Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mit csináljak, hogy a kutyám...

Mit csináljak, hogy a kutyám mindig lelkesen dolgozzon?

Figyelt kérdés
Szóval a kutyáim mindent szépen megtanulnak, boldogan megcsinálják jutalomfalattal. Jutalom falat nélkül is azonnal szót fogadnak, de nekem az is kéne hogy esztétikailag is szép legyen a munkájuk. Mint a versenyeken, mert mi is arra készülünk. Tehát mondjuk amikor lábnál követ akkor szépen nézzem rám és ilyesmik. Van egy fiatal kutyám aki még csak jutalomfalattal dolgozik, de remélem ha sokat gyakorlok és vele vagyok akkor később fog anélkül is. De a felnőtt kutyám hogyan vehetném rá, hogy jutalomfalat nélkül is szépen és lelkesen csinálja amit kell? Hogyan csinálják ezt a profi munkakutyáknál?
2009. aug. 24. 23:42
 1/9 A kérdező kommentje:
Ja és mégvalami. Lehet olyan kutyából jó munkakutya akivel pár évig nem foglalkoztak csak be és be volt zárva? Én úgy fogadtam örökbe. Semmi rossz tapasztalata nincs csak unatkozott. Mert láttam már menhelyi kutyát akiből mentőkutya lett meg ilyesmik.
2009. aug. 24. 23:49
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Egy igazi munkakutya úgy született.

Már amikor az alomból kiválasztjuk, olyan kutyát választunk, aki figyel, határozott...stb.

Ez függ a fajtától is. Ezért tenyésztettek ki különböző feladatokra különböző kutyákat.

Juhász vagy vadászkutya (nem falkában vadászó) lehet akinek az egyok szeme mindíg rajtad van. Azért elsősorban juhász. Keverékeknél is a fajtajelleget keressük.

Tehát függ a fajtától, függ az egyedtől. Mivel menhelyi kutyáról van szó ezeket nem tudtad megválasztani, olyan amilyen. Márpedig ezek adják a "munkakedv" felét.

De taníthatod, ami a "másik fél". Ha már tud valamit, akkor ne mindíg adj jutalomfalatot, így mindig figyel, nem tudja mikor kap.

2009. aug. 25. 07:02
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

menhelyi kutyával nincs tapasztalatom. Nekünk óriásschnauzink volt, de az úgy figyelt a páromra, mint az Istenre. Mondjuk el is volt kapatva, a férjem sokáig aludt vele egy ágyban, csak vele foglalkozott, mikor összekerültünk, a kutyus még azt sem engedte, hogy fogjam a póráz végét sétáltatáskor.

Az nem gond, ha egy időt unatkozik, a mi kutyánk esküvő előtt vagy 2 évig külön élt a gazditól, egyedül egy házban, ahol minden nap látogatta a párom. Ott szokta meg pl. a szemetet is. Munkakutya-versenyen úgy ment keresztül a hulladékon, mint a csuda, szórakoztunk a többi finnyás kutyán, aki kikerülte a megrendezett hulladékterepet

Azért abban van valami, hogy abból a kutyusból lesz jó munkakutya, aki pici korában verekszik a cicért, a kajáért, meg mindenért. A mi kutyusunkat egyszer megtámadta vagy tíz ilyen gyári kutya. Kipécézte közülük a legkisebbet, azt a földhöz vágta, a többi úgy megijedt, hogy azonnal békén hagyták.

Ja, és az is fontos, mennyire szeret szerepelni. A miénk, mikor ilyen különböző közös játékokon zenélő szőnyegeket játszottunk (mikor elhallgat a zene le kell üljön a kutya egy szőnyegdarabra, és minden körben egyre kevesebb szónyeg van), majd leszedte a fejét annak a kutyának, aki közeledni mert ahhoz a szőnyeghez, amin ő ült. Látszott, hogy van benne küzdeniakarás. Ezt a legnehezebb kifejleszteni egy menhelyi kutyusnál.

Kitartást kívánok neked, és ezeket az erényeket próbáld fejleszteni a kutyában: küzdeniakarás, gazdi az Isten, mindenki féljen tőlem

2009. aug. 25. 09:03
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszi szépen. :) A másik kutyák, a kicsi azt én választottam az alómból, ő volt a legdominánsabb. Ő nagyon lelkes, de emiatt nem tud annyira figyelni, dehát még a fiatal. A menhelyi nem volt sokat menhelyen, csak sokáig nem foglalkoztak vele otthon. Évekig. Vele vannak szép eredményeink, de a bírók mindig hozzáteszik, hogy jobban kéne látszódjon rajta a lelkesedés. Igazából az a baj, hogy sokat volt másik kutyákkal, így most kicsit jobban húz a másik kutya felé. És játszana, de nagyon figyel rám csak olyan kis visszafogott, hogy biztos jó vagyok? De másokkal szemben bátor. :)
2009. aug. 25. 12:00
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Hallottam olyan módszerről, bár kicsit fura, hogy a jutalomfalatot a szájából "köpi" a kutyának a gazda és így folyton a fejét figyeli. Mondtam hogy fura :D
2009. aug. 25. 17:00
 6/9 A kérdező kommentje:
Én is hallottam, tényleg elég fura:D Lehet kipróbálom :D
2009. aug. 25. 17:02
 7/9 anonim ***** válasza:

Ezt a "köpködős" módszert én is tudom ajánlani, én így képeztem a kutyusom, és megvan az eredménye.

A másik amivel még érdemes próbálkozni az az hogy a labdát beteszed az állad alá, odaszorítod, és amikor menetelésnél szépen figyel, akkor onnan kapja. Ezzel a módszerrel is nagyon jól ki lehet építeni a koncentrációt.

2009. szept. 11. 17:01
 8/9 A kérdező kommentje:
Kutyáimat hidegen hagyják a játékok, kivéve ha futásról vagy simogatásról van szó. :)
2009. szept. 11. 17:14
 9/9 anonim ***** válasza:
A simogatásra is tudsz akkor építeni. Pl. sziszegsz neki, és amikor felnéz, akkor simi. Aztán megint, megint simi.
2009. szept. 14. 20:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!