Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » A kutya ideges lesz, ha...

A kutya ideges lesz, ha szeretgetni próbálom. Mit csinálok rosszul?

Figyelt kérdés

6 éves Havanese kutyáról van szó.

Ketten élünk anyukámmal egy lakásban. Anya az Isten, ő bármikor felveheti, szeretgetheti, játszani is szoktak. A kutya tiszteli, szót fogad neki, és hát legtöbbször vele van, ugrál a boldogságtól ha hazaér a munkából, és vele szeret aludni is.

Ellenben engem sosem üdvözöl, ha felveszem szeretgetni csak morog, vicsorog is, ha már a morgás nem használ. Persze rászólok, a vicsorgást ugyan abbahagyja, de tovább morog magában. Nem harap, nem ugat, nem kapál, csak morog.

Játszani viszont velem szeret inkább, mindig nagyokat ugrál, pattog, minden este jön hozzám és hozza a kis játékát, hogy húzzam neki. Egyébként eközben is morog... Ha elmegyek itthonról, szokott az én szobámban aludni. Én tanítottam trükkökre is, amiket szívesen teljesít. Sétánál sem nagyon fogad szót nekem.

Olvastam sok agresszív kutyáról szóló cikket, néztem videókat, de ott mindig nagyon szélsőséges esetek vannak, a miénk szerintem kicsit szolidabb. Próbáltam én már lenyomni a nyakát a földre, kerülni a szemkontaktust, megcsapni újsággal (hogy ne legyen fájdalmas, csak hangos), már komolyan elmondtam neki a problémáimat, meg beszélgettem vele, hogy rosszul esik, ahogy viselkedik, de hát nem használt egyik módszer sem.

2012. dec. 12. 22:24
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Hát, ha úgy vesszük... ha valaki nem falkavezér típus, akkor igen sokat kell változtatnia magán ahhoz, hogy valóban az legyen. :D Úgyhogy Anyukád nem is talált annyira mellé... :) Ha Te falkavezérként fogsz viselkedni a kutyával szemben, akkor a kutya is meg fog változni irányodban, mikor elfogadja ezt a helyzetet. Anyukádnak csak annyit kell tennie, hogy ne akadályozzon, pl ha kiadsz a kutyának egy utasítást, akkor ne írja azt felül.
2012. dec. 13. 15:23
 12/19 anonim ***** válasza:
Írd be a keresőbe, hogy "cerberos falkavezér". Elég jól összefoglalja az alapokat. Mi emberek azt hinnénk, rossz a kutyának, ha szigorúbbak vagyunk vele, szabályokat állítunk fel előtte, de valójában ő ettől lesz felszabadult és boldog, mert a vezéri felelősség terhét levesszük a válláról.
2012. dec. 13. 20:29
 13/19 A kérdező kommentje:
Köszi szépen mindenkinek! :)
2012. dec. 14. 20:54
 14/19 A kérdező kommentje:
Erről beszéltem. Ma reggel is morgott, próbáltam megbökdösni, ez nem hatott, lenyomtam a földre (ahogy a Cesar videóban láttam), erre anyám elkezd sipákolni, hogy mi a francot csinálok a kutyával. A kutya meg persze felpattan, rohan hozzá, ő meg simogatja. Mondom olvass utána, így kell megnevelni, nem maradhat ilyen agresszív. Erre ő megfenyegetett, hogy akkor pakoljak össze, költözzek el itthonról, és akkor nem kell a kutyával lennem. Nevetséges komolyan, hogy a kutya fontosabb, mint én. Nem képes megnevelni, mert hogy ő a kicsi szeme fénye, ők egymásnak lettek teremtve, nehogy bárhogy is változzon az ő irányába. Bocs hogy most itt panaszkodok, de úgy érzem felrobbanok...
2012. dec. 16. 11:00
 15/19 anonim ***** válasza:
Hát akkor csak akkor neveld, ha nem látja... Elég hatásos, ha az álla alatt, a torkánál megragadod a bőrt, és megrázod kissé. Anyud előtt legfeljebb annyit tegyél, hogy ha morog, kapd el a pofáját, és szorítsd meg erősen, ez talán még nem veri ki nála a biztosítékot. Ha mégis sápítozik, világosítsd fel, hogy az anyakutya is így fegyelmezi a pici kölyköket. És mostantól kevésbé szeretgesd a kutyát, ha ő megy oda hozzád, akkor pláne ne.
2012. dec. 16. 12:01
 16/19 A kérdező kommentje:
Hát jó, így fogok tenni. Csak az a baj, hogy partnernek kéne hogy legyen. Mert hiába nevelem itthon, ha pl sétánál anya arra megy amerre a kutya akar, meg ad neki a saját kajájából... :'(
2012. dec. 16. 12:14
 17/19 anonim ***** válasza:
Tudom, de már az is nagy eredmény lesz, ha valakit maga fölé helyez tekintélyben.
2012. dec. 16. 14:25
 18/19 anonim ***** válasza:
100%
Nos, ha az én anyukám ezt tenné, akkor én a következőt tenném: egyáltalán nem foglalkoznék a kutyával. A falkában a domináns egyedek is magasról lekakilják a többit, tehát, ha levegőnek nézed a kutyát, azzal erősíted a domináns szerepedet. Tégy úgy, mintha ott se lenne, ha mész valahová, s eléd áll, akkor menet közben finoman told arrébb. Ezzel nem válthatsz ki anyukádtól ilyen reakciót, mert hiszen te semmit nem csinálsz a kutyával, de talán anyukád elgondolkodik azon, hogy talán jó lenne, ha nem így lenne... Én már csináltam ilyet, anyósommal voltam hasonló helyzetben, nem kellett sok idő, hogy legalább kicsit úgy tegyen, mintha nem a kutyát tartaná nagyságrendekkel fontosabbnak... xD
2012. dec. 16. 18:31
 19/19 A kérdező kommentje:

Ma is együtt ették a kakaóscsigát. Mondtam, nem kéne adnod neki (tegnap beleegyezett, hogy neveljük meg...) azt a választ kaptam, hogy "ők így szokták".

Nem tudom, hogy ne foglalkozzak a kutyussal, hiszen csak hárman élünk egy lakásban. Nagyon magányos vagyok itthon, anyám társaságát pedig már egyre kevésbé viselem el. Ezt pedig gyönyörűen szemlélteti az, hogy a GYK-en vagyok kénytelen kiírni magamból a problémáimat...

De mindegy is, nem fárasztalak titeket, köszönöm a tanácsokat, én kitartó leszek a kutyával. :)

2012. dec. 17. 18:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!