Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Milyen fajta kutya illene...

Milyen fajta kutya illene hozzám? (NEM akarok venni, csak kíváncsiságból kérdezem)

Figyelt kérdés

Már van 2 kutyám, akitől semmi pénzért nem válnék meg, mind a kettő keverék, fajtisztával nem nagyon volt dolgom, de kiskoromban volt egy skót juhászom, csak anyámék leadták, mert megharapott. (5éves voltam)

A természetem elég makacs és hisztis, de szeretek játszani, sétálni, bár nem órákat mert elfáradok (lusta). Elvárom a kutyámtól, hogy intelligens legyen, ne kelljen 60x elmondani valamit, mire megérti (mármint felnőtt korában). Védjen is, de ne mindenki elől.

Legyen könnyen kezelhető, mert nem akarom, hogy a fejemre nőjön. Hiába van kutyám, nem mernék mondjuk egy kuvaszt bevállalni.

Ha kell, egész nap pörögjön velem, de ha olyan van, legyen nyugodt. Szeresse a havat, mint én.

tudom, hogy szinte minden a nevelésen múlik, de ha a fajta jellemzése alapján kéne választani, mi lenne nekem való?

Ja, és elég vékony lány vagyok, szóval nagyon nagy testű sajna szerintem kizárható (párom berni pásztora is elránt, meg a páromat is), a kistestűeket meg állandóan ölbe venném, mert késztetést érzek babusgatni, de azért mindig attól félnék, hogy kitöröm a nyakát, mert amúgy bénán veszem őket ölbe.

Szóval szerintem valami közepes testű lenne megfelelő nekem.

2013. jan. 23. 10:26
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
31%
A másik pedig (elnézést, hogy ennyit írok egymás után), hogy azért nem mindenkinek való pitbull. Én áldom az ítélőképességem, hogy első kutyának valami kicsi és rendkívül együttműködő fajtát választottam, mert hiába olvastam el a választás és elhozatal előtt minden kutyás szakirodalmat, ami a kezem ügyébe akadt, a gyakorlatnak azért elég esetlenül indultam neki. Így persze vannak problémáink, melyekkel már kutyaiskolai segítséggel vesszük fel a harcot, de ezek a problémák nem vészesek - ami esetleg egy keményebb fajta esetén már lehet nem így lenne. Az tény, hogy a nevelésen nagyon sok múlik, de bizony vannak olyan emberek (mérettől és nemtől függetlenül), akiknek egyszerűen nem való egy csomó fajta. Ettől még maximálisan jó kapcsolata és élete lehet más fajták egyedeivel (mert ugye a megfelelően megadó kiskutya kiválasztására nincs 100%-os esély). Ezért nagyon fontos, hogy az ember sok energiát fektessen abba, hogy kiválassza a számára legmegfelelőbb fajtát, s azon belül igyekezzék a számára megfelelő habitusú kutyát kiválasztani. Részemről minden elismerésem azoknak, akik képesek testi adottságaiktól függetlenül bármilyen kutyát kézben tartani, de az is felelős gazda, aki tudja, ő maga mivel tud elboldogulni.
2013. jan. 23. 11:54
 12/23 anonim ***** válasza:
45%
ebben maximálisan igazad van Giniras. De én épp azt próbálnom magyarázni hogy ha már kettő kutyája neki van plusz a párjának egy berni akkor talán először azokkal kellene "begyakorolni" a nevelés csínját bínját. ha ezt megtenné hamar rájönne arra hogy nem a méreteken múlik az hogy elrántja őt a kutya hanem azon hogy nincsenek rendben a viszonyok. ebben az esetben pedig csak ismételni tudom magamat: semmilyen kutya nem illik hozzá, vagy ha megtanulta az alapokat akkor meg lényegében bármilyen! azt pedig saját maga is el tudja dönteni hogy épp melyik a hozzá közel álló típus. de pl. ezesetben kérdem én egy terrierrel el tud bánni? jól nevelt meg minden? mert ha már a fajtánál tartunk azok tudtommal akkora energiával rendelkeznek hogy le sem lehet lőni őket. a labi keverék pedig szintén nagytestű kutya tudtommal. akkor most mi is itt a kérdés? az hogy a kérdező nem tud bánni a már meglévő kutyáival és azt hiszi ez a fajta rovására írható?
2013. jan. 23. 12:12
 13/23 anonim ***** válasza:
76%
Á, így már értem az álláspontodat. Én valahogy teljesen elvonatkoztattam attól, hogy a kérdezőnek már vannak saját kutyái, csak a hagyományos "milyen fajta való nekem" részre koncentráltam. Az természetesen igaz, hogy, ha az embernek már van kutyája, azért már felelősséggel tartozik, s így már természetesen meg kell tanulnia velük boldogulni - ez pedig egyébként a kihívás mellett nagyon örömteli és gyümölcsöző is lehet, csak energiát kell belefektetni.
2013. jan. 23. 12:18
 14/23 anonim ***** válasza:
45%
és tudod ez a kérdés nem megválaszolható mert egyetlen fontos szempont létezik! az hogy mennyire vagy felelős és következetes kutyatartó. azok alapján amit te leírtál Giniras (kutyasuli stb) bármikor a kezdbe mernék adni bármilyen fajtát. és pontosan azért mert te azért teszel hogy a kutyával a lehető legjobb viszonyotok legyen, és hidd el lényegtelen hogy a póráz végén egy csivava vagy egy hatalmas cane corso van, ha következetesen neveled egy csepp problémád nem lehet. de ha nem vagy erre képes akkor egy csivava is lehet a pórázod végén ugyanolyan idegbajos mint egy elvadult neveletlen pitbull teszem azt. a kérdezőnek tehát a válasz: semmilyen kutya! tanulja meg a már meglévőekkel hogyan kell következetesen nevelni.
2013. jan. 23. 12:21
 15/23 A kérdező kommentje:

