Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan kell nevelni egy...

Hogyan kell nevelni egy amerikai staffordshire terrier kiskutyát?

Figyelt kérdés
Volt már kutyám, de ilyen fajta még nem és az érdekelne, hogyan kell nevelni,hogy családszerető, de terület örző is legyen.

2012. nov. 30. 21:49
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
91%
A staff nem őriz házat... Lehet hogy ugat, mert jelez, de hogy lazán el lehet ijeszteni az fix. Nem egy olyan helyen voltam már ahol őrjöngött a kutya, de a nyitott kapun nem mert ki jönni még akkor se ha ott voltam a kapunál... Volt olyan amelyik nagy merészen ki jött, oda dobbantottam mint a kiscica úgy szaladt el. Ennyit a staffokról... Nem erre tenyésztették.
2012. dec. 1. 00:06
 12/21 anonim ***** válasza:
Ha pesti vagy vidd el a Cerberos kutyaiskolába, szerintem ellátnak tanácsokkal ingyen is. ők nagyon értenek a bull tipusú kutyákhoz. Nekem pitem van és nagyon sokat tanultam róluk a Cerberos-osoktól. Itt ne hallgass senkire, mindenki hozzáértőnek állítja be magát, és közben ki tudja milyen emberek ülnek a gép túl oldalán, lehet éppen egyiknek sem volt dolga még ilyen kutyával (tisztelet a kivételnek, nem olvastam el a kommenteket, csak feltételezem de akinek nem inge nem veszi magára)
2012. dec. 1. 02:42
 13/21 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Nem olvastam végig az összes hozzászólást, de...

Szeretettel neveld a kutyádat, mindig vidd emberek és kutyák közé! Ha nem teszed antiszociális lesz. Csak titeket nem fog "ellenségnek" tekinteni. Egy AMSTAFFnak amúgy is van tekintélye, úgyhogy nem kell félned, hogy bárki is beakarna menni hozzátok, a nem ti nyitjátok ki a kaput... :D

Ha pedig olyasvalaki akarja kinyitni, aki ért ehhez a fajtához, akkor az ki is fogja nyitni, bárhogy is neveld!

A legfontosabb a szeretet és a következetesség, ha egyszer valamit nem szabad, akkor azt máskor sem...

2012. dec. 1. 11:10
 14/21 Tyler913 ***** válasza:

Az amstaff nem területőrzésre tenyésztett fajta. Ennyi.Lehetnek olyan példányok,amelyeknek erősebb a területvédő ösztöne,de a legtöbbje barátságos az emberekkel,és ez jól is van így. Ha olyan kutyát szeretnél,ami házat őriz neked,ne ezt a fajtát válaszd.

Ráadásul annyira emberközeli fajta,hogy tapasztalataim szerint nem érzi jól magát a kertben egyedül,mindenáron a gazdi mellett akar lenni.

2012. dec. 1. 22:41
 15/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm a sok választ!Talán a hírneve miatt gondoltam,h agreszívabb fajta mint amilyen valójában,de akárhogy is legyen beleszerettem! :) Igyekszem jól nevelni majd, tavasszal szeretném megvenni addig tájékozódom ez ügyben.Akinek bármilyen tanácsa van a nevelésével kapcsolatban az nyugodtan írjon minden segítség érdekel.Ja és nem pesti vagyok Bács megyében élek egy kis "városban".
2012. dec. 3. 00:51
 16/21 Tyler913 ***** válasza:

Az első és legfontosabb tanácsom,hogy nehogy szaporítótól vedd!

Ha már ez a fajta tetszik,akkor tiszteld is meg annyival,hogy tenyésztőtől veszel törzskönyves,fajtajellegű,egészséges példányt. Tudom,hogy drágább,de megéri,hidd el. Én is tenyésztőtől vettem,fél évet vártam rá,de megérte. Van egy gyönyörű kutyám,aki kívül-belül olyan,amilyennek elképzeltem.Azóta megismertünk sok más staffist,szaporítósokat is,hát...Zongorázni lehet a különbséget.

Még valami: ahogy korábban írtam,ez nem kerti kutya. Tehát ha van is kerted,csak akkor fogadj be ilyen kutyát,ha bejárása lehet a házba. Szüksége van a gazdi közelségére, nem egy magának való őrkutya,akit kiraksz a kertbe,és elvan,mint egy szobor.

