Bichon havanese gazdik itt vagytok? Az is adhat tanácsot aki sokat tud a fajtáról! Több lent
Nekem van havanesem. A fajtàn belül jelentős eltérések vannak, legalàbbis ami a termèszetüket illeti. Az enyém nagyon èrzèkeny, önfejű, ugatós. nem különösebben jàtèkos, főleg màs kutyàkat nem nagyon szereti. A mozgàst nem igazàn igènyli, nagyon szeret aludni. Amikor megyünk a borderemmel sètàlni àltalàban nem akar jönni. Egyèbkènt súlyos ètelallergiàja van ès lègcsőszűkülete is. Úgyhogy ha emellett a fajta mellett döntessz, akkor mindenkèppen jó tenyèsztőtől vedd, mert ezek a problèmàk ennèl a fajtànàl igen gyakoriak. Egyèbkènt èn a helyedben tavasszal vennèk kiskutyàt, mert ilyenkor könnyebb a szobatisztasàgra szoktatàs.
Ja a hidegre èrzèkenyek ès âllandóan fèsülni kell őket, mert filcesedik a szőrük.
Amiket írtam nyilvàn nem szentíràs, làttam màr jófej, vagàny havaneset is, igaz nem sokat.
10 hetesen kell(ene) a kutyának megkapnia a 3. oltást, pár napra rá már lehet vinni sétálni.
Hámot nem javasolják kölykök kutyánál, mert deformációt okozhat a könyököknél.
Szerintem a behívás a legfontosabb, amit meg kell tanítani.
amíg kölyök 3X kell kapnia ennivalót.
7. éve élünk együtt egy ilyen kutyával. Szó szerint.
Csak informatív jelleggel, néhány tulajdonság:
-imádnivaló, üres lenne a ház nélküle
-nincs "kutyaszaga"
-rendszeres fésülésnél nincs baj a lakásban a szőrrel
-önfejű, ugatós(néha a tűrőképesség határáig)
-kialakult életritmusát nem hagyja befolyásolni
-akkor játszik, ha ő akar, de akkor kötelező
-imád velünk lenni, de ha úgy alakul egész nap elszundikál egyedül is
-szóval jól a "fejünkre nőtt", de így szeretjük.
Mielőtt elkezdenek b.sztatni, hogy neveletlen, tudni kell, hogy van mellette (term. kint) egy jó 50 kilós, 3 éves kan roti, aki teljesen szocializált, kezelhető, portaőrzés szintjén képzett kutya.
A bichont ilyen "anyjamajmának" kezeljük.
Még egy: látszólag "haszontalan portéka", de fentieken túl, a roti még régen alszik, amikor ő már szolgálatba helyezi magát, jelez, hogy hall valamit.
Vigyázat! Miután sokat van velünk, rengeteg dogot "megért",és ezt jól ki is használja!))
Én mindig ugyanolyan kutyaként kezeltem, mint bármilyen más kutyát. Eddig 7 kutyfajtához volt szerencsém és ő a legnehezebben kezelhető. De pontosan ezért szögeztem le már rögtön az elején, hogy a fajta elég sokszínű.
Egyébként meg így szeretjük, ahogy van.
Abban egyetértünk, hogy mindenképpen jó tenyésztőtől kell venni. Sokan gondolják sajnos, hogy nincs jelentősége, pedig a nem tenyésztőtől vásárolt törzskönyv nélküli kutya óriási kockázat.
Az okoskodó válaszolók miatt(pl.7-es) írtam a válaszom utolsó harmadát...
Csak mondom, hogy alapszakmám állattenyésztő (közel 20 év gyakorlattal), és láttam már 1-2 kutyát is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!