Milyen kutyát ajánlanátok? Kis vagy közepes méretűt szeretnék, kertes házhoz, lehetőleg okos és könnyen kezelhető legyen.
Az airdale terrier a legnagyobb jó indulattal sem nevezhető közepes termetűek. :)
Westie, beagle, bolognese, havanese, uszkár, wels terrier, border terrier... Bár a legtöbb terrier nem könnyen kezelhető. Spánieleket én is ajánlom.
Remélem nem CSAK a kertben lakhatnak. Kis és közepes termetűek közül nem tudok olyat, amelyik a kertben jól érezné magát.
Igazából kismillió ilyen fajta van, sőt a keverékek többsége is ide tartozik. Én a menhelyiekben hiszek, azok biztosan meghálálják, hogy gazdijuk van, annál szebbet-jobbat pedig elképzelni sem tudok.
Annyit mindenesetre biztosan mondhatok, hogy a terriereket került (kivéve mondjuk a staffordshire és hasonlóakat), mert ők a legritkább esetben könnyen kezelhetőek. Imádnivaló kutyák, de nagyon önfejűek, és reggeltől estig pörögnek, amellett előszeretettel ássák fel a kertet (ami bármelyik kutyával előfordulhat, ha nem kapja meg a kellő foglalkozást).
Ugyanígy nem javaslom az ölebként nyilvántartott kutyákat, a legtöbbjük hercegnőnek érzi magát, és nagyon könnyen az ember fejére nőnek.
Amivel nem lehet nagyot tévedni, az a magyar vizsla (a rövidszőrű nehezen viseli a hideget, szóval őt télen mindenképpen bent kell tartani; a drótszőrű már jóval ellenállóbb), a golden/labrador retriever, skót juhász, spánielek, szetterek, de csak akkor, ha jó tenyésztőtől valók - a bizonytalan származású kutyák nem mindig hozzák a fajtajelleget, amibe bizony a természetük is kőkeményen beletartozik.
A beagle lehet még jó választás, ha nem ragaszkodsz a póráz nélküli sétákhoz, merthogy ők vérbeli vadászkutyák, és ha szagot fognak, az isten összes csirkecombja sem hozza őket vissza, amíg nem végeztek a dolgukkal.
A pörgősebb juhászkutyákat, pl. border collie-t, belga juhászokat csak akkor javaslom, ha van elég időd lefoglalni őket (napi pár óra séta, kutyákkal futkározás, labdázás, esetleg kutyaiskola, agility). Nagyjából ebbe a kategóriába tartoznak a magyar fajták, mint a puli, a pumi és a mudi. Ezek közül talán a puli a legnyugisabb (neki a szőre macerás), és a mudi igényli a legtöbb aktív foglalkozást.
Így hirtelen ennyi jutott eszembe; ha írnál még valami igényt (házőrző kell vagy csendes fajta, gyerek van-e vagy nincs, ilyesmik), biztos tudnánk szűkíteni még a kört.
beagle. sztem az tökéletes választás
majd írd le h mit döntöttél:)
Kedves Kérdező !
Én most nem a kérdésedre válaszolók , hanem csak mondok egy dolgot ...
Ez nem csak a kérdezőnek hanem MINDENKINEK szól !
Mikor kutyavásárlás előtt álltok miért mondjátok hogy OKOS legyen ?
Hisz nincs buta kutya , csak nevelni kell.
Ha rengeteget foglalkozol vele okos lesz nagyon is ...
Ha csak napi 5percre még kiadod a kajáját , na akkor "buta" lesz télleg, illetve az se számít butának csak neveletlennek !!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!