Hol vegyek a bernáthegyimnek hordót a nyakába? Baj ha a kiskutya szemei vörösek állandóan? Mire várhatok esetleg, milyen betegségekre?
Minek kellene hordó a nyakába?Csak azért mert minden képen így van?Az a kutyának nem igazán kényelmes.A szemei minden bernáthegyinek vörös.
Teljesen felesleges hordót tenni a nyakába. Ha mi kirándulunk, az én hátamon, az én táskámban van a kutyának víz és edény hozzá.
A kutya vásárlás előtt kellett volna utánanézni az adott fajtának, így a betegségeknek is.
A legjellemzőbb betegség a diszplázia, mivel nagytestű kutyafajtáról van. Nagyon fájdalmas, életen át tartó. Műtéttel gyógyítható, ami 100-300e Ft körül mozog.
Nagyon fontos a kölyökkori tökéletes etetés és mozgatás, ez az egész életére ki fog hatni. A bernáthegyi, hála a sok szaporítónak illetve felelőtlen tenyésztőnek (tisztelet a kivételnek) nagyon kényes, igényes fajta. Mivel eteted és hogyan mozgatod?
A csirkefej és a konzerv nem megfelelő táplálék. Finom ugyan, és a kutya szereti, de nincs tápértéke. Még a legjobb minőségű konzervnek is hatalmas a víztartalma, a csirkefejben pedig semmi nincsen.
Jobban jártok (anyagilag is a konzervvel szemben!), ha száraztáppal etetitek. Ha ki tudjátok fizetni, ajánlom az Acanát és az Orijent. Ha nem, középkategóriás a Dog Chow, viszonlag jó táp. Én is ezzel etetek, mert 70e Ft-ból élek.
Mellé lehet főzni heti 1-2 alkalommal rizst, farhátot, combot, sertésmájat, csirkenyakat, répát, fehérrépát, zellert, 1-2 szem krumplit. Ezeken van hús, a máj is jó táplálék, és nem annyira drága, a zöldségekbn van vitamin, a krumpli rosttartalma pedig jó bélbolyh tisztító (csak nem szabad túlzásba vinni, mert nem tudják megemészteni a krumplit).
Az egyéb házimaradékok is jók, ha nem nagyon fűszeresek vagy cukrosak, illetve bab, kukorica, borsó, hagyma, gomba, csoki, szőlő, nem lehet az étrendben. A tészta is finom, de mivel csak szénhidrát (tehát csak hízlal), vigyázni kell vele.
Nem basztatásiból írom tényleg, csak a rossz fiatalkori táplálás ki fog hatni idősebb korára, elsősorban a lábaira, ízületeire.
Ha minden évben rendesen megkapja az oltásait (kombi+veszettségi), van egy jó minőségű kullancs- és bolha elleni védelme (Kiltix nyakörv, Advantix csepp, Frontline csepp), és jó minőségű táppal eteted (írtam: Acana, Orijen), akkor nincsen szüksége kiegészítőre, max. zöldkagyló kivonatot adhatsz még mellé.
Ha az Acanát, Orijent nem tudjátok kifizetni, és mondjuk a Dog Chow-t választjátok, akkor amellé heti 1-2x kell főzni húst, zöldséget (ezt is írtam).
Chappy, Darling, Friskies, Pedigree, áruházak saját márkái (Gerodog, Reno, Winny, Miglior Cane, stb.) felejtősek, ezeknél még a tiszta házikoszt is jobb (fűszer nélkül). 4% hústartalommal, ami valójában marhavér, és vágóhídi asztal alól összesöpört bőr, szőr, zsír, toll - hát nem megfelelő kaja, az biztos...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!