Miért ivartalaníttattátok a kutyátokat? Milyen nemű?
Enyém szuka, még csak 4 hónapos. Ahogy ivarérett lesz, rögtön ivartalanítom. Miért? Nincs tenyésztői engedélyem, tehát csak szaporító lehetnék, de nem akarom terhelni a kutyát és tudom, hogy pénzem se lenne arra, hogy felneveljek egy almot. Tüzelnie így felesleges és a daganatoktól és álvemhességtől is megkímélem.
20/L
2009. aug. 28. 19:31
első vagyok: ivartalanítom helyett: ivartalaníttatom :)
2009. aug. 28. 19:31
nekem van egy 4 éves tacskó szukám.utoljára vagy 2 évvel ezelött volt egy 7 kölykös alma,és láttam mennyire megterhelte.én nem ivartalanítottam mert nem engedem kan közelébe és ez is megteszi:)de nem ítélem el azokat akik ezt teszik mert nagy a túlszaporodás és rengeteg gazdára váró kutyus és macska van.pár napja láttam erről egy másfélórás filmet amihez a linket ezen az oldalon találtam.15 percet tudtam belőle megnézni de nem szégyellem
2009. aug. 28. 19:38
4/22 A kérdező kommentje:
Hát még jóhogy nem ítéled el azokat akik ivartalaníttatnak... Nem értem miért kellett a kutyádnak ellenie.
Elsőnek köszi a választ, örülök hogy ilyen felelősségteljes vagy:))
Szia! Az emberek elsősorban a nem kívánt kiskutyák miatt ivartalaníttatnak. Úgy hiszem, hogy ha nem áll fenn ez az eshetőség, tehát ha csak 1 kutyája vagy macskája van az embernek, akkor teljesen felesleges, mert műtét. Embernek is állatnak is ugyanolyan egy műtét, főleg akkor, ha az felesleges. Erről hálistennek nem csak én gondolkodom így, hanem az állatorvosok is (legalábbis akikkel személy szerint konzultáltam). Természetesen ha már több kutya van, akkor ajánlott az ivartalanítás, ha nem akarjuk, hogy bővüljön a kis család :)
2009. aug. 28. 21:30
*Ugyanolyan megterhelő sajnos van ezzel kapcsolatban negatív tapasztalat :( - bocsánat ez lemaradt.
2009. aug. 28. 21:31
7/22 A kérdező kommentje:
Hmm és mi a helyzet a méhgyulladással, álvemhességgel, emlődaganattal, here és prosztatarákkal? Ugyanis a nem ivartalanított állatoknál ez igen nagy arányban fordul elő. Nem kell ahhoz még egy kutya, hogy egy felelősségtelejes, a kutyáját szerető ember ivartalaníttassa az állatát. Az az állatorvos aki meg nem javasolja az ivartalanítást, az nyugodtan visszaadhatja a diplomáját, utána javaslom neki hogy olvassa el az Állatorvosi Kamara nyilatkozatát az ivartalanításról. Szerencsére a mi dokink nem ilyen hülye lódoktor.
Hát nézd, én csak annyiról tudok nyilatkozni, amit nekem mondtak. Nekem azt mondta, hogy a daganatok nem alakulnak ki olyan könnyen, ettől nem kell félnem. Egyszer ivartalanítattam a kutyámat, azt mondták ezzel megóvom az egészségét, én azt mondtam, nekem mindent megér, hogy egészséges legyen. Sosem ébredt fel :(:( Orvosi műhiba :(:( szóval én inkább továbbra sem javaslok senkinek ilyet, ha nem muszáj, lehet, hogy én vagyok bizalmatlan, de okkal :(
2009. aug. 28. 21:39
Kutyáim és macskáim is vannak, fajtatiszta és keverék is mind ivartalanítva. Nem szándékozom tenyészteni, és nem szándékozom az állataim szenvedését sem végignézni, a kanokét tüzelési időszakban, a szukákét álvemhességnél, gennyes méhgyulladásnál. Mivel kisegítek az állatorvosi rendelőben látom azt is hogy milyen komplikációmentes egy műtét, viszont látom a rengeteg beteg ivaros állatot is, akik azért betegek, mert ivarosak.
Sokszor láttam, hogy akik azt mondták, hogy a műtétnek nem akarják kitenni az állataikat, verték a fejüket a falba amikor megbetegett. Egyrészt mert akkor jóval nagyobb műtét következett, hosszú kezeléssel (ha még időben jöttek) másrészt amikor meglátták az állatorvosi számlát.
2009. aug. 28. 21:39
10/22 A kérdező kommentje:
Sajnálom a kutyádat:( Én úgy tudom, hogy 10000-ből egyszer történik ilyen egy altatásnál, viszont az ivarszervi daganatok ennél SOKKAL gyakoribbak. Ha nem ivartalaníttatod a kutyád, akkor elég nagy az esély arra, hogy 8-9 éves korában úgyis műteni kell valami daganat miatt, akkor meg még kockázatosabb az altatás és a műtét is.
Utolsó, veled teljesen mértékig egyetértek.
Kapcsolódó kérdések: