem minden esetben igaz). És arról már nem is beszélve hogy tönkreteszik e fajták állományát.

2009. szept. 4. 16:13
 5/16 anonim ***** válasza:
100%
Nekem kuvaszaim vannak és hát mit ne mondjak, mindenki fél tőlük, ami nem csoda. :) De a kuvasszal szemben sok olyan előítélet van hogy mindenkit megharap, hamis, időskorába megbolondul stb. ami baromság... persze csak ha megfelelően van tartva. Egyébként még egy utcával odébb van egy komondor, meg attól néhány háznyira egy magyar vizsla de csak ennyi a magyar kutya a környéken, sajnos. Engem monjuk az bosszant a legjobban, hogyha valaki házörzőt akar akkor rögtön kaukázusit, középázsiait, sarplaninait, moszkvaiőrt, rottweilert, németjuhászt szeretne. A kuvasz, komondor eszébe sem jutna. Ha mundjuk kuvaszt az előbb felsorolt (egyébként tévesen hitt) okok miatt nem szeretne, még mindig ott lenne a komondor, de nem, a magyar nem jó... Van egy cikk ami sajnos nagyon igaz, olvassátok el: [link]
2009. szept. 4. 18:26
 6/16 A kérdező kommentje:

Igen ez nagyon igaz szerintem is!!!

Nekem a szeretett magyar fajták között is a komondor és a kuvasz jelenti a KUTYÁT, és nagyon sajnálom hogy ennyire nem figyelnek oda nemzeti kincsinkre:(((

A mi környékünkön van 3 magyar vizsla, 4 puli, 1 kuvasz, amikről tudok + a szomszéd kerületben (15-20 percre tőlünk) van mégegy vizsla, néhány puli, egy kuvasz, 1 komondor, a komit ismerjük és a gazdájával is jóban vagyok:)))

2009. szept. 5. 13:19
 7/16 anonim válasza:
100%
Rendkívül okosak és könnyen taníthatóak, jó házőrzők.
2009. szept. 6. 14:41
 8/16 anonim ***** válasza:
100%
Nekem 3 magyar vizslám van. Szerintem a magyar vizsla a világ egyik legédesebb, legokosabb, legragaszkodóbb kutyája. Szinte beszél a tekintetével. A legjobb társ a világon! Csak jól járhatsz vele! Mondjuk házőrzésre kevéssé alkalmas, mert mindenkivel szívesen barátkozik.
2009. szept. 6. 23:05
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

Magyar vizslám volt és azóta sincs olyan barátom, ma a pumi mellett döntenék ha nem lennék "belezúgva" évek óta a tervuerenbe, amelyik fajta temperamentumát - úgy tűnik - nekem alakították ki. A nemzeti kincs nézőpontot illetően én nem keverném bele az ártatlan társainkat ebbe a közéleti témába.

Fáj a zord tájhoz, rengeteg mozgáshoz igazodott huskyt, malamutot,... forró betonrengetegben, szűk lakásban látni, ugyanígy a mindíg többedmagával tartott, mozgalmas életű kopót rendszeresen magára hagyva tudni egy ingerszegény körbefalazott udvarban, stb

Vagyonvédelemre nem tudok hatásosabb fajtát mint az alig kiismerhető, ezért a "divatőr" fajtáknál sokkal ijesztőbb komondort, kuvaszt, "névleges" testőrnek jobbat az önfejű, lelkes magyar terelőkutyáknál... Ám ha "pusztán" társnak választ az ember egy kutyát, kutyafajtát akkor válassza azt amelyikkel leginkább megfelelnek egymásnak. Legyen az külföldi vagy magyar, elfeledett vagy divatos, csak kapja meg a neki szükséges feltételeket és tudja azt adni amire a gazdának szüksége van!

Bocs a monológért, kissé belefeledkezdtem. :)

2009. szept. 7. 00:21
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

Nekem puli-mudi keverék kutyusom van.Imádom ezt a fajtát,gyerek koromban(8 évesen) kaptam az első mudi kutyusomat aki fajtiszta volt.5 évesen sajnos meghalt,13,5 évesen kaptam meg a 2.puli-mudi keverékem aki 7 évig élt.20 évesen pedig kaptam meg 3.kutyusomat a puli-mudi keveréket én inmáron már 2 éves kis kutyus.:) A leglenézőbb fél éve volt egy 60 körli asszony volt akinek volt 1 dán dog féle kutyája és az ő kutyája megugatta az enyémet az én kutyám meg oda ment hozzá és a nő elkezdett ordibálni hogy "Mit képzelsz hogy ez a kis korcs fajzat ide jön az én fajtiszta kis édes dán dogomhoz.A tiéd csak egy korcs aki nem jó semmire".Erre úgy feldühödtem hogy majd szét robbantam volna.Sajnos elég gyakran látok olyan kutyákat akiknek kis "ölebe"van pl: yorkshire terrier,pincsi stb...Én ragaszkodom a magyar kutyafajtákhoz,és nem szeretem ha egy MAGYAR nem ismeri meg a MAGYAR kutyafajtát,de sajnos már elég sokszor találkoztam ilyennel.Akárki akármit mondd a mudi minden szeretetet megad ami csak kell.

22/N

2009. szept. 7. 12:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!