Évenkénti védőoltás, vagy sem?
Sziasztok!
Kíváncsi lennék aq véleményetekre, mert egyre több helyről hallom, hogy ez az évenkénti védőoltás mizéria nem hogy nem szükségszerű de káros is. Most C. Millan könyvét olvasva, Amerikában az Állatkórházak szövetsége ki is adott egy közleményt, h a kölyökkorban beadatott rendes oltásprogram egész életen át véd. ÉS nagyon maximum 3 évente szabadna csak ismétlőoltásokat beadatni.
Igazából kíváncsi lennék a véleményetekre, h ki mit olvasott a témában, és h mi az általános magyar felfogás az ügyben.
Én eddig nem ástam bele magam nagyon a témában, de egyszer már én is elgondolkodtam, h mi is csak egyszer kapunk egy szurisorozatot, ami 14 éves korunkra a hepatitis oltással befejeződik, és onnan védettek vagyunk. Akkor a kutyáknak minek az ismétlés?
Arról meg nem is beszélve, h persze megbetegedhetünk, ha be vagunk oltva de ez általában már mutálódás eredménye, ami ellen a szokásos vakcina beadása nem véd. Vagy igen? Hogy is van ez?
Én is olvastam már erről hogy annyira nem jó az évenkénti ismétlés. Veszettséget beadatom mert hát ugye kötelező.. De a többi ismétlőt én is csak 2év múlva szándékozom.
Van rá valami magyarázat hogy xévente mennyit csökken a védelem a kutya szervezetébe. azt valaki le is írta egy hasonló témában nem rég.
Szia!
Én is úgy tudom, hogy tulajdonképpen felesleges az évenkénti veszettség elleni oltás, de nincs mit tenni, ez a törvény, ha nem oltatod be, Neked lehet bajod belőle.
Jelenleg a negyedik kutyámmal élünk, őt csak veszettség ellen oltatom, azt is azért, mert muszáj.
Igen a veszettség oltással kapcsolatban, én is olvastam, de mivel az kötelező, így nagyon sok morfondírozni való nincs abban a témában.
Csak pont azt nem értem, h miért csökken, ha pl bárányhimlős leszel, nem leszel többé, mert védett vagy. Pont. Nem csökken meg semmi. Persze mint írtam, van aki bárányhimlős lesz ennek ellenére, de általában enyhébb is a lefolyás már akkor.
Mondjuk engem azért érdekelne, mert nem sajnálom a pénzt a kutyámra, sőt, de tényleg szinte mindennél jobban szeretem, és ha mondjuk azzal h ritkábban kap oltást tovább élhetne 2 évvel, nekem már megéri bőven.
Hát a veszettséget azért nem fogják szerintem levinni 3 évre, mert sok a kóborkutya, és a veszettséget emberek is elkaphatják. A kombinált felől meg amúgyis te döntesz.
Ez tényleg nehéz így, h a pénz és az érdekek miatt nem fogják azt mondani, h nem szükséges, hanem inkább bizonytalanságban tartanak, aztán aki fél, az beadatja minden évben. Pedig ha nekem azt mondanák, h elég 3évente, én inkább 3 évente kifizetném a vakcina árának 5xsét, és akkor mindenki jól járna :D
3-as azért mert az oltások állítólag közvetetten károsak. Tehát teljesen más betegségek kiváltó okai lehetnek. Pl. h megterhelik a májat, és ebből is adódhatnak gondok. Pedzegetik h bizonyos rákos elváltozásokért is felelősejk lehetnek.
De erről úgyse fognak nyilvánosságra hozni egy tanulmányt sem. Talán majd 20 év múlva mire kiderül, h a mi kutyáink voltak a tesztalanyok...
Régen nem volt ennyiféle védoltás, és nem is adatták be ilyen sokszor. Az is igaz h nem tudom akkoriban meddig éltek a kutyák. De mamámék nj keverékét tudom, h 14 éves korában lövették le a vadásszal, mert beteg volt. Persze azt ki tudja, mi baja lehetett, az állatorvosok inkább a lovakhoz értettek arrafelé...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!