Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Most az én kutyám fajtajellegű...

Most az én kutyám fajtajellegű keverék?

Figyelt kérdés

Van egy tenyésztő ismerősöm(nevet nem írok, mert nem akarom, hogy bárki emiatt ítélkezzen.)

Goldeneket tenyészt, díjnyertesek, szűrtek, és igen jó kennel.

Mivel, mi gyerekkori barátok vagyunk, és tudta, hogy nagyon szeretnék egy kutyát tőle,és (és erre gyűjtöttem, mert nem akartam, hogy kivételezzen velem, erre fel mégis...:) )

most volt a szülinapom, és kaptam tőle egy kiskutyát, ingyen, és bérmentve, de tk nélkül. amúgy se akarok belemenni ebbe a kiállítás témába, csak hobbi célra kell.

A kutyát amúgy is ki kell vonni a tenyésztésből, mert foghibás.

Írtunk szerződést is, mindent ahogy kell, csak ingyen volt a kutya. Azt mondta, hogyha akarok tk-t akkor bármikor kér neki, de én nem akarok, mert nem látom értelmét.

Most akkor az itt legtöbben írogatók véleménye szerint ő is fajta jellegű keverék? Holott tenyészetből származik.

2013. jan. 11. 13:10
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Természetesen a hibás kölyköknek is legyen törzskönyvük, persze hogy így lenne tiszta a dolog, de sajnos a világ nem így működik. Van sok tisztességtelen tenyésztő, akiknek a jó hírnév mindennél fontosabb, hogy náluk nem születik hibás kölyök. Nem mondom, hogy a kérdező ismerőse is ilyen, mindenesetre a leírtak alapján gyanús. Én is naív voltam régen, teljesen ledöbbentett az is, mikor megtudtam, hogy bevett szokás pl. kiállításon bekenni a kutya orrát cipőpasztával, hogy szép fekete legyen, meg hasonlók.
2013. jan. 11. 14:05
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

Félreérthető voltam. Nem úgy értettem, hogy a Kérdező kutyájánál nem hiba (hisz a legtöbb fajtában hiba a foghiány, a rossz harapás meg főleg). Arra céloztam, hogy ez nem jelenti a világvégét (ha hobbikutyusról van szó) és igenis attól még kapjon papírt.

Tudom, sok tenyésztő susmusol, én is ismerek olyat, aki a szájszélt festi feketére, vagy szőrt fest. Tenyésztők közt is akad tisztességtelen...

2013. jan. 11. 14:18
 13/19 anonim ***** válasza:
58%

Nekem azt mondja megy valaki, hogy amikor az alombejelentőt leadják, akkor a kicsiknek még épphogy csak kibújtak a tejfogai. Abból hogyan állapítja meg, hogy mondjuk 5 hónaposan vajon ki fog-e jönni neki a P1? Szerintem mire kiderül egy foghiba, addigra már megvan minden papírja a kutyának.

Az én kutyám tenyésztője járt már úgy külföldről importált kölyökkel, hogy csak hónapok múlva derült ki, hogy nem teljes a fogazata. Ilyenkor megy a kutya ingyen vagy nagyon olcsón új családhoz. Természetesen legfeljebb törzskönyv másolattal vagy inkább ivartalanítva.

Amúgy a kérdező kutyája biológiailag hiába fajtatiszta, így tényleg csak azok a jogok illetik meg, mint a keverékeket. Tehát nem tenyészthető, csak hobbi kategórában mehet kiállításra, stb... Magyarul hivatalosan keveréknek minősül. Mostmár az oltási könyvbe is csak származási lap alapján írhatja be a kutya fajtáját az állatorvos. Szóval ne azon lovagoljuk most, hogy biológiailag kik és mik a szülők, hanem nézzük azt, hogy mi a hivatalos! Ez a kulcsszó: "hivatalosan". Aki ezt nem érti, azt sajnálom.

2013. jan. 11. 15:02
 14/19 anonim ***** válasza:
58%

A kutyád így hivatalosan fajtajellegű keveréknek minősül. Ettől te még tudhatod, hogy valójában a kutyád fajtatiszta, s az utcán is mindenki annak fogja hinni, hisz gondolom jól hordozza a fajtajelleget, az ember pedig általában nem a törzskönyvével jár túrázni, sétálni stb, szóval nyugodtan mondhatod, hogy fajtatiszta a kutyád, hisz igaz. Annyi van, hogy hivatalosan a kutyád nem fajtatiszta, tehát nem vehet részt olyan dolgokban, amikben csak a fajtatiszták (kiállítás, crufts, tenyésztés), de azt írtad, hogy téged ezek nem is érdekelnek, úgyhogy ebből nincs probléma.

