Miért nem szeretik a kuvaszokat?
A magyar pásztor meglehetősen értelmes ember volt. Amelyik kutya agressziót mutatott felé vagy a családja felé, azt kiszelektálta - így egy egészséges idegrendszerű kuvasz sosem támadna a gazdájára.
Mindamellett, a kuvasznak tér kell. Amelyik kutyát a számára szükségesnél kisebb helyen tartják, annak odalesz az idegrendszere. Biztosra veszem, hogy az öreg korukra veszélyessé vált kuvaszok mind láncon, vagy icipici kennelben voltak tartva - holott ezzel a fajtával Erdélyben még mindig őriznek nyájakat, s a nagy tér iránti igénye sem veszett ki belőle.
A rossz tartási körülmények miatt elterjedt tévhitek ellenére szerintem a kuvasznak nincs annyira rossz megítélése. Sokkal gyakoribb is, mint pl a komondor.
Nullára lettem lepontozva a fanatikus kuvasz-rajongók által. Itt /is/ egy bizonyíték: [link]
Nem az ujjamból szoptam korábbi és ma is érvényes véleményemet, miszerint a kuvasz minden előjel nélkül a saját gazdáját is megtámadhatja. Egy volt kutyatenyésztő.
Az USA-ban a labradorok okozzák a legtöbb kutyaharapásos balesetet. Nálunk a németjuhász vezet, ha jól tudom, de javítsatok ki, ha tévedek.
Egy fajtát nem kell ezek alapján általánosítani. Azért kíváncsi lennék arra, hogy a nő hogy bánt a kutyával. Valószínűleg nem megfelelően.
17/18-as te valamit nagyon nem értesz!
Több kuvaszom is van, ha nem bíznék bennük, hogy élnék együtt velük? A gyerekeim kicsi koruktól együtt hancúroznak az udvaron velük.
Leírták már itt többen előttem, hogy a nevelésen, tartási körülményeken sok minden múlik. Ilyen esetekben leginkább az ember a hibás, de tény, hogy vannak rossz idegrendszerű kutyák, de nem csak a kuvaszok között. Ezt a végzetes támadást minden bizonnyal erre utaló több jel előzte meg, amit a hozzá nem értő gazda nem észlelt, vagy félreértett.
Bizonyára lesz egy szakértői vélemény, ami azért NEM LESZ HITELES, mert a szakember a kutya jelenlegi állapotát, reakcióit veszi figyelembe és nem ismeri pontosan a tartási körülményeket, a kutya- gazda közti kapcsolatot egészen kölyökkortól kezdve.
Ami a statisztikát illeti, lehet, hogy sok a kuvasz támadás, de ne felejtsük el, hogy a kuvasz magyar fajta és ha a tk-ves állománya nagyon kicsi is, összességében azért mégis jelentős a létszáma a magyarországi kutyaállományban, tehát több egyed több potenciális támadást jelent.
Nem értem a sorszámokat...?
Szóval a válaszom annak a szerencsétlennek szólt, aki nullára lett lepontozva. Miért is?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!