Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan oktassam a behívásra?

Hogyan oktassam a behívásra?

Figyelt kérdés

1 és fél éves mudim van, átnéztem már pár behívásos kérdést, de még mindig problémám van.

Az a baj, hogy a kertben, házban, kint pórázon mindig szótfogad és odajön, de ha elengedem, akkor uzsgyi! Amíg ki nem futotta magát, addig nem hall(persze mindig visszajön, sőt, ha eltűnök, a keresésemre indul,szerencsére). Nagyon jó lenne, ha ilyenkor is vissza tudnám hívni, mert falun lakom, és bármi megtörténhet, még egy vadász is:( Nem akarom, hogy lelőjék, mert kóbornak nézik. Nincsen a környéken semmilyen zárt terület, ahol gyakorolhatnánk, úgy hogy semmi ötletem. Kérlek segítsetek!

2009. aug. 24. 12:10
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Én is hasonló gondokkal küzdöttem sokáig a Border Colliemmal.

Mi úgy csináltuk, ahogy te is mondtad, hogyha elindult a vakvilágba, egyetlenegyszer(!) hívtam, majd fogtam magam, és elbújtam nagyon jól, hogy a kutya nehezen talált meg. Pár alkalom után egyre javult a helyzet, míg végül két hónap alatt sikerült megoldani, első szóra visszajött.

Ajálom még, hogy próbáld ki, amit a kutyakiképzőnk ajánlott. Szerezz be egy tízméteres pórázt. (Innen rendelhetsz: www.juliusk9.hu, vagy házilag is csinálhatsz, egy egyszerű, könnyű kötélből és egy karabínerből. Csatold rá a rendes pórázát, és a tízméterest is a nyakörvére(de ne lássa, hogy a tízméterest ráteszed!), fogd meg a rövid pórázt, és induljatok el sétálni valamilyen nyílt tér felé, ahol a kutya ne akadhat bele fákba, bokrokba(pl. egy mező, erdei út, stb.). Tegyél úgy, mintha ott elengednéd, vagyis a saját pórázát lecsatolod. Ügyelj arra, hogy a kutyának ne tűnjön föl, hogy a másik is rajta van! Majd gondolom el fog indulni a vakvilágba. Még mielőtt megfeszülne a póráz hívd vissza( ahogy te mondtad, nem fog reagálni), és hagyd, hogy meglepődjön, hogy mégsincs szabadon.hívd mégegyszer, és ha elindul feléd vissza, nagyon-nagyon dicsérd meg! Ajnározd, mintha csak feltalálta volna a spanyol viszt. Éreznie kell, hogy ez most a gazdinak nagyon tetszik. Még jobb, ha jutalomfalatot is viszel.

Ha nem indul el, akkor kezdd el húzni be a pórázon, és kezben dicsérgesd nagyon-nagyon, hogy értse, ezt várják tőle. ha ezt egy jópárszor eljátszod, egy idő után menni fog.

Mégegy módszer: Fogd pórázra a kutyát, fordulj szembe a kutyáddal. Vegyél elő egy jutalomfalatot, lóbáld meg az orra előtt, hogy nagyon érdekelje. Kezd el hátrafelé futni(tehát maradj szemben a kutyáddal, és hátrafele fuss), és közben mond ki azt a vezényszót a nevével (együtt!!!), amire akarod hogy visszajöjjön (Pl. Folti, hozzám!)

Futás közben csalogasd a falattal, és ha szalad utánad, dicsérgesd. Először csak pár lépést menj, majd állj meg, és ha nem szaladt el melletted a kutya, hanem ő is megállt, akkor add oda neki a falatot, és nagyon-nagyon dicsérd meg(ez nagyon-nagyon fontos, ezzel rögzíted a kutya agyában, hogy igen, én ezt várom ez tőled, és ekkor vagy nagyon ügyes). Ha elfutott, akkor fordulj meg, neki háttal, és kezdd el húzni az ellenkező irányba. Ha ismét rád figyel, akkor kezdd előlről.

Sőt, itt van mégegy:

Ha a kutya ismeri a nevét, és figyel is rá, akkor kérj meg egy ismeretlent(a lényeg, hogy a kutya ne ismerje és ne bízzon benne), hogy segítsen. A másik ember megfogja a kutya pórázát, te pedig eltávolodsz úgy 4-5 méterre, a kezedbe fogod a kedvenc játékját vagy egy jutalomfalatot, és a nevével ellátott vezényszóval odahívod magadhoz. Ha odaért, a kezedben lévő tárgytól függően megkapja a falatot, vagy elkezdesz játszani vele. Ha ez megy, akkor lehet úgy nehezíteni, hogy te elbújsz valaova(pl. a ház sarka mögé),és úgy hívod, hogy nem lát téged. Ha odaért, mindig meg kell dicsérni!!!!

