Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Dilemma. Ivartalaníttassam a...

Dilemma. Ivartalaníttassam a kanom, vagy ne? Pro-kontra érvek, tapasztalatok kellenek

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Egy kan kutyámat már ivartalaníttattam, tudom, egészség, szaporulat, stb...

Én is szoktam ezek mellett érvelni.:)

Szukák esetében egyértelműbb a dolog...

A dokim nagy állatbarát, de még ő sem szívesen herélte ki a kanomat.

És most lassan ivaréretté válik a másik is... - ő még tökös:)

Sosem szeretném pároztatni, nem szeretném ha hererákot kapna, stb...

DE. Ha nem muszáj, azért nem ivartalaníttatnám.

Látom, hogy sokan képesek ivaros kannal is tök jól éldegélni.

A kérdésem:

Hogy csináljátok, mire készüljek fel?

Tudom, viszonyrendezés, stb...

Csak a gyakorlatban még nem volt kanom, nem tudom, számítsak-e pl. egy rendezett viszonyon belül is szökésre, ha tüzelő szukát érez?... (amikor nem vagyok jelen - hiszen olyankor elvileg zöldlámpa van...)

(A nap túlnyomó részét bent tölti, pláne a sz.r időben, de nyáron jobban szeret a kertben lenni... nem tudom állandóan felügyelni...)

Ha tüzelő szukát láttunk, még ivaros korában a másik kutyámmal sem volt baj (pedig ő durván domináns hajlamokkal van megáldva). De nem tudom, a távollétemben nem akciózott volna-e, végül is a farkasok is párzanak, ha az alfa nem látja őket.

Ez kanoknál is az élet meghosszabbítását jelentheti? (Szukáknál tudom, hogy igen.)

Minden esetre az orvosommal is konzultálni fogok, de minél több véleményt/tapasztalatot szeretnék begyűjteni.

Ja igen, a lényeg: az ivartalaníttatott kanomnál minden ivaros keménylegény bepróbálkozik... olyan "ez nem fiú, akkor hátha lány" alapon.

Na most ez elég sok kellemetlenséggel jár, igencsak próbára teszi a kanom tűrőképességét...

Ettől szeretném megóvni a tökit, ezért nem vagyok biztos benne, hogy feltétlen meg kellene műttetnem őt is.

A lényeg, hogy neki a lehető legjobb verziót válasszam.

Köszi a válaszokat előre is!

2012. dec. 20. 13:41
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Ivarérés előtt ivartalanított nagytestű kan kutyám van. Semmi hátrányát nem tapasztalom, nálunk nincs olyan, mint nálatok, hogy meg akarnák hágni a kan kutyák.

Én alapból ivartalanítás párti vagyok, nekem nyulam is van, ő is ivartalanított. Nálam részletkérdés az is, hogy kan v szuka kutyám van-e, mert teljesen mindegy a neme, ivartalaníttattam volna mindenképp.

2012. dec. 20. 15:08
 12/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm, az utolsó két válasz nagyon hasznos volt!:)

Hát ez az, pontosan ettől félek, hogy boldog-boldogtalan őt is meg akarja majd hágni.

Magyarul így is, úgy is stressznek teszem ki... - ivarosan nem pározhat, ivartalanul meg vele akar mindenki párzani...

Én is sokat jártam az ivartalan kanommal terápiára (szegényt jól elcs.sztem az elején), már tényleg annyira ügyes, olyan sokáig tűri, hogy macerálják, hogy már sajnálom szegényt. (Konkrétan hágja egy agár, ő csak ül, alig bír magával, és segélykérőn néz rám...)

Ilyenkor leszedem róla a kutyát (más nem szedheti, mert nem mindig esik le neki, hogy segíteni akarnak rajta), vagy ha úgy van, a másik kutya gazdája letiltja... de szerencsétlenbe annyi feszkót rakunk ezzel, hogy rossz nézni...

(Egyébként régen minden ilyen feszültség után valahol máshol robbant, most ez már nincs, de lehet, hogy ki sem tudja adni szerencsétlen...)

Majd most megyünk középfokra, akkor remélem, változnak még ezek a dolgok - a befordulós kutyámmal csodát tett...

(Meglepő, de úgy látom, pont a hágós agárral kezd feloldódni:D:D:D)

Hát, egyelőre akkor hajlok rá, hogy ivaros maradjon a kócos gyerek...

A doki is ezt javasolta az előző kannál, de ott annyira kezdtek elfajulni a dolgok (illetve annyira bepánikoltam, ha agresszívvé vált), hogy a suliban javasolták az ivartalaníttatást - noha más kanoknál nem szokták. Csak akkor erről a "csajjá változásról" még nem tudtam.:(

Ha tudom, hogy ilyesminek teszem ki szerencsétlent, jobban iparkodtam volna magabiztosabbá válni és nem pánikolni...

(Most ivartalan állapotában ott tartunk, hogy egyszer nyitva maradt a kapuajtó, és jött a postás... épp akkor léptem ki, amikor a kutyáim - élükön az ivartalan kannal - üldözőbe akarták venni, annyit mondtam, hogy nem, és azonnal leálltak - el sem hittem. - véletlenül nem hisztérikus volt a hangom, hanem összeszedett... Nem tudom, ivarosan mennyire tudnám kontrollálni, de talán ahhoz is fel tudtam volna nőni.:( - persze utólag minden máshogy van...)

Ha jön még tapasztalat/vélemény, nagyon szívesen fogadom! Next step - konzultálni a dokival.

(Bevallom, mivel nem indokolta a finom ellenzését, azt hittem, csak amolyan "férfiak tartsanak össze" áll a háttérben, mivel a szukáimat gond nélkül ivartalaníttatta.)

2012. dec. 20. 15:10
 13/17 A kérdező kommentje:
(már nem utolsó kettő, de a jelenlegi utolsók is hasznosak.:))
2012. dec. 20. 15:12
 14/17 anonim ***** válasza:
Ivarosan is tudnád kontrollálni. A kutya is fejlődött az idő során és te is. Javult a kapcsolatotok. A kontrollnak nincs semmi köze az ivartalansághoz.
2012. dec. 20. 15:22
 15/17 A kérdező kommentje:

Akkor pláne sajnálom, hogy szegényt így kiteszem más kanok udvarlásának...:(

Hát, akkor a kócost már tuti nem szivatom meg ezzel...

Köszönöm, azt hiszem, el is dőlt...:)

2012. dec. 20. 16:26
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

Én negatívat nem tudok mondani a kan ivartalanított kutyámmal kapcsolatban, sőt!

Nem nyalogatja a földet a tüzelő szukák után. (ez egészségügyi szempontból jó)

Sokkal-de sokkal játékosabb lett. A doki jól mondta, most éli második gyerekkorát :)

2012. dec. 20. 18:28
 17/17 A kérdező kommentje:

Igen azt én is megfigyeltem, hogy az ivartalanított "kölykösebb" lett.

A kócos viszont még így 1 évesen is annyira kölyök, hogy inkább komolyodna már meg...:D

Amúgy még mindig nem emeli a lábát pisilésnél...

De nem kockáztathatom meg, hogy úgy cs.sztessék a kanok...:/

Úgy látszik, van, akinek nem lesz jó szagú a kutyája, van aki meg kész szexszimbólummá alakul...

Azért még a dokit is megkérdezem...

2012. dec. 20. 18:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!