Jajj istenem! Csak azért tettem fel a kérdést, mert nem volt kedvem végigolvasni az összes fajta jellemzéseit, nem azért mert hülye vagyok mindenhez.

igen, a ket kutyám tökéletesen meg van nevelve, legalábbis nem volt meg probléma egyikkel sem. A terriernek tényleg sok energiája van, de a másik kutyával sokat játszanak. A labrador pedig soha nem rántott még el, pedig nem volt nyugodt kutya, mert utcakutya volt, valakik verték, egyszer épp egy menekülése alkalmából jott be a kertbe, de megfogni magát nem hagyta, mert félelemből támadott. Én hagytam neki időt és magamhoz szoktattam, elnyertem a bizalmát. Régen az idegeneket is támadta, mostanra amíg nem szólok neki, hogy jöjjön oda hozzánk, a helyén ül vagy fekszik és figyel. Eleinte a ket kutyát nehéz volt sétáltatni, nem azért, mert elhúztak, csak mindig ott akartak lenni, ahol a másik. Mára már megtanulták, hogy mindegy, hogy melyik oldalamon vannak, egyformán szeretem őket.

És egyáltalán nem írtam azt, hogy nem nevelném őt/őket, nem is értem, hogy honnan vettétek.

Tény, hogy neveles kérdése az elrántás is, de volt már több ismerősöm is, akit minden jel nélkül elrántott a kutyája, pl. az egyik kuvasz volt, tenyésztő kutyája, épp sétáltak, és a kutya meglátott egy macskát, es eliramodott. Pedig több tíz éve foglalkozik kuvikkal. És nem szaporítóról beszélek.

Ket dolgot nem értek veletek kapcsolatban.

