Miért ítélik el az emberek a farkasfalkára alapuló nevelési módszereket?
Ennyire kell ragaszkodni a régi fenyítős módszerekhez?
Esetleg van más módszer is, amivel sem ordítozni nem kell a kutyával, sem pedig a falkasfalkához hasonlóan viselkedni?
Persze mindenkinek a magánügye hogy neveli a kutyáját, de nem kellene azért a másikat letámadni, mert máshogy neveli a kutyáját.
Milyen az a falkasfalkára alapuló nevelési módszer? KIfejtenád?
Amúgy csak pozitív megerősítéssel nem lehet a kutyát nevelni. Ezt mindenki tudja. Legalábbis nem olyan hatékonyan. Az ordítozás nem nevelési módszer, de egyszer kétszer szükség lehet egy ráncibálásra, orrkoppintásra, fenékrecsapásra. Néha és a kutya jelleméhez viszonyítva.
Amúgy meg a kutya a farkasból alakul ki, jó hogy nem úgy kell nevelni mint egy embergyereket, vagy egy lovat. Sok mindent elhagyott már, de sok van amit megőrzött a faraksoktól. Ilyen például a rangsor és az ehhez hasonló dolgok.
elsőnek: például fennell módszere, ahol nem cibáljuk a kutyát, nem koppintunk a kutya orrára stb. hanem ha rosszat csinál, otthagyjuk, ha megjövünk haza nem törődünk vele stb.
másodiknak: sajnos van aki igen. valaki kegyetlennek tartja, valaki gyengének, pedig még csak ki sem próbálta. ha nem ért egyet ezzel a módszerrel, akkor az az ő dolga, de ne mondja le a másikat azért, mert ő ezt használja, méghozzá úgy, hogy eredménye is van. ilyen jó keresni másban a hibát? miért nem törődik a saját dolgával?
Második vagyok. Azért kérdeztem vissza, mert én még nem találkoztam olyannal, aki elítéte volna, habár az igaz, hogy néha érdekesen néznek ránk. :) Gesztus evés, hazaérkezés, stb. nálunk is bevát, de azért néha rá kell ordítanom így is. Konkrétan mikor eszi a sz@rt az út szélén, akkor megtehetném, hogy nem törődöm vele, de akkor mind megenné és én szagolnám utána ahogy ársztja a bűzt a kutya. Vagy ha olyasmit rág, amit én még szeretnék később használni is, akkor én is azt teszem, amit a 3-ik hozzászóló írt. Mivel első kutyás vagyok, lehet, hogy a tapasztalatlanságom az oka, hogy nem megy minden mindig úgy elsőre, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Talán a második kutyával már könnyebb lesz.
Visszatérve a kérdésedre, én azt tapasztaltam, hogy az emberek nyitottak az új dolgokra is, és érdeklődőek, ha ezeket elmesélem nekik. Azután, hogy kipróbálják-e a saját kutyájuknál, azt már nem tudom...
A farkasfalkában is előfordul, hogy a magasabb rangú megrendszabályozza az alacsonyabb rangút.
A kölyköknek mindent szabad, még az idősebb kajájába is beleehetnek, de amint elérik a kb 1,5-2 éves kort, beilleszkednek a falkába.
És nem is ritkán fordul elő, hogy az falkatagok az omegán vezetik le a dühüket, akkor is, ha az omega éppen semmi rosszat nem tett...
Szóval a falka-nevelésbe is belefér a grabacmegfogás, vagy hasonlók, persze csakis figyelmeztetőleg, úgy, hogy ne fájjon a kutyának igazán, de azért vegye magát észre. Mert a farkasok így csinálják...
Az ordítozás meg amellett, hogy totál stresszes lesz a kutya, nem vezet semmire.
köszönöm a válaszokat.
kb. egy véleményen vagyunk. 2 kutyám van, de egyiket sem kellett grabacrázással, vagy hasonlóval büntetnem. lehet, hogy a szerencsémnek köszönhetem. de ha rákerülne a sor, lehet, hogy alkalmaznám ezt a fajta bünető módszert.
azokkal nem tudok mit kezdeni, akik teljesen hülyének néznek, azért, mert ha hazajövök nem üdvözlöm. még a szüleimmel lakok, és néha érkezik hozzájuk számomra nem kivánatos személy. szépen megkérem, hogy legyen szives nem üdvözölni a kutyámat. kinevet, majd szivéjesen üdvözli, és ha ráugrik, akkor meg az a baja, hogy miért nem nevelem meg. az istenért, hisz azt szerettem volna! más jön akkor ilyen gond nincs. persze ha jön az illető becsukom most már a kutyákat, nehogy találkozzanak. kicsit kinos, dehát ez van.
a legnagyobb problémám a nagymamám. szeretem őt, ő is engem, semmi baj sincs vele, mint nagymama. csak ha megyek hozzá látogatóba a kutyáimmal, akkor minden nevelési technikám fel van rúgva, mivel neki is vannak kutyái (nem kevés bajjal). nagyon gondoskodó tipus, néha túlzásba is viszi. megkérem őt néhány nevelési technikára (pl. ne üdvözölje a kutyáimat, ha hazajön - ez megy is) az etetéssel van a legnagyobb gond. ő kutyái előtt egész nap van kaja. enyémek csak reggel és este kapnak enni, napközben nics előttük az etetős tál. ha elveszem a tál kaját a kutyák elől délben (mert a tudtom nélkül elélyük rakja, ráadásul 4 kutyának 1 edénybe)az nem tetszik neki. de ha verekednek, akkor az én kutyáim a hibássak. hiába kérem őt szépen, ne tegye elélyük az ételt, akkor is megteszi, mondván éhesek a kutyái, pedig ők is kapnak enni reggel és este. arról már sikerült leszoktatnom, hogy ne etesse a kutyákat az asztalnál (evés közben!!).
van még pár ismerősünk aki agyalágyultnak tekint, ha látják, hogyha a kutyám bűbájosan néz rám egy kis játékért, akkor én nem törődök vele, mert éppen nincs időm játszani vele. a kutya hamar felfogja, és odébbál. de szerintük ez kegyetlenség, miért nem simogatom meg legalább. szeritük megsértődött. szerintem a kutya nem sértődik meg, legalábbis az enyém nem, mert ha ilyen eset után magamhoz hivom azonnal jön. elfogadta, hogy én vagyok a vezér, és most nem játszunk, hanem majd később.
nem akarok bunkó paraszt lenni, valahogy mégis ki kell állnom az igazamért. mit mondjak az ilyen embereknek?
bocsi, hogy ilyen hosszúra sikeredett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!