Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Falkavezérség házőrző kutya...

Falkavezérség házőrző kutya esetében? (többi lent)

Figyelt kérdés
Sokat olvasgattam erről a falkavezér dologról, és egy kedvencként tartott kutyával szemben kivitelezhető is. Viszont ha a kutya házőrzőnek és nem csak házi kedvencnek van tartva elég ellentmondásos a dolog. Ugye mindenképp nekünk kell lenni a falkavezérnek, ami azt is jelenti, ahogy olvastam, hogy a kutya idegenekre nem támadhat önkényesen. Ha tegyük fel egy rotiról van szó, és én leszek az alfa, akkor nem fogja védeni a házat, illetve utcán sétáltatásnál bárki agyontapizhatja hogy hű de cuki? Mert itt azt írták, ha a kutya morog, támad arra aki a közelünkbe jön akkor ő a falkavezér, mert hogy ő véd minket. Ilyenkor mi a teendő egy ilyen domináns kutyánál? Mit csináljak hogy elfogadjon falkavezérnek viszont mindenképp megmaradjon az őrző-védő ösztöne, illetve idegenektől ne tűrje el ha hozzányúlnak, és ha szükség van megvédjen mind ember mind esetleges állat támadástól. Azaz csak engem fogadjon el, nekem engedelmeskedjen, idegenekkel viszont agresszív legyen, viszont visszahívásra, meg ha ott vagyok akkor betudjon jönni az illető. És semmiképp ne barátkozzon.Lehetséges ez a két dolog együtt? Vagy ilyen a kutya csak akkor lessz ha ő érzi magát a nyeregben?
2012. nov. 25. 19:33
1 2 3 4
 11/35 anonim ***** válasza:
Szerintem meg a kérdezőnek nem való semmilyen keleti pásztorkutya. Azok sosem lesznek képesek olyan fokú engedelmességre, meg séta meg anyámkínja, amilyet a kérdező elvár... Az meg elég gáz ha valaki 2012-ben büszkeségnek tartja, hogy egy-két fajta képes szétszedni embereket. Mondom ezt úgy, hogy számomra a kutya az egygazdásnál kezdődik és fejeződik be. Azzal szintén nem értek egyet, hogy a kutyának mindenkihez alkalmazkodni kell. Milyen butaság már. Miért kéne szerencsétlen kutyának falkába rendeződnie minden két perces találkozás alkalmával? Egy falka van, az pedig ő és a gazda meg aki még esetleg foglalkozik vele.
2012. nov. 26. 12:52
 12/35 anonim ***** válasza:
Ja meg ahhoz is sok ész kell, hogy ócsárold a "komolyan képzett kutyákat". Ez egy sport és semmi köze a logikához. Ezt el kéne fogadni. Nem a kutya nem képest gondolkozni, hanem a sport szól másról. Plusz sokkal nagyobb munka kiképezni, mint egy kutyát kirakni a tanyára, még véletlenül-sem-őrző-védőztetni-mert-tilos és hagyni, hogy az öszönei előjöjjenek és csináljanak amit akarnak. Valószínűleg egy ilyen kiképzés után a kapcsolatuk is sokkal jobb. Arról nem is beszélve, hogy lehet ez a kutya sokkal boldogabb a nap végén mint az általad említett csúcsszuper keleti kutya aki egész életét úgy éli hogy mikor kit kell ledominálni és őrizni és másról sem szól az élete, és az utcára sem lehet kivinni vagy kutyák közé mert olyan csodálatosan tud szétszedni embereket.
2012. nov. 26. 12:58
 13/35 anonim ***** válasza:

Utolsó!

Nincs veszélyesebb a félművelt, de magukat nagy ásznak képzelő embereknél.

Energiám sincs kielemezni azt a sok marhaságot, amit itt összehordtál.

Ha valamihez nem értesz, nem kell ám feltétlenül beleokoskodni.

Az ŐV tud komoly is lenni, de ehhez én egy rendes elfogókutyát linkeltem volna be, nem egy cane corso bemutatóját.

Csak gondoltam tegyük tisztába a dolgokat, azt a felvételt ne vegyük már etalonnak.

Nekem világ életemben keleti pásztorjaim voltak, mélységesen elítélem, sőt, egyenesen gyűlölöm azokat, akik a kutyáikat kontroll nélkül - legyen az bármilyen fajta - agresszióra tanítják/felvágnak vele, stb.

Én nem ezt tettem, csupán próbáltam röviden, példával érzékeltetni a videóban szereplő kutyák közti különbséget.

