Hogy lehet valaki sikeres tenyésztő?
Ismerek olyan tenyésztőt, aki nagyon híres, ám Dog Chow-val etet, és olyat is, aki Orijennel,de nem ér el hatalmas sikereket. Pedig eddig arra gondoltam, hogy a kutyatáptól és a génektől lehet egy kutya sikeres.
Pedig a 2 kutya ugyanabból az alomból származik.
Mi kell ahhoz, hogy egy kutya sikeres legyen a kiállításon és a vizsgákon?
Hozzáteszem, hogy mindkét kutyát ismerem, és sokat foglalkoznak velük a gazdáik.
Valaki?
Mindenképp fontosak a gének. A küllem.
Az is számít milyen tápot kap,mert a fogaknál,szemnél,szőrnél a táp is közrejátszik.
Nem mindegy a temperamentum sem. Sokkal jobb egy pörgős kutya,aki szépen kihúzza magát,mindig figyel,szépen mozog,mint egy olyan kutya szép meg minden,de punnyadt,és csak úgy elvan magának a ringben.
És természetesen a ringdresszúra is sokat számít.
Mert hiába a szép kutya,ha a gazdi nem tudja felvezetni. Nagyon sok múlik a felvezetésen,mert ha egy ügyes handler jól beállítja a kutyát,akkor azzal sok hibát el tud tüntetni :)
Egyébként ahhoz,hogy valaki jó tenyésztő legyen,ahhoz kell sok sok tapasztalat,némi utánajárás a fajtával kapcsolatban: anatómia,fajtatörténet,betegségek stb...
Sok sok tenyésztővel kell beszélni,kiállításokra járni,és el lehet meni egy tenyésztői tanfolyamra.
És az elmélet nem minden,azt tudni kell haszosítani is,ezért ahhoz hogy valakit igazán jó tenyésztőnek lehessen mondani,ahhoz sok év kell,sok jó felmutatható referencia,és tapasztalat,és tanulás.
Köszönöm a válaszotokat! Még nem tanultuk bioszból az örökítést, de eddig tök azt hittem,hogy az alomtestvérek azooos géneket kapnak,magyarul azonos háttérrel kezdenek nekik a pályafutásnak.
A táplálsról csak annyit,hogy minap olvastam egy internetes fórumon,hogy nem egy doermann halt meg a drága,minőségi tápoktól(Royal Canin, Eukanuba,Orijen). :( Megdöbbentő volt olvasni,hamár a gazdi ennyit áldoz a kutyájára :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!