Hogyan kell viselkedni, ha sétáltatás közben kóbor/elszökött kutyákba botlunk? Mi a helyes?
Egyszer, régebben, 8-9 éves koromban sétáltattuk a barátnőm tacskó keverékét, aki mellesleg egy nagyon okos, jól szocializált, barátságos kutyus volt. Tehát sétáltattuk, nálam volt a póráz. Hirtelen kiugrott egy bokorból(?) egy kóbor, vagy otthonról elszökött kutya, és megtámadott minket. Jobban mondva csak ugatott, rohant felénk, és felugrált rám, szerencsére harapni nem harapott. A barátnőm elfutott, és otthagyott engem a kutyájával (emiatt össze is vesztünk, mert szerintem nagy felelőtlenség elhagyni a saját állatunkat, mikor veszélyben van), én meg nagyon megijedtem, és csak arra gondoltam, hogy megvédjem a blökit, ezért felkaptam, és magamhoz szorítottam, és úgy forgolódtam, hogy az agresszív kutya mindig a hátam mögött legyen, hogy ezáltal ne tudjon belekapni a tacsiba, és inkább engem harapjon meg. Közben vinnyogtam, kiabálni akartam, de inkább visítás lehetett. Tisztára rettegtem, és az idegességem, félelmem átragadt a tacsira, és a mindig barátságos, légynek sem ártó kutyusból hirtelen egy reszkető, remegő, magából kikelt a kóborhoz hasonló agresszív kutya lett, szintén ugatott, és úgy fickándozott, hogy alig bírtam megtartani. Végülis egy bácsi kisietett az utcára, mikor észrevette, hogy mi történik, és elüldözte a kóbort, ezért nem ugrott ki a kezemből a tacskó, de feltehetőleg, ha kiugrott volna, egymásnak esett volna a másik kutyával.
Most nekem is van egy saját, egyelőre még kölyökkutyám, és az volna a kérdésem, hogy mi a helyes viselkedés, mit kell csinálni, ha találkozunk séta közben egy kóbor/otthonról elszökött kutyával? És ha a kérdéses kutya még agresszív is?
Ebbe belegondolni is borzalmas, de mit kell tenni, ha esetleg össze is verekednek a kutyák?
Köszönöm előre is a válaszokat:)
(13/L)
Igen, én is így gondolom, hogy engem harapjon meg, minthogy a kutyusom...ááh be sem fejezem a mondatot, ez úgy szörnyű ahogy van:(
Egyébként nagytestű:)
Ha felugrált és ugatott a kutya akkor nagy valószínűséggel nem támadásról volt szó, mert ha támadott volna a viselkedésed alapján most nem lenne mivel gépelned.
Mi naponta átlag 5-10 kóbor kutyával találkozunk. Tudnod kell, hogy az utcán lévő kutyák túlnyomó többsége nem agresszív, még akkor sem ha számodra ijesztőnek tűnik egy ismeretlen kutya közeledése vagy ugatása. A legfontosabb hogy a te kutyád maradjon nyugodt, ne hergelje vagy támadja a másikat. Ha csak tehetitek kerüljétek el a kutyát, ha jön utánatok fordulj vele szembe, vedd a kutyád a hátad mögé, tegyél felé néhány határozott lépést, én néha a kezemet is felemelem, erre általában elsomfordálnak. Van amelyik követ továbbra is, de semmi vizet nem zavar.
Ha a kutya agresszív (tehát nem ugat, szaladgál vagy ugrál), hanem mondjuk morog, akkor a kutyád bemegy a hátad mögé, te szemben állsz a kóborral és várod hogy mi következik. Általában feladják és elmennek. Ha neked vagy a kutyádnak támadna akkor nyilván ott rúgod ahol éred. Ha olyan nagy lenne a baj, hogy a földre kerülsz, az arcodat és a nyakadat védve maradj mozdulatlan, mert a kutyáknak van harapásgátló ösztönük, ami azt jelenti, hogy a földön lévő mozdulatlan élőlénnyel már nem harcolnak tovább.
A lényeg: ne kapd fel a sajátodat, ne visíts, ne fordíts hátat és ne szaladj el (soha, de soha ne szaladj el!).
Én eddig 2x találkoztam kóbor kutyával (6 év alatt) Az egyik egy kistestű volt, nagyon félt, megfogni sem tudtam, pedig segíteni akartam neki. A másik most volt nemrég, az egy nagyon nagy testű kutya volt, a szakadó hóban ment szegényem :'( Elég messze volt tőlünk, mégis fölvettem a sajátomat, utólag már bánom, hogy nem mentem utána inkább.
De agresszív kóbor kutyával még nem találkoztam. Talán az a legjobb, ha úgy viselkedsz kutyával együtt, ahogy akkor kellene viselkedni, ha egyedül vagy. Tehát nem nézel rá, nem fordulsz felé, hanem próbálsz nem rohanva elmenni onnan a kutyáddal.
És azért nem hiszem, hogy minden kóbor kutya agresszív.
Neked anno peched volt, sajnálom, hogy ilyen rossz emlékeid vannak :( De egy hős voltál, azt hozzá kell tennem. Biztos csodálatos gazdija leszel a kutyusodnak:)
Köszi második, igazán hasznos tippeket adtál:)
Harmadik: hát hős nem voltam, eléggé helytelenül viselkedtem, de ha azt nézzük, hogy csak 8 vagy 9 éves voltam, talán elfogadható...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!