Ezt a tenyésztők úgy szokták megoldani, hogy az alomból csak annyi kiskutyát jelentenek be, amennyinek törzskönyvet adnak - így persze utólag nem fog tudni adni a kutyádnak törzskönyvet (kivéve, ha neki is kiváltotta, csak nem adta oda - szerintem ez a verzió a legjobb megoldás), de ha foghibás, akkor kiállításon egyébként se lenne esélye a kutyádnak, mert ez kizáró hiba.

Én mondjuk azon a véleményen vagyok, hogy a tenyésztő igenis dokumentálja az összes nála született kiskutyát törzskönyvvel (tehát hivatalosan is), mert ugye nem kerül olyan fúdenagy összegbe az a tk.

Nekem, ha egy vadidegen ember azt mondja, hogy a kutyája fajtatiszta, csak nincs törzskönyve, akkor én azért még azt fogom gondolni, hogy fajta jellegű keverék (nem lenézésből, csak innentől semmi nem bizonyítja, hogy mi). De ha a gazda valóban egy jó tenyésztőtől vette/kapta a kutyáját, s tudja, hogy valójában fajtatiszta, akkor meg mit számít az én (vagy bárki más) véleménye? :)

2013. jan. 11. 16:03
 15/19 anonim ***** válasza:
Arról meg nem is beszélve, hogy egy kiskutyánál ha pl. az i fogak közül hiányzik, ott még simán lehet akár egy teljes fogazat is, mert a csontfog attól még kijöhet. nálam is volt már ilyen kiskutya, visszatartottam fogváltásig, és végül meglett az összes fog. harapáshiba is általában később lesz látható, amikor elkezd nőni a kiskutya feje.
2013. jan. 11. 16:38
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

Tisztességes tenyésztő nem ad így kölyköt.Annak a kiskutyának is igazolni kell a származását.A foghiba komoly baj, és az egész almot érinti.Gondolom ez áll a háttérben.

Nálam foghibás nem volt, de el nem ismert színű igen ( ez nem hordoz genetikai defektet) olcsóbban adtam (féláron) ivartalanítási kötelezettséggel, a tkv-ét áthúztam keresztbe pirossal vastagon. De mindent ugyan úgy megkapott mint a tesók.

Természetesen garancia szerződést is.

2013. jan. 11. 17:32
 17/19 A kérdező kommentje:

bocsi, hogy eddig nem írtam, de jelen pillanatban nem otthon tartózkodom, és nem nagyon van időm gép elé ülni.

Szóval, akkor úgy néz ki félreérthető voltam, meg ahogy visszaolvastam a kérdésemet tényleg félreérthető.

5 kiskutya született az alomban, mindegyiknem van tk-ja, az enyémnek is, csak nem kaptam meg. azért mondta, hogyha kell, bármikor kérhetem.

De, nekem nem kell, mivel amilyen sportot kinéztem magamnak, ahhoz nem kell törzskönyv, kiállításra nem akarok menni(meg tán nem is tudnék a foghiba miatt) ezért nem kell.

Attól, hogyha sokan azt mondják, hogy keverék, az én szememben nem lesz kevesebb a kutyám,sőt, az se érdekel, ha az oltásijába is azt írják, hogy fajtajellegű keverék, bár, az oltásijában a fajtája van.

A kutya nem foghiányos, hanem nem ollós a harapása(vagy hogy fogalmazzam)

A többi kölyöknek semmi baja, már mind el is kelt, mind új gazdánál vannak.

A kérdést azért tettem fel, mert ahogy szoktam olvasgatni, és valaki azt írja, hogy neki pl tk nélküli pulija van, akkor mindenki kijavítja, hogy neked nem pulid van, hanem egy keveréked. és valahol, ez mégis zavar, mert azért, mert nincs egy kutyának papírja, az nem bizonyíték arra, hogy keverék.(arra se, hogy fajta tiszta)

Valahol azért ,egy kutya, ha fajta jellegű keverék, akkor látszik rajta, hogy keverék, mert fajta jellegű, ergo, nagyobb részben hordozza az adott faj külső tulajdonságait, de látszik rajta, hogy itt van más is.

