Az agarakkal miért csak külön engedéllyel lehet vadászni?
most olvasgattam a neten, és azt olvastam, hogy Mo-n agarakkal külön engedély kell a vadászathoz, de nem indokolták meg, hogy miért.
Valaki tudja ennek az okát?
hát ez eléggé semmitmondó válasz volt.
se a vizslához, se a beagle-hoz se a többi kutyához nem írtak külön engedélyt, csak az agárhoz.
Keresgetem a neten, de valószínüleg én vagyok bamba hozzá, hogy találjak valami érdemlegeset.
Légyszives olyan írjon, aki tudja is, és kérdésre ne kérdéssel feleljen.
Előre is köszönöm.
Így már értem.
Nem tudtam, hogy az agarak ölnek:S
Köszönöm a válaszodat!
nagyon-nagyon sok hazánkban az olyan orvvadász, más néven rapsic, akik főleg magyar agarakat illetve magyar-angol keresztezett kutyákat használnak. egyetlen céljuk van: húst lopni. ezekkel a kutyákkal főleg őzet és szarvast fogatnak, nagy károkat okoznak a vadásztársaságoknak, ráadásul jellemzően nem a felelős ebtartás mintapéldányai (nagy %-ban kokerók amúgy).
csak nemrégiben indult el a hivatalos agaras vadászat nálunk a maroknyi fajtakedvelő, tisztességes agaras körében, ha róluk többet akarsz megtudni, akkor nézz utána a MATOE egyesületnek.
az agár munkája főleg a klasszikus agarászat (de ritkán más vadászati feladatokra is használják őket, erről jelentek meg már írások a Vadászkutya c. folyóiratban), ez azt jelenti, hogy nyílt területre viszik őket és az ott felugró nyúlra/rókára eresztik el a kutyát. ez egy fair play a vaddal szemben is, hisz ha elég ügyes és gyors, el tud menekülni az agár elől, de az idősebb, gyengébb példányok kiszelektálódnak. az agár általában azonnal öl, felkapja a zsákmányt és szétrázza, nincs sebzés meg utánkeresés. ritkán fordul elő olyan, hogy a vadásznak is segítenie kell. őzet, szarvast nem illik agárral vadászni, az már nem fair play... (a vadnak).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!