Mellesleg... az én kutyáim maguktól védik a területünket, hibátlanul dolgoznak, mindenki tudja, hogy őket nem hogy felesleges ŐV-re hordani, de egyenesen szét lehet barmolni vele a természetesen erős védőösztönüket.

Mindemellett a kutyáimat magam képeztem ki, engedelmességi vizsgás a 3-ból 2, a 3. még fiatal, csak készülünk a vizsgára.

Minden nap sétáltatom őket, senkit nem támadnak meg.

Ha be akar jönni valaki hozzánk, addig ugatják, amíg ki nem megyek.

Ilyenkor megköszönöm, hogy figyelmeztettek, és leintem őket.

Eddig tartott az ő munkájuk, az ember nyugodtan bejöhet, ha én engedem be.

De ha egy betörő akarna bejönni, sarokba szorítanák és ugatnák, amíg ki nem megyek.

Ha a betörő agresszív lenne (szerencsére erre még nem volt példa), ők is megvédenék magukat - joggal.

Ennyi.

2012. nov. 26. 13:18
 14/35 anonim ***** válasza:
Bocsi, arról nem én tehetek ha te a keleti kutyáid tökéletességét emberek széttépésének történetével akarod hangsúlyozni... Amúgy meg nekem is van elég tapasztalatom - a másik oldalról. Ismerek egy kaukázusit: szerencsére az én kutyáimat nem bántja mert lányok (sok kutyától még ennyi sem várható el), de minden mozgó kanra prédaként tekint. Találkoztam egy káj-jal, minden gondolkozás nélkül kapta el a kutyám, házon kívül, hogy a kiállításokról, versenyekről ne is beszéljünk, ahol állandó az acsarkodás ezeknek a típusú kutyáknak a környékén, míg mások képesek megtűrni társaikat. Vagy amikor sétálok az úton, kutya láb mellett és egyszercsak egy komondor ront nekem őrjöngve. Kiderült, hogy a gazdi pár méterrel arébb kötötte ki én meg belesétáltam a területébe amit kemény pár perc alatt foglalt el. Persze én voltam lehordva. Vagy amikor mindenkinek pórázon kellett tartani a kutyáját az egész rendezvény alatt, mert "ha a kuvasz közelébe megy akkor széttépi, osztán nem én leszek a hibás". Teszem hozzá kiképzett kutyákról volt szó. Szép, szép dolog az ilyen kutya, de be kell látni, hogy a mai világ már nem tolerálja az ilyesfajta jellemet, mert már minden más mint régen, amikor ez tökéletesen hasznos volt. Azt meg már csak személyes véleményem, hogy nem tudom elképzelni ilyen attitűddel hogy lehet boldog kutyaéletet élni. Én is tökéletesnek tartom a kedvenc fajtám, de azért nem fogom emberszéttépős törtpénetekkel reklámozni hogy kéremszépen ez aztán tökéletes és mindenkinél, minden magasan képzett kutyánál ezerszer jobb.
2012. nov. 26. 14:34
 15/35 anonim ***** válasza:

Arra, amire szelektálták, a legjobb.

Ezen nincs mit vitatkozni.

És már megint a félműveltséged tesz vakká.

Csak azokat a részeket fogod fel az írásomból, amiket fel is tudsz fogni.

Most ismételjem magam???

Engem is kikészít, hogy mennyien vannak (és ne legyünk álszentek, nem csak keleti pásztorosokról van szó), akik élvezik, hogy a kutyájuk ész nélkül nekimegy mindennek.

Az más kérdés, hogy egy KÁJ-nál például nem járhat pontlevonás, ha a bíró nem tud a szájába nézni.

Az én kutyáim elég sok mindent eltűrnek, gyerekek nyúzhatják őket, zsúfolt, kutyás helyekre járunk, még sincs soha problémám.

És teljesen elfogadhatatlannak tartom, hogy egy gazda, aki ilyen kutyát vállalt be ne tudja kontrollálni a kutyáját.

Minden csak nevelés kérdése.

Azt hiszed, Türkmenisztánban talán így működnek a kutyák?

Hogy a gazdáik úgy kell, hogy szerencsétlenkedjenek velük, mint kis hazánkban?

Láttál te már pásztort pórázon kutyát sétáltatni?

Az én kutyáimon sincs póráz.

Sem szájkosár.

Egy szó a titka: tekintély.

És hozzáteszem, én őket nem "házőrzőnek" vettem.

Nagy szerelmem a fajta, nálunk ők családtagnak számítanak.

Csupán meg van a helyük a családban - messze az utolsók a sorban.

