Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kiállítók, vélemények, tapaszt...

Kiállítók, vélemények, tapasztalatok erről az életről, a kiállításokról? (NEM KIÁLLÍTÓK VÉLEMÉNYE IS érdekelne) +8 KÉRDÉS A KIÁLLTÁSRÓL

Figyelt kérdés

Elhatároztam, hogy kutyát szeretnék, fajtatisztát. Sokszor hallok kiállításokról, tetszik a dolog, de nagyon keveset tudok róla, pedig majd ha lesz kutyám (először el kell döntenem, hogy milyen fajta legyen :D ) szeretném kiállítani.

Tehát:

1. kérdés (amit fent is olvashattok) : kiállítók, illetve nem kiállítók, mi a véleményetek a kiállításokról, arról, ha valaki kiállítja a kutyát, erről az életről? Kiállítók, mik a tapasztalataitok, nem bántátok meg, hogy kiállítások látogatása mellett döntöttetek? Vagy mondjatok, meséljetek bármit...:) Mindennek örülni fogok!

2.: Ha nem áll szándékomban tenyészteni, akkor is járhatok a kutyámmal kiállításokra? Ha igen, akkor érdemes, vagy hagyjam az egészet?

3.: Miket kell tudnia, csinálnia egy felvezetőnek? Ha soha életemben nem voltam kiállításon, úgy is felvezethetem a kutyám, vagy mindenképpen látogassak el egy-kettőre?

4.: Milyen hasznos oldalakat tudtok ajánlani, amiket el kéne olvasnom? Be is tudnátok linkelni? Valamiféle könyv is létezik, ami segíthetne nekem? Milyen VIDEÓT (szívesen néznék) tudtok ajánlani, amit jó lenne megnéznem?

5.: Kutyasulikban oktatnak ringdresszúrát? Ha igen, mindegyikben? Kiskutyával is lehet menni?

6.: Mit kell megtanítani egy kiállításra szánt kutyának (kölyöknek)?

7.: Mit kell még tudnom? Mondanátok valamit a kiállításokról, amit feltétlen tudnom kell, ha bele akarok vágni?

Ó, és majd' elfelejtettem: 8.: Valaki vállalná, hogy PRIVÁTBAN tehessek fel neki még kérdéseket, hogy beszélgethessek vele? Egy tapasztalt kiállítóval szívesen leveleznék!:)

Légyszi, ha tudtok, válaszoljatok az összes kérdésre! Sok-sok zöldpacsival meg fogom hálálni!:) De minden kis kétszavas válasznak is örülni fogok, azzal is sokat segítetek! Köszönök mindent!

2013. jan. 5. 15:16
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Mi nem olyan régóta járunk kiállításokra (2 éve, mudikkal). A kiállításra járás lehet nagyon drága mulatság is, de hobbi szinten, meoe tagsággal, nem túl távoli helyek választásával igazán nem komoly kiadás. Különösen, hogy magyar fajtáknak fél áron van a jelentkezés, úgyhogy minket a pénz tényleg nem tart vissza. ^^ Még a szuka-kan dologhoz: én is kan kutyát ajánlanék neked, méghozzá azért, mert a szukák bizony igen bosszantó időpontokra tehetik a tüzelésüket, s ez nagyban megbonyolíthatja a dolgokat (nekem ennek ellenére szukáim vannak... kant akartam, csak véletlen párom beleszerelmesedett egy kis szukába, úgyhogy... :D). Akkor jöjjenek a kérdések:

1. A kiállításra járás egy nagyon jó hobbi. Jó szocializáció a kutyának, lehet ismerkedni. Ha az ember nem nyer, az nem olyan megrázó, de ha nyer, akkor az öröm igazán nagy! A nyeremények pedig jól mutatnak a lakásban (szalag, kupa ;). Amit feltétlenül tudnod kell: a bírók ízlése nem egyforma. Pl a mudinál: van olyan bíró, aki a kicsiket szereti, van, aki a nagyokat, van, akinek a szőrminőség a gyengéje, s van, akinek ennél sokkal fontosabb a test vagy a fejforma... Érdemes kitapasztalni, melyik bírónak tetszik a te kutyád típusa, ill. minél több bíróhoz elmenni, hogy átfogóbb képet kaphass a kutyádról. Az ismeretség is fontos, nem azt mondom, hogy korrupt a rendszer, de hát mégis csak egy szubjektív elbírálásról van szó, s minél többet látnak, annál szimpibb leszel te és a kutyád is. Persze, ez akkor igaz, ha a kutyád valóban kitűnő minőségű (ugye két kitűnő között már tényleg csak az egyedi ízlésnek kéne tudni dönteni, hisz mindkettő kitűnő).

