Az állatok honnan tudják hogy a szemedbe kel nézni?
Nyilván csak azok az állatok néznek az ember szemébe, amelyeknek a saját társadalmukban is jelentősége van a szemkontaktusnak. Pl. kutyáknál az alá-fölérendeltségben van szerepe. A macskák nagy része, idegenektől a szembe nézést támadásnak veszi. Az én macskám a szemembe nézéssel hipnotizálni akar engem.
Volt egy natgeo műsor, a kutyák esetében vizsgálták a szemkontaktus jelentőségét. Leültették a kutyát és jutalomfalatot tettek a földre. A kutya jól be volt tanítva, tehát ameddig a gazda nem engedte, nem vette el, nem nyúlt hozzá, rá se nézett a kajára. Ha a gazda szemét eltakarták, rögtön rávetette magát, engedély nélkül is. Tudta nagyon jól, hogy akkor nem látja.
Ugye, ebben már csak az a kérdés, mit csinál a kutyád, ha nem látod? :)
Nem tudom, és igáig nem is gondolkoztam rajta, de érdekes, amit mondasz:)
Viszont azt már megfigyeltem, hogy a kutyám szinte azonnal reagál a legkisebb mimikai változásra is. Ha figyeli az arcomat, és akár csak a szememen észre veszi, hogy kezdek elmosolyodni, azonnal őrült farokcsóválásba kezd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!