Kutyus kint, bent váltakozva, megbetegedhet?
én panelos vagyok,úgyhogy anyám nevébe tudok csak írni akinek kertes háza van 2 kutyával,egyik egy shih-tzu,másik egy sharpei-tacskó keverék.
Ők ugyanezt csinálják hogy míg dolgoznak kint vannak kutyák a kertbe,ezt 2-től este 6-8-ig tart kb,mert délutános,és este hazaérnek akkor velük vannak,reggel meg kiengedik őket,majd onnantól ki-be járás.
Szerintem minnél több időt töltsön veled ahogy neked engedi az időd,mert minden kutya a gazdája mellett érzi jól magát!
És szerintem pont ne éjszaka rakd ki,a legnagyobb minuszokban,hanem inkább nappal míg dolgozol/tanulsz. Éjszaka úgyis alszik,reggel mikor felkelsz kiengedheted.
Ilyenkor télen adhatsz neki napi 1 meleg ételt,vagy pl tápját öntsd le meleg de nem forró levessel és ez is hőérzetet ad neki.
Nem fog megfázni,és örülök hogy felelősségteljesen gondolkozol!
Kérdező,
jót tesz a kutyának, ha tél mínuszokban benn van.
Ezzel az ízületeit is kíméled, öreg korára nem mindegy, milyen állapotban van.
Durva hasonlattal élve más az élettartama egy garázsban tartott autónak és más egy utcán parkoló autónak.
2-es hozzászóló kutyájához hasonlóan az enyém is megtanulta lenyomni a kilincseket. (Sajnos néha kulcsra kellett zárni az ajtókat előle.)
A kutya a gazdájához ragaszkodik, de az ő igazi otthona a természet. Napsütés, napozás, fűben-hóban hempergés stb.
Ha nem volt otthon senki, a kutya az udvaron volt, ha igen, akkor gyakorlatilag ő döntötte el, hová megy.
Ezen a váltakozva kinn-benn dolgon én is gondolkoztam, hogy a kutya alszik +20 fokban, aztán kiszalad ugatni mínusz 10 fokba, hogyan viseli a szervezete...
Passz.
Egészséges, jó immunrendszerű kutyának nem okoz gondot a váltás. Nekem nj lakáskutya simán elvolt a legnagyobb mínuszban 3 napot kennelben, amikor olyan helyen voltunk .
Legyen kint is megfelelő helye, ahova behúzódhat melegedni.
Lemaradt:
Az sem mellékes, hogy mi a "rendeltetése" a kutyának.
Kistestű társaskutya vagy házőrző (is).
Nálunk az volt a probléma, hogy az eredetileg szigorúan kinti, nagytestű házőrző kutyából egyre inkább szobakutya lett, ahogy öregedett.
Persze megmaradt az erős védő ösztön és éjjel minden pisszenésre felugrott és ugatott.
Fel kellett kelne éjjel kettőkor kiengedni ugatni. Aztán fél óra múlva jött vissza, akkor vagy beengedtük, vagy bejött magától, de nyitva hagyta az ajtót és télen jött be a hideg.
Ez az állandó felkelés-kiengedés-lefekvés-beengedés dolog egy idő után fárasztó...
Szerintem ha nem a kutya kénye-kedve szerint, 10-20 percenként rohangál ki-be, akkor nem fog megfázni.
Nálunk most ősz óta úgy van, hogy reggel felkelünk a lakásban, kimegyünk sétálni, vagy séta előtt kirakom kicsit a kertbe és fél óra múlva indulunk. Sétálunk fél-egy órát, attól függ...aztán hazajövünk, Argos marad kint a kertben, van háza pokrócokkal (ajtót még nem szereltem fel), a lakásajtó mellett kanapé, bár az most vizes...és elvan kint, alszik, házat őriz, hazahajtja a macskákat vagy éppen játszani hívja őket :) Aztán késő délután van, hogy beengedem a lakásba kicsit.
17-18 közt elmegyünk nagy, 1,5-2 órás sétára, ahol fut, rohan, tréningezünk, tehát aktívan mozog. Utána vagy még kint hagyom kicsit, vagy bejön a lakásba. Kb. 1 óra múlva, 20 körül vacsi bent. Aztán vagy kimegyünk még egy utolsó pisire az utcára, vagy marad bent reggelig
Tavaly ősztől éjjel-nappal bent volt, kivéve a két sétát...akkor jobban észrevettem, hogy fázott, remegett, ha kint volt...előtte lévő télen éjjel-nappal kint volt, nem fázott.
Most a kettő közt szeretném megoldani. Este-éjjel bent van, nappal meg kint is és bent is...így nem fog fázni, lesz immunrendszere és szőre is...nem jó, ha teljesen szobakutya egy kutya kertes házban...sztem...bár van, aki ott is csak háromszor kiviszi sétálni-pisilni, az megint más.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!