Nem nagy varázslat, a legtöbb emberből mégis mintha kiveszett volna az a tudás, amivel őseink rendelkeztek.

Mi tudatosan, vagy tudattalanul, de koevolúciónk során átvettük a kutyáktól a vezető szerepét. Felelősséget vállaltunk értük.

Hát tartsuk is magunkat ehhez.

(Egyébként nem tudom, ki írta, hogy Csányi h.lyeséget beszél, de kell egy IQ hozzá.)

2012. nov. 26. 17:21
 16/35 anonim ***** válasza:
Te most hülyeségnek tituláltad a dominanciaváltó képességet?
2012. nov. 26. 17:34
 17/35 anonim ***** válasza:

"Igen tanuságosnak bizonyult az analogiák felderítése szempontjából a kutya-ember közötti együttműködés vizsgálata munkakutyákon. Vakvezető kutyák gazdájukkal való közlekedését vizsgálva kiderült, hogy a vakvezetés tulajdonképpen egy nagyon bonyolult, mindkét fél aktív részvételét igénylő kooperatív tevékenység. E kooperáció lényeges eleme a döntési dominancia folyamatos váltogatása, melynek során hol a kutya kezdeményezi az akció következő elemét, hol pedig a gazdára hárul annak eldöntése, hogy mi következzék. Bár az egyes vizsgált párosok között nagy különbségek vannak abban a tekintetben, hogy a döntések hány százalékában dönt a kutya ill. a gazda, a valamennyiükre jellemző dominancia váltások arra utalnak, hogy kutya és ember az állatvilágban egyedülálló módon képes tevékenységének összehangolására (Naderi és mts., 2001). Az eredmények gyakorlott vak-vakvezető kutya párosok megfigyeléséből származnak és videofelvételek értékelésén alapszanak

A bemutatott és más hasonló kisérletek alapján megfogalmazható a második analógia: a csoporttagokkal kapcsolatos agresszió jelentős csökkenése és a dominanciaváltás képessége."

Amúgy mostanában az etológiatanszéken vannak szemináriumok, épp ebben a témában, nagyon ajánlom, hogy menj el egyre...

2012. nov. 26. 18:01
 18/35 anonim ***** válasza:

Nem, azt tituláltam hülyeségnek, hogy még a feje fölött elszálló madárt is be kéne vennie a falkába. A falka az én vagyok, meg a kutya, meg akit még én beveszek, nem a Buksika akivel évente egyszer találkozunk a réten. Meg is tiltanám neki ha falkatagnak akarná nézni...

A keleti kutyás válaszolónak meg csak annyit, hogy szépen ki is emelte a lényeget úgy hogy nem is veszi észre. Türkmenisztán. Pontosan. Ott tuti nem sétáltatják pórázon a kutyát meg tutujgatják, csak repül a gödörbe ha nem tetszik valami, és van helyette másik 10. Szép kis élet. Csak mi nem Türkmenisztánban élünk a jurtában (még mielőtt a szakértelmemmel jönnél -mert persze ugye te mindent tudsz - csak szólok, hogy irónia), hanem 2012-ben a városban. Én személy szerint megyei jogú nagyvárosban. És ez elmond mindent. Itt igenis gáz ha valaki arra büszke, hogy kutyájának a felmenői szét tudnak szedni embereket, és hogy a veszélyes kutyákat (mert igenis egy ilyen típusú kutya sokkal veszélyesebb mint egy csivava) póráz nélkül sétáltatja a törvényt megsértve. Itt fejlődés van és alkalmazkodni kell kutyának, embernek. Akinek nem tetszik az mehet vissza Türkmenisztánba, mucsára de ne akarja már a világ többi részére ráerőltetni az ottani szabályokat, erényeket, mert teljesen nyilvánvaló, hogy a világ többi részére nem előnyösek.

2012. nov. 26. 18:02
 19/35 anonim ***** válasza:
Nem tudom miérz linekgetsz vakvezető kutyákat, mert nem túlzottan érdekelnek, és egy szót sem szóltíam róluk. Nekem csak az szúrta szemem, hogy szerinted a kutya mindenkit falkába vesz akivel találkozik. Amúgy meg 5 éve járok a kutyáimmal etológia kísérletekre, úgyhogy ez nem jött össze ^^
2012. nov. 26. 18:07
 20/35 anonim ***** válasza:
És neked nem tűnt még fel, hogy a nagyobb kutyacsapatokban (esténként a parkban) a csapat aktuális összetételétől függően változnak a hierarchikus viszonyok? Igen, minden este új falkába rendeződnek probléma nélkül...
2012. nov. 26. 18:17
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!