1: Miért kell szinte minden kérdésbe belekötni, bárki bármilyen kérdést tesz fel, mindig leugatjátok. Sok olyan kérdést olvasok, hogy "14 éves vagyok és milyen kutyát ajánlotok nekem, yorkiet, labradort,spánielt,rottweilert vagy huskyt". Tehát külsőre megy a kérdező. Ott leírtátok, hogy tudni kell a körülményeket, mennyit foglalkozol vele, hol tartanád, volt-e már kutyád, mit vársz el egy kutyától és utána lehet válogatni. Én leírtam nektek, hogy mit várok el, milyen vagyok,stb. Lehet, hogy nem fejtettem ki, mert gondoltam nem egy ördöngősség rájönni, hogy mit jelent az, hogy legyenek aktívak, de egyben nyugodtak is. De akkor kifejtem. Általánosságban 4-5 órát tudok naponta foglalkozni a kutyáimmal, de van olyan, hogy csak 1-et (ilyenkor legyen nyugodt es ne zavarjon a munkában), de van, hogy egész nap ráérek és tudunk menni kirándulni. Szerintem egy bulldoggal nem fogok tudni a hegyekben kirándulni, de egy vizslától, vagy egyéb pörgősebb kutyától, akinek mindig le kell kötni a figyelmét es feladatot kell adni, nem várhatom el, hogy meg se mozduljon, vagy nem szeretném, hogy unalmában valamit megrongáljon.

2: Itt egyes kérdezők nem jártak nyelvtan órára vagy nem tanulták meg a mondatelemzést? Én feltettem egy kérdést, hogy "milyen kutya illik hozzám", ti pedig nem erre válaszoltatok, hanem belekötöttetek abba, hogy én vajon hogy nevelem a kutyámat. Honnan tudjátok, hogy én ki vagyok, hogyan élek, és hogyan nevelem a kutyáimat? Ha gondok lennének a neveléssel, nyilván olyan kérdést teszek fel, vagy, mivel úgyis csak lecseszést kapnék segítség helyett, inkább egyből kutyasuliba mennék.

szóval, köszi hogy válaszoltatok, a fel nem tett kérdéseimre es elítéltetek olyan dolog miatt, amit ti aggasztottatok rám, de én egy szóval sem mondtam ilyesmit:-)

Mindig megmosolyogtattok a válaszokkal. Egyébként, ha első kutyás lennék, és 14 éves, és kicsit butácska, akkor simán belevágnék egy rotiba, vagy kuvaszba, vagy pl. egy moszkvai őrkutyába, mert hát minden a nevelésen múlik. És majd 3 év múlva megharapna a kutya, és lehetne leadni menhelyre..

szóval nem sok értelmes választ kaptam, de nem is számítottam arra, hogy valaki a kérdésemre válaszol.

A múltkor feltettem egy kérdést, hogy kinek, melyik bolhanyakörv vált be. Csak annyit írtam a kérdésbe, hogy spot ont nem veszek. Erre lehurrogtatok, hogy sajnálom a kutyámtól a spot ont, és hogy milyen felelőtlen gazdi vagyok, és hogy miattam fog vérszegénységbe, babeosisba, vagy lyme-kórba meghalni a kutyám. Ott is kioktattatok, holott semmit nem tudtatok a körülményekről, és persze megint nem a kérdésre válaszoltatok. Azt azért tettem fel, mert a kutyámnak allergiás rohama volt a spot on egyik összetevőjétől, ezért akartam váltani. És mellesleg a spot on 3-4 ezer, és lemosódik egy eső alkalmával, én a biztonság kedvéért 8ezer forintos nyakörvet vettem, amit az állatorvosom ajánlott.

:-):-):-) aranyosak vagytok, de tényleg:-)

2013. jan. 23. 13:21
 16/23 anonim ***** válasza:
Én válaszoltam a kérdésedre, mégis 0%-os a válaszom hasznossága. ;) Amiben leírtakat egyébként továbbra is tartom.
2013. jan. 23. 13:58
 17/23 A kérdező kommentje:
Én is láttam, hogy le van mindenki pontozva, de én soha nem szoktam pontozni senkit se le, se fel.
2013. jan. 23. 14:20
 18/23 anonim ***** válasza:

kedves kérdező!

ugy látszik te sem tudtad megfelelően értelmezni a mondatokat de ám legyen megpróbálok tömören válaszolni miért nem kaptál egyetlen fajtára vonatkozó választ:

"A természetem elég makacs és hisztis" - ha nekiállsz hisztizni egy kutyának (legyen az bármilyen fajta) az csak körberöhög.