2. Ha nem akarsz tenyészteni, akkor is járj nyugodtan kiállításra. Ha a kanod van, s esetleg ott valakinek megtetszik, akkor még az is lehet, hogy felkérik fedezőkannak - az azért szuper lehet. :D

3. A felvezetés során/előtt mindent a szádba rágnak, látod, mit csinálnak a többiek, a bíró pedig mondja, hogy mit kell tenned, mikor titeket bírál. Egyre szerintem azért érdemes elmenni, de az igazi fortélyokat szerintem a tenyésztődtől tudhatod meg. Mi szerencsére jóban vagyunk a tenyésztővel (olyannak ne is vedd meg a kutyáját, aki nem szimpi), s írtó sokat segít nekünk.

4. A legjobb forrás a tenyésztő.

5. Van, ahol oktatnak.

6. Ez a legizgibb része. Először is, kiállítási kutyát nem szabad ivartalanítani. S akkor, mit kell tudnia:

a. a kutya nem végezheti dolgát a ringbe (ez még baby osztályban elmegy mondjuk, de utána tényleg nem)

b. magabiztos, ugatásmentes fellépést várnak el a kutyától

c. ha kan, akkor engednie kell, hogy a bíró megtapogassa a heréit

d. tudnia kell állni, lehetőleg a kívánt testtartásban (kölyöknél még nem annyira, de nagyon jó pont lenne)

e. ha olyan fajta, amit asztalra tesznek, nem szabad ettől betojnia (hozzá kell szoktatni)

f. tűrnie kell a kozmetikázást

g. állás közben magabiztosan kell tűrnie, ha a gazda igazgatja

h. engednie kell, hogy gazdi megmutassa a fogazatát

i. a bíróval legyen minimum közömbös, mert bizony a bírónak eszébe juthat olyasmi is, hogy ő bizony be akar nyúlni a kutya szájába xD De minimum ne húzódjon el a simitől, ne morogjon stb

j. szépen kell tudnia melletted menni és futni a felvezetőpórázon

A fentiek elsősorban felnőtt kutyákra vonatkoznak, kölyköknél nem baj, ha még ez nem működik így... különösen baby osztályban.

7-est kihagyom, mert közben leírtam, ami eszembe jutott.

8. Nekem írhatsz. Nem mintha annyira felkészült lennék, de a kiállítási tapasztalatokat az agyam úgy magába szívta, mint egy kis szivacs.

2013. jan. 5. 19:21
 12/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm Giniras, neked is ment a zöldkéz :)

Majd írok nektek, ha eszembe jut valami, de egyelőre minden kérdésemre válaszoltatok! :)

2013. jan. 6. 13:30
 13/16 anonim ***** válasza:
A kutya fajtájáról van már valami elképzelésed?
2013. jan. 6. 14:48
 14/16 A kérdező kommentje:

Háát...nincs igazából.

Valami közepes, vagy nagy termetűt szeretnék, könnyen kezelhetőt, barátságosat.

Jó lenne, ha hosszú szőre lenne, mert imádom a nagy bundát :D Olyan szép tud lenni...:)

Gondoltam már husky-ra, aussie-ra, meg border colliera is, de nem igazán ők azok, akit keresek...border meg túl hiperaktív :D

2013. jan. 6. 17:38
 15/16 anonim ***** válasza:
100%
Ezt meg tudom érteni, én is imádom a nagy bundát fésülgetni. Skót juhászra nem gondoltál még? Hasonló a temperamentumuk, mint az általad felsorolt fajtáknak, de nem olyan hiperaktív, mint egy border vagy egy husky. Nekem is olyan van, egyszerűen imádom :)
2013. jan. 6. 17:46
 16/16 A kérdező kommentje:

Tényleg! :) Köszi :) Utánanézek a fajtának! nagyon szép kutya, és ha jól tudom igen intelligens is...jó ötletet adtál :)

Biztos gyönyörű kutyád lehet amúgy :)

2013. jan. 6. 17:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!