Sok sikert hozzá!

2009. aug. 24. 12:33
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!

Az a baj, hogy amikor kerten kívül vagyunk, nem érdekli sem a jutalomfalat, sem a játék! Próbáltam a pórázost is, de mindig tudja, hogy rajta van.

Majd megpróbálom ezt a hátrafelé szaladós trükköt, de szerintem simán el fog menni mellettem...

Mégegyszer nagyon köszönöm!

2009. aug. 24. 13:36
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Van néhány alapszabály:

- sose kergesd a kutyát ha meg akarod fogni

- ha nem jön oda, akkor az ellenkező irányba kezdj el futni

- ha elengeded akkor ne csak a séta végén tedd rá a pórázt hanem közben is sokszor hívd be, tedd rá, majd engedd el - ha csak a végén fogod meg, könnyen kialakul h akkor nem megy oda hozzád, mert tudni fogja h akkor van vége a sétának

- sokszor játssz olyat vele (csakis biztonságos helyen (lehetőleg nem elkerítetten) - pl. erdő, mező, hatalmas park ahol nincsenek autók), h amíg ő mást csinál elbújsz -> a kutyában minél fiatalabb korban el kell kezdeni tudatosítani, h neki kell vigyáznia arra h el ne hagyjon téged és nem te vigyázol rá.

- szintén sokszor csináld séta közben, h hívod a nevén, amikor látod h felvette veled a kontaktot, elkezdesz rohanni a másik irányba és közben hívod majd iszonyatosan megdícséred

- legyen egy konkrét parancs a behívásra és az ne a neve legyen! Ez olyan parancs amire azonnal, hezitálás nélkül jönnie kell!

- ha nem jön, akkor SOSE hívd többször, menj oda és fogd meg!

- olyan helyzetben sose add ki a behívás parancsot amikor nem vagy benne biztos, h végre tudod hajtatni a kutyával - pl. heves játékban van más kutyákkal - ha mégis hívod és nem jön, akkor csak azt erősíted benne, h "anya hívhat, akár többször is, nem kell mennem ha nem akarok"

Nagyjából ennyi. Ha ezeket betartod, akkor nagyon nem cseszheted el. A lényeg, ne féld elengedni! És tanulja meg, neki kell vigyáznia arra h te ne veszítsd el!

2009. aug. 24. 15:37
 4/6 anonim ***** válasza:

Próbáld ki azt, hogy ha nem jön, akkor miután hívtad, elkezdesz szaladni. Ha erre sem jön, akkor megszidod, és utána ha jönne, akkor elküldöd. Egy idő után magadhoz hívod és megdicséred. Ezt többször is meg kell csinálnod. Van egy másik módszer, ami jó lehet:

[link]

2009. aug. 24. 15:50
 5/6 anonim ***** válasza:
Egyetértek a többiekkel, csak avval nem hogy ha jönni akarna akkor küld el, szerintem ha odajön akkor azonnal meg kell dicsérni mindig. Találd meg hogy a legfontosabb számára. Pl dicséret, labda, étel stb. És még annyit, hogy tudom nem segít, de nekem 3 mudim van és sosem volt ilyen gondunk. Mert pici korától kezdve állandóan jöttek utánam, és kint is póráz nélkül sétálunk és így nem is nagyon kellett tanítani. Szóval őici korban el kellett volna kezdeni, mert mondják a mudiról, hogy olyan mintha az árnyékod lenne. Esetleg mozgasd még többet, mert a mudinak nagyon sokra van szüksége, lehet hogy nem elég neki. És még annyit hogy biztos te vagy a gazdája? Mármint nincs valaki a házban akire jobban hallgat vagy ilyesmi? Mert a mudi nagyon egygazdás.
2009. aug. 24. 16:39
 6/6 A kérdező kommentje:

Szinte csak rám hallgat. Minden nap 2 hosszút sétálunk, meg biciklizünk is. Az a baj, hogy nincs hely, ahol nyugodtan el merem engedni, mert a falu melletti területeken szőlő van, és rengeteg nyúl meg fácán jár arra. Meg ha elengedem, pár másodperc múlva már kilométerekre van, esélyem sincs elkapni.

Volt, hogy elfutottam az ellenkező irányba, hátra néztem a vállam fölött, hát nem nagyon izgatta, csak szaglászott tovább.( egyenlőre úgy tűnik, kiváló vadászeb lehetne:))

Van egy park a közelben, de nagyon sokan járnak arra, és közvetlenül a falu szélén van, tele van kóborokkal, úgyhogy egyenlőre pórázon fogok próbálkozni.

Mégeygszer kösz mindenkinek!

2009. aug. 24. 17:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!