Munkavonalú amstaff?
Egyik ismerősöm szeretne egy munkavonalú amstaffot, kutyasportra.
Engedelmes, örző-védő, nyomkövetés, stb. Tudtok esetleg ilyen kennelt, ahol ennyire mélyen foglalkoznak a kutyákkal?
"Küllem" kutyák nem érdekelnek, nem a szépség a fontos, hanem a munkája. :)
Köszi előre is!
Az amstaff nem munkakutya...
Lehet vele sportolni, de az őrző-védő nem profilja, sőt, elrontja a kutyát. A nyomkövetés sem profilja, nem arra van kitalálva, nehéz motiválni rá. Lehet vele agilityzni, de szintén nem lesz benne soha igazán jó.
Ezzel tisztában vagyunk, csak reménykedtünk van olyan, aki már dolgozott staffal és tenyészti is.
Azért köszi
Alap szintre és bizonyos egyedekkel középszintűre fel lehet húzni egy amstaffot. De ahhoz kell a kutya érzékenysége erre és a gazda tudása is.
Az őrző-védőt egyáltalán nem javasolom amstaffnak. Egyrészt mert gyakorlatilag amit kutyaiskolában tanítanak csupán egy show. Attól még nem lesznek őrző-védő kutyák. Másrészt el is vadulhat. Én személy szerint betiltanám az őrző-védőztetést a kutyaiskolákban abban a formában, ahogy most megy, mivel 98%-ban nem értenek hozzá. Eleve a legtöbbfajtának nem javasolt, de mégis mindegyikre ezt a németjuhász/malinois dolgot próbálják ráerőltetni. Ugyanúgy a labradorra vagy skótjuhászra, mint az angol massztiffra/ír farkasra, stb... Arról nem is beszélve, hogy az adott egyedet sem vizsgálják meg, hogy alkalmas-e rá.
Én eleve csak bizonyos fajtákra engedném és ott is miután az adott egyed hozzáállása olyan, hogy akarja csinálni.
Jelenleg viszont mi zajlik? A fox terriert is őrző-védőztetik, mert milyen jó móka.
ma 10:36
Amit te öv-nek gondolsz, az simán a kutya zsákmányolási ösztönét használja ki. Köze nincs a magasabb szintű öv-höz. Zsákmányos játékra meg bármelyik kutya alkalmas, ha van benne egy csepp ösztön is.
ma 11:02
Igen, ezért írtam hogy csupán sport, nem pedig komoly őrző-védő munka. Akkor is sajnos a kutyaiskolákban a kezdeti zsákmányos rongyozgatást felváltja a karozás és a többi olyan dolog, ami sok fajtának életidegen és gyakorlatilag tönkre teszik az adott fajta/egyed ösztönkészletét vele. Láttam már karra fogatni labradort, 8kg-os terrier keveréket, bullmasztiffot, kaukázusi juhászkutyát, stb. Ezeknek a kutyáknak az "őrző-védő", amit a kutyaiskolákban csinálnak egyszerűen ostobaság.
:)
Tényleg köszi midnenkinek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!