Mit csináljak, hogy a kutyám mindig lelkesen dolgozzon?
Egy igazi munkakutya úgy született.
Már amikor az alomból kiválasztjuk, olyan kutyát választunk, aki figyel, határozott...stb.
Ez függ a fajtától is. Ezért tenyésztettek ki különböző feladatokra különböző kutyákat.
Juhász vagy vadászkutya (nem falkában vadászó) lehet akinek az egyok szeme mindíg rajtad van. Azért elsősorban juhász. Keverékeknél is a fajtajelleget keressük.
Tehát függ a fajtától, függ az egyedtől. Mivel menhelyi kutyáról van szó ezeket nem tudtad megválasztani, olyan amilyen. Márpedig ezek adják a "munkakedv" felét.
De taníthatod, ami a "másik fél". Ha már tud valamit, akkor ne mindíg adj jutalomfalatot, így mindig figyel, nem tudja mikor kap.
menhelyi kutyával nincs tapasztalatom. Nekünk óriásschnauzink volt, de az úgy figyelt a páromra, mint az Istenre. Mondjuk el is volt kapatva, a férjem sokáig aludt vele egy ágyban, csak vele foglalkozott, mikor összekerültünk, a kutyus még azt sem engedte, hogy fogjam a póráz végét sétáltatáskor.
Az nem gond, ha egy időt unatkozik, a mi kutyánk esküvő előtt vagy 2 évig külön élt a gazditól, egyedül egy házban, ahol minden nap látogatta a párom. Ott szokta meg pl. a szemetet is. Munkakutya-versenyen úgy ment keresztül a hulladékon, mint a csuda, szórakoztunk a többi finnyás kutyán, aki kikerülte a megrendezett hulladékterepet
Azért abban van valami, hogy abból a kutyusból lesz jó munkakutya, aki pici korában verekszik a cicért, a kajáért, meg mindenért. A mi kutyusunkat egyszer megtámadta vagy tíz ilyen gyári kutya. Kipécézte közülük a legkisebbet, azt a földhöz vágta, a többi úgy megijedt, hogy azonnal békén hagyták.
Ja, és az is fontos, mennyire szeret szerepelni. A miénk, mikor ilyen különböző közös játékokon zenélő szőnyegeket játszottunk (mikor elhallgat a zene le kell üljön a kutya egy szőnyegdarabra, és minden körben egyre kevesebb szónyeg van), majd leszedte a fejét annak a kutyának, aki közeledni mert ahhoz a szőnyeghez, amin ő ült. Látszott, hogy van benne küzdeniakarás. Ezt a legnehezebb kifejleszteni egy menhelyi kutyusnál.
Kitartást kívánok neked, és ezeket az erényeket próbáld fejleszteni a kutyában: küzdeniakarás, gazdi az Isten, mindenki féljen tőlem
Ezt a "köpködős" módszert én is tudom ajánlani, én így képeztem a kutyusom, és megvan az eredménye.
A másik amivel még érdemes próbálkozni az az hogy a labdát beteszed az állad alá, odaszorítod, és amikor menetelésnél szépen figyel, akkor onnan kapja. Ezzel a módszerrel is nagyon jól ki lehet építeni a koncentrációt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!