a leírásod mint már azt többször leírtam és láthattad is, az összes kutyára rámondható. én a pitbullt ajánlom mert én azzal vagyok olyan jól el mint azt te leírtad, más az uszkárt mert más meg azzal van olyan jó kapcsolatban, megint más egy másik fajtát, és ez így fog menni tovább és tovább mígnem az összes fajta fel lenne sorolva neked. és tudod miért? azért mert ezek nem feltétlen a fajtához köthető dolgok! én pl. egy terriert azok után hogy mennyi időt tudsz rá szánni nem ajánlanék ennek ellenlére mégis van neked egy akkor most mit vársz? nagy testűt nem akarsz, de kicsit sem mert azt agyon babusgatnád, ugyanakkor elvárod tőlem hogy ilyen mondatod után el is higgyem hogy következetes gazda vagy.

ne haragudj ha mi, mint felelős kutyatartók nem tudunk részt venni az elméleti játékodban miszerint melyik fajta illik hozzád! végsősoron mit szeretnél? a lehető legjobbat kihozni a kutya-gazda kapcsolatból ezért érdekel hogy milyen kutya való hozzád?

akkor boncolgassuk kicsit át a dolgokat, hogy mi a megfelelő:

A természetem elég makacs és hisztis - semmilyen

de szeretek játszani, sétálni, bár nem órákat mert elfáradok (lusta). - lustább természetű kutya (mondjuk ujfudnlandi)

Elvárom a kutyámtól, hogy intelligens legyen, ne kelljen 60x elmondani valamit, mire megérti - pl. német juhász?

Védjen is, de ne mindenki elől. - főleg őrző védő fajták

Legyen könnyen kezelhető, mert nem akarom, hogy a fejemre nőjön. - mondjuk egy nevelt kutya? esetleg egy megadóbb típus (ez minden fajtánál fellelhető)

Ha kell, egész nap pörögjön velem, de ha olyan van, legyen nyugodt. - terrierek

egy olyan kutya amelyikkel jó a kapcsolatod? (akármelyik fajta jóformán)

. Szeresse a havat, mint én. - husky, malamut, szánhúzó fajták?

Ja, és elég vékony lány vagyok, szóval nagyon nagy testű sajna szerintem kizárható - oké akkor kis testű fajták

(párom berni pásztora is elránt, meg a páromat is)- ez egyértelműen a nevelés hiánya!

a kistestűeket meg állandóan ölbe venném, -jah, akkor se kistestű se nagy testű, a következetes nevelés pedig az ablakban!

de azért mindig attól félnék, hogy kitöröm a nyakát, mert amúgy bénán veszem őket ölbe. - ezt inkább nem is kommentálom.

Szóval szerintem valami közepes testű lenne megfelelő nekem.

oké, shar pei, beagle, pitbull, uszkár? mit írjak? képtelenség mert mindenbe belekötsz, neked egy csodakutya kell! ráadásul egy közepes testű ugyanúgy elránt.

2013. jan. 23. 15:05
 19/23 anonim ***** válasza:

Én is rendesen válaszoltam, én írtam az uszkárt,e rre kaptam egy 0%-ot. :(

Leírtam, hogy olyan a kutyám, amilyenek a kérdező elvárásai. Valami negatívat tettem ezzel, vagy nem hiszitek el hogy van ilyen?

Nem értem az ilyen lepontozásokat. Összesen vagy két ember válaszolt normálisan a kérdésre és akkor azokat kell lepontozni. Ti pedig valami egész más dolgon vitatkoztok, tehát ti érdemelnétek meg a lepontozást, mert a válaszotok a kérdés szempontjából nem hasznos.

2013. jan. 23. 15:16
 20/23 anonim ***** válasza:
nézd én is le lettem pontozva, mindenki le lett pontozva. én meg a pitbull-t ajánlottam , te az uszkárt más meg mást. tök mindegy mert egyik fajta sem illik 100%osan a kérdező igényeibe. szerintem azt magad is beláthatod hogy nem azért van minden mert USZKÁR (tehát ez a fajta illene hozzá) hanem azért mert jó a kapcsolatotok, én is pontosan ilyen jól megvagyok a pittemmel. egyépként meg szerintem a vita tárgya is erőssen a kérdésre vonatkozik tehát nem haszontalan. ugyanakkor nem vita volt hanem véleménycsere szerintem.
2013. jan. 23. 15:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!