Mennyire jellemző a komplikáció az ivartalanítás (szuka) után? Mennyire gyakori ez?
Szia!
Nekünk szerencsére semmi gond nem volt, 1 éve műtötték a szintén lány spaninkat. Észre sem vette, 1 hét alatt teljesen behegedt a seb, azóta is jól van.
Ha nagyon aggódsz, talán vidd el másik orvoshoz (én elvinném). Egyébként a kutyus hogy viselkedik? Lázas? Érzékeny a hasa a műtéti hegnél? Az általános hangulata nem változott: mozgékonyság, étvágy, stb.? Azért figyeljétek még a napokban, és a sebet is, mennyire változik a duzzanat.
Jobbulást a kiskutyának!
1 héten belül rendbe fog jönni a dolog. Előfordul, hogy varratnál helyi gyulladás lép fel, pl. ha a kutya sokat van kinn a kertben, odadörgölődzik a földhöz a hasával, vagy nem visel gallért az 1 hetes lábadozási idő alatt, és kinyalogatja magának.
A helyi gyulladást én nem hívnám komplikációnak, nem egy súlyos dolog. Ne ess pánikba :).
Figyeljetek oda, hogy ne nyalogassa (esetleg gallér), ezenkívül minden nap többször kenjétek be neki Betadine-al, az szépen fertőtlenít, szárít. Vagy jó még nagyon az Aluminium spray vagy a Cink-oxid spray (gyógyászati!), ezek is nagyon jó fertőtlenítők.
A doki adott neki gyulladáscsökkentőt, tehát belülről is kezelve van a dolog.
Köszönöm szépen Neked is és az első válszolónak is! :)
A kutyus valóban kint volt, a műtét utáni első éjszakán volt csak benn a házban, reggel, ahogy kinyitottam az ajtót, rögtön spurizott ki. Kinti kutyus amúgy, miután magához tért, nem tudott magával mit kezdeni idebent. Fémszínű valamivel le volt kezelve a pocija, gallérja is van. Feküdt a földön is a friss sebbel, meg nyalta is, amennyire elérte a gallértól, szóval tényleg minden esélyt megjátszott a gyulladás kialakulására... :/
Remélem, mielőbb lelappad neki, szeretném már mindenestől elfelejteni ezt az egész műtétet...
Na az a fémszínű izé az aluminium spray, illetve a cink-oxidnak is olyan színe van. Esetleg kérhettek a dokitól egy dobozzal, bár nem tudom, mennyire drága. Az a szuper benne, hogy a fertőtlenítő hatás mellett réteget is képez a seben, így olyan, mintha kötés lenne rajta (persze csak gallérral együtt hatásos, mert ha befújod vele, viszont nincs gallér a kutyán, akkor 5 perc múlva az egész kutya ezüst színű lesz :D).
De az egyszerű Betadine is megteszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!