A másik, hogy elég aktív fajta,nagy mozgásigénnyel. Téves az a nézet,hogy ha van kert,nincs szükség sétára,mert "kifutkossa magát nap közben". Ez önáltatás. A kerti kutyának ugyanúgy kell a séta,az aktivitás,labdázás,játék. Ez 1,5-2 óra naponta legalább. Lesz ennyi időtök a kutyára?

A harmadik dolog a nevelés: ugyanolyanok a nevelési elvek,mint bármilyen más fajtánál,viszont nagyon következetesnek kell lenni vele. Ha nem Te vagy a falkavezér,akkor ő lesz az,és seperc alatt a fejetekre nő,onnantól pedig veszélyes lehet. Ha viszont tudod irányítani,akkor egy angyal,és tényleg minden szempontból feldobja az életed:)

2012. dec. 3. 08:04
 17/21 A kérdező kommentje:

Én sem szeretem a szaporítókat az előző kutyámnak is volt törzskönyve és úgy vagyok vele ha már egyszer pénzt adok ki érte akkor legyen értelme:)

Az idővel nem lesz gond,2 kisfiam van és ők is imádnak labdázni, sétálni.egyik ismerősömnek a kutyája labdamániás és ha megyünk hozzájuk képesek egy órán át dobálni neki szóval attól nem félek,hogy nem lesz rá elég időnk.

Viszont a nevelésével kapcsolatban van egy-két kérdés bennem!neveltem már kutyát,de az a fajta nem volt hajlamos a falkavezér szerepére!Az érdekelne még,h milyen hibákat lehet elkövetni ami visszafordíthatatlan a kutyánál?

Köszönöm a segítséget! :)

2012. dec. 4. 08:46
 18/21 Tyler913 ***** válasza:

Örülök,hogy törzskönyves kutyát szeretnél,jó döntés.

Visszafordíthatatlan hiba szerintem nincs (bár nem vagyok kiképző),de azért leírom a saját tapasztalataimat:

A legfontosabb a "belső játék".Ez alatt azt értem,hogy sokkal fontosabb,hogyan érzel,hogyan kezeled a kutyát fejben,mint maga a tettekben megnyilvánuló falkavezérség.

Hogy értsd,mire gondolok: pl. azt mondják,a falkavezérnek kell mindig elöl mennie sétánál,ha a kutya megy elöl,az hiba. Ahhoz képest nálunk a kutya össze-vissza bóklászik,ha elengedem,van,amikor előremegy,de mindkettőnk számára egyértelmű,hogy én vagyok a vezér. Mert tudom,érzem, szóval ő is érzi. Nem szabad egyetlen pillanatra sem félned a kutyától, a gyerekeidnek szintúgy. Mindig teljesen magabiztos kell legyél vele,1OO%-ban biztosan arról,hogy Te vagy az erősebb,és fel sem merülhet,hogy ő konkuráljon Veled.

[link]

A fenti linken találsz gyakorlati tippeket a helyes falkasorrend felállításához. Néhány kiegészítés a saját tapasztalataim alapján:

Habár nagyon fontos a pozitív megerősítés,fenyítés nélkül nem lehet kutyát nevelni.Tehát én nem hiszek a liberális erőszakmentesség elvében,különösen amikor a falkasorrendről van szó.Ha a kutya támadóan viselkedik,megmorog,kaját félt,dominálni próbál,egyből menjen a pofon. Nem kell fájjon neki,a lényeg a határozottság. Vonj meg következetes határokat, mit szabad és mit nem,milyen bűnért milyen büntetés jár,és ahhoz tartsd is magad keményen.

Ja,és még valami: nagyon fontos a korai szocializáció. Amint megkapta az oltásait, egyből vidd sétálni,emberek közé,városba,szokja a zajokat,az ismeretlen közeget, és ami a legfontosabb: az ismeretlen kutyákat. Ha kora kölyökkorától viszed más kutyák közé,megtanulja majd a társas érintkezés játékszabályait,és felnőttként is jól ellesz más kutyákkal.

2012. dec. 4. 12:36
 19/21 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a hasznos segítséget!:)

Megkérdezhetem,h Neked milyen idős a kutyád és ,h fiú v lány?

2012. dec. 4. 22:02
 20/21 Tyler913 ***** válasza:
Nagyon szívesen. 1 év 9 hónapos, és fiú.
2012. dec. 5. 07:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!