Egyik ismerősömnek van husky-ja nem tk, és egy kutyákkal foglalkozó, hozzáértő ember is megkérdezte, hogy melyik kennelből való, és amikor mondta, hogy egyikből sem, akkor mindenki negatívan állt hozzá.

És ezért tettem fel a kérdésem, mert (igaz, én tudom mondani, hogy melyik kennelből) de sokan azok közül akik komolyabban kutyáznak attól kezdve kevesebbnek tartják azt a kutyát, aminek nincs tk-ja, és nem értem ezt az ellenérzést, ami ezeket a kutyákat, és gazdáikat körül veszi. És, ha én elmegyek a z enyémmel pl egy sport versenyre, akkor nekem is rosszul esne valahol, hogy a gyönyörű, egyértelműen golden kutyámra pl valaki azt mondaná, hogy keverék, és nem érdekelné pl az előélete, mert ő már elkönyvelte azt magában, hogy ő egy "korcs"

Remélem kivehető a szövegem, mert nincs sok időm,és kapkodtam.

2013. jan. 12. 11:35
 18/19 anonim ***** válasza:

Én mindig azt szoktam mondani, hogy a keverékek megítélése nem rossz, nem nézik le őket sem. A szaporítós kutyáknál a lelkiismeretes gazdik lehet, hogy kissé húzzák a szájukat, de akkor sem a kutyára. Amerre én kutyázom, ott rengeteg keverék van. Az oktatóknak is vannak keverékeik. Ez senkit nem érdekel. Akik meg törzskönyves kutyával jönnek, nem ragasztanak csillámporos feliratot a homlokukra erről, mert ez sem érdekel senkit. Van, hogy ismerkedés gyanánt kérdezünk a fajtáról, a származásról, de ez a rossz érzés, amiről írtál, szerintem nem azért van, mert a csúnya tk-ves gazdi lenézi a keverék kutyát, hanem mert valamiért a nem tk-es kutyák gazdái alapból feltételezik, hogy lenézik őket, onnantól pedig azt látnak, amit feltételeznek. Ezt már több keverék kutyás gazdinál észrevettem (mármint azt, hogy onnantól, hogy kiderült, a kutyám törzskönyves, kissé befordultak).

Szerintem pont, hogy ez a lenézős dolog inkább egy fajtán belül megy. Pl találkozik két mudis. Az egyiknek gyönyörű, göndör szőrű kutyája van, látszik rajta, hogy minden bíró térdre omlik előtte, a másiknak meg nem típusos a szőre, meg mondjuk ki van fakulva az orra és kopasz a füle (fakó mudiknál gyakori). Mindkét kutya tenyésztőtől való. Az előbbi tutira tesz magában egy megjegyzést arra, hogy nem típusos a másik kutya. Ez sem kifejezetten lenézés, de akkor is egy plecsni. :D

2013. jan. 12. 11:53
 19/19 anonim ***** válasza:

Akkor ezekszerint a te kutyádnak van papírja, csak nem nálad van. Tehát minden rendben. Van olyan tenyésztő, aki ilyen esetben csak egy fénymásolatot ad és van aki odaadja az eredetit is, amint a gazdi bemutatta az állatorvosi igazolást, hogy ivartalaníttatta a kutyát.

Amúgy azt írod: "nincs egy kutyának papírja, az nem bizonyíték arra, hogy keverék."

Valóban nem, de a bizonyítási kényszer azon van, aki azt állítja, hogy fajtatiszta. Szóval helyesebb megfordítani az állítást és azt mondani, hogy ha egy kutyának nincs papírja, akkor nincs rá semmi bizonyíték, hogy fajtatiszta. Mondhatom én azt a rendőrnek, hogy Kiss Pista vagyok, de bizonyítanom is kell egy igazolvánnyal. Amúgy a fajtatisztaságnak nincs jelentősége, ha nem ismertek a felmenők. Tehát hiába fajtatiszta egy kutya, ha nincs papírja és ismeretlenek a felmenői, akkor ugyan abba a kategóriába esik, mint a keverékek. A papír lényege a vérvonal nyomonkövethetősége. Amikor az utcán beszélget két ember arról, hogy milyen fajtájú kutyáik vannak, akkor ez teljesen mindegy, bárki mondhat bármit. A dolog onnantól válik érdekessé, amikor mindkettő ért a témához, ismeri a fajtát, ismeri a vérvonalakat, akkor már fontos lehet, hogy melyik kennelből való, kik a szülei és akkor már lehet erről is beszélgetni.

2013. jan. 12. 12:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!