Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogy kezeljem ezt a sétáltatás...

Hogy kezeljem ezt a sétáltatási problémát?

Figyelt kérdés

Kutyám csak 1,5 hete került hozzám, előtte sosem volt sétáltatva, most tanuljuk. 8 éves. Gyönyörű szépen lábnál jön, ha rászólok már az úttestnél is megáll, mindezt póráz nélkül. A behívás is úgy 90%-ban működik már, szóval szépen haladunk. Persze csak extra biztonságos helyeken engedem el. :)

Egyetlen probléma van. Ha jön egy másik kutya, megtorpan és nem hajlandó tovább menni. Elvontatni sem tudom, még a jutalomfalattal csalogatás sem hat maximálisan. Néha kutya sem kell ehhez a jelenséghez, hanem csak úgy megtorpan és figyel valamit, de én nem látom mit. Ilyenkor nagy nehezen el tudom vonni a figyelmét, de tényleg nagyon nehezen.

Ezt csak a séta elején teszi. Eltelik 20-30 perc és utána jön mint a kisangyal, felszabadultan szaladgál.

Mitől lehet ez? Mit lehet tenni ellene?

Amúgy eddig vidéki kutya volt. Fajtamentőktől került hozzám, hol ugye nem tudják sétáltatni a kutyusokat, mert egyszerre 15 van ott, tehát csak a kertbe járnak ki. Így ő még csak most tanulja a városi létet.

Csak adjak neki időt és elmúlik? vagy van rá valami technika?

2012. dec. 31. 12:09
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Amúgy a séta előtti rituálén mit értesz? Mert nálunk annyi, hogy felöltözöm, ráadom a hámot, azt megyünk.
2013. jan. 2. 11:41
 12/16 anonim ***** válasza:

a rituálé: felöltözöl ( látja a kutya ?) ráadod a hámot ( és egyből elindulsz?).mert így is lehet : ráadod a NYAKÖRVET :)!! vagy a hámot ( bár ,szerintem,ha a kutya eldönti,hogy mit viseljen az nem igazán jó ??) tehát,rá a nyakörvet,,vagy a hámot . aztán semmi! maradsz otthon ! fél óra után felöltözöl ,és elmész ,a kutya nélkül! pár perc mulva haza ,persze semmi reagálás a kutyára,mintha nem is létezne! amikor lenyugodott ,na akkor odahívod ,dícséret stb, PÓRÁZT RÁ,és indulás . VAGY : HÁMOT RÁ,MAJD FÉL ÓRA KIVÁRÁS, AZTÁN PÓRÁZT RÁ,DE SEMMI MÁSFAJTA KONTAKTUS,ÚGY TESZED,MINTHA INNÁL EGY POHÁR VIZET ( A VÍZZEL,ÉS A POHÁRRAL SEM BESZÉLGETSZ,A POHARAT SEM SIMIZED) TEHÁT ,TÖK ÉRZELEM MENTESEN : közömbösen!! mindent közömbösen teszel vele,és az indulás is ilyen .

bár,azért tudd, a makacsan megálló kutyák irányításánál a hám NEM JÓ!! hacsak ,nem vagy nagyon erős ! ezért jobb a nyakörv ,mert átvitt értelemben " letéped a fejét " na nem szó szerint ,csak úgy képletesen . az irányíthatósága nagymértékben függ : a te viselkedésedtől ( közömbös ) ,a nyakörv elhelyezésétől ( fül mögé felhúzva),és az idegállapotodtól ( nyugodt vagy ).

amitől nem függ: a kutya fajtájától,tipusától ,méretétől ,mivel a te kezedben van minden ami kell. ami meg nem a kezedben van,az a fejedben van! ja,és még valami, a séták elején a szivedet acélozd meg , a közömbösség az irányíthatóság eléréséhez kell,a részvét a sajnálat,az öröm,az erős érzelmek ,befolyásolják a kutya viselkedését!

és a te kutyádnak most egy ,nyugodt követendő vezetőre van szüksége,aki kijelöli a határokat , aki önbizalmat ad,és sugároz. mert innentől ,már könnyebb lesz! a technika egyszerű : közömbös viselkedés ,hogy a kutya lenyugodjon, irányított séta,hogy a kutya fáradjon, és ezek után jöhet a játék,a bohóckodás,a munka, a minden. mert egy pörgő,ideges,nyughatatlan ,figyelmetlen,és fegyelmezetlen kutyával nem lehet dolgozni. és a séta az munka! a nevelés legfontosabb része! később pedig jöhet a többi : idegen kutyák-emberek-gyerekek-stb. de akkorra már lesz önbizalma,tudni fogja ,hogy TE ott vagy ! és helyesen fog viselkedni! persze nem 1-2 hét,sokkal inkább fél-1 év! de a türelem : jó kutyát teremt!!! :)

2013. jan. 3. 12:56
 13/16 A kérdező kommentje:

Nem vagyok nagyon erős, viszont a kutya nagyon kicsi. :) Egy törpeuszkár. Azért vettem már neki egy nyakörvet is, este kipróbálom hogy milyen azzal sétáltatni.

Azért annyira nem vészes ám a helyzet, biztos vagyok benne hogy nem lesz ilyen sok idő hogy szépen sétáljon.

Csak a séták első 20-30 percében 2-3x előfordul, hogy megtorpan. Ennyi. Amúgy gyönyörűen jön. Ha haladunk, akkor szépen láb mellett, ha engedem neki, akkor pedig szaglászhat közben. Egyáltalán nem nyughatatlan és szófogadatlan, tényleg csak ez a gond. Meg hát ugye még a behíváson kell csiszolni, de az már egy egész másik kérdés. :)

2013. jan. 3. 13:14
 14/16 A kérdező kommentje:

Jelentem, a gond megszűnt. :)

Nem nagyon váltak be az itt leírt módszerek, így egy "sajátot" csináltam.

Amikor lefagyott a kutya egyszerűen csak lendítettem egyet rajta a hámjával együtt, úgy hogy elém kerüljön, és mentem tovább, minden szó nélkül. Ezt többször el kellett ismételni, mert utána mindig megállt, de végül egyre kevesebbszer, mostanra meg teljesen megszűnt a jelenség.

2013. jan. 10. 13:13
 15/16 anonim ***** válasza:
ügyes:)
2013. jan. 11. 12:03
 16/16 A kérdező kommentje:

Köszi. :)

Még szerencse hogy kicsi a kutya, ha egy nagytestű állatom lenne nem ment volna ilyen könnyen. :)

2013. jan. 11. 14:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!