Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Az ivartalanítás rizikós?

Az ivartalanítás rizikós?

Figyelt kérdés

Van egy 5 hónapos kutyám, és hát, nem nagyon szeretném, ha egyszer véletlenül is kölyköm lenne, nem azért mert nem szeretem a kölyköket, csak hát, nem sok ember foglalkozik igazából a kutyáival, és nem tudnám olyannak odaadni, akiről nem tudom, hogy hogy bánna vele, és kitudja, mi történne velük, miután elkerülnek tőlem.

De az ivartalanítással is eléggé ellenszenvesen állok, mert végülis mégiscsak egy műtét, ami rosszul is elsülhet, mert hát végülis semmi se 100%.

Az lenne a kérdésem lényege, hogy letudnátok nekem írni, hogy egy ilyen ivartalanítás hogy néz ki egy szuka kutyánál? mennyi % esélye van annak, hogy a doki valamit elront, vagy a kutyám rosszul reagál a műtétre, hogy utánna megváltozik a viselkedése?

Mert azon is gondolkodtam, hogy ha tüzel, akkor elzárom, de azzal meg magamnak okozok fél évente egy stesszel teli 3 hetet.

Szóval légyszives aki tudja magyarázza el nekem töviről hegyire a műtétet, hogy hogy zajlik, utánna hogy kell bánni a kutyával, míg "lábadozik", hogy ha esetlegesen változik a viselkedése, akkor mit csináljak, meg ilyenek

a válaszokat előre is köszönöm.

2012. nov. 14. 20:45
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Olvasd el nagyon hasznos!

Ha végre megengedhetjük magunknak a kutyát (egy szuka labradorról álmodom már évek óta), biztos, hogy még a tüzelés előtt ivartalanítva lesz! A műtét kockázata nagyon kicsi, ellenben megelőzhető vele sok betegség, ráadásul nem szabad szaporítani az altatásra váró kutyák számát a menhelyeken!

2012. nov. 14. 20:58
 2/12 anonim ***** válasza:
87%

Én 10 hónaposan ivartalanítattam a szuka kistestű kutyámat. első tüzelése után ivartalaníttatam de megbántam hogy megvártam az elsőt is,mindenhol véres volt minden,vigyázni a kutyára, plusz álvemhes is lett.

Kaptunk időpontot odavittem a kedvenc plédjével,mondták hogy erre az időpontra jöjjek érte azt hiszem 2 óra volt,addig bevásároltam,aztán mentem érte. Be volt bugyolálva a plédbe nem volt magánál még mikor mentem érte,lógott szegénykém csak:) Hazavittem,folyamatos felügyelettel volt itt mellettem az ágyba,nem mehetett sehova kb délután értünk haza. 1-2 óra múlva már csóvált,puszilgatott kezdett magához térni.

Mikor még nem volt tudatánál bepisilt és bekakilt mivel a záróizmai is el voltak ernyedve. Késő este levittem ölben leraktam akkor pisilt fel is vittem aztán már játszani akart teljesen kipihent lett,mintha semmi se történt volna:)

Nem hagytam játszani de egy percre nem vesztettem szem elől. Másnap is itthon maradtam még vele, de akkor már tényleg semmi baja nem volt,mintha előző nap nem történt volna semmi. Sebét piszkálni akarta ezért már másnap ráraktam a tölcsért amit utált,de muszáj volt:)

Mindent kipakoltak belőle,orvos is megnyugtatott teljesen rutin műtét. Műtét előtt ne egyen ne igyon semmit,és míg magához nem tér szintén nem szabad. Ha már teljesen magánál van csak akkor. Bár én első nap nem adtam neki semmit enni,csak inni.

Ennyi azt hiszem:) Nyugodtan vágj bele tüzelés előtt jobban jártok!! És tényleg rutin műtét!

[link]

2012. nov. 14. 21:03
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Nekem egy 8 hónapos keverék szuka kutyám van, 2 hete lett ivartalanítva. Mivel ez egy műtét, nyilván van némi rizikó benne, de egyrészt ez egy rutinműtét, szóval jó állatorvos nem fogja elrontani, másrészt fiatal kutyának még a nagyon kicsinél is kevesebb esélye van arra, hogy nem ébred fel az altatásból. Szerintem érdemes lenne megcsináltatnod, sokkal több előnye van, mint hátránya vagy kockázata. Az én kutyám pl még az első tüzelése előtt lett ivartalanítva. Ez úgy zajlott, hogy időpontra vittem a dokihoz, megvizsgálták, alá kellett írnom, hogy hozzájárulok az altatáshoz, adtak neki nyugtatót, aztán amint elaludt, én hazamentem, és otthon vártam. 2 óra múlva telefonáltak, hogy a kutyám ébredezik, mehetek érte. :) Már rajta volt a tölcsér a fején (amit varratszedésig - 2 hét - nem szabad levenni) és még nagyon kis kómás volt, de megörült nekem. Megmutatták a sebet, adtak fájdalomcsillapítót meg antibiotikumot, amit 4 napig kellett naponta 2szer beadni neki, aztán mivel csak 5 percre lakunk a rendelőtől, már gyalog jött haza velem a kiskutya! Délután volt a műtét, aznap este még remegett, és nem nagyon mozgott magától, úgyhogy segítettem neki lefeküdni, és kézből kapott pár falat kaját. (ja igen, a műtét előtt koplaltatni kell!) Másnap már látszott, hogy teljesen magához tért, evett rendesen, ivott is, és magától megtanulta, hogyan kell tölcsérrel a fején mozogni. Visszamentünk egy gyors ellenőrzésre a dokihoz, de minden rendben volt. A varratszedésig nem nagyon volt szabad futkároznia, játszania, de már két nappal a műtét után újra úgy viselkedett, mint régen. Különösebben nem kell ápolgatni a kutyust, vagy figyelni rá, de nem árt olyankor elvégeztetni a műtétet, amikor van 3-4 napod, amit otthon tölthetsz vele. Nekem annyi viselkedésbeli tapasztalatom volt, hogy a tölcsér miatt nehezebben tudott figyelni rám, és több türelemre volt szükségem a behívásnál, de persze ha pórázon sétáltatod, ezzel sincs gond. Írj nyugodtan, ha még kérdésed van, szívesen segítek, nekem most friss az élmény. Ha van kedved, nézd meg a blogomat, ott képek, videók, meg beszámolók is vannak az ivartalanítással kapcsolatban is : www.thezaradiaries.blogspot.hu Jó kutyázást neked, és ne félj az ivartalanítástól! ;)

2012. nov. 14. 21:05
 4/12 anonim ***** válasza:
Nekem két szuka kutyám lett ivartalanítva. Egyik 1 éves volt a másik 6 éves. Azt hittem az idősebbet jobban meg fogja viselni (vizsla). Tévedtünk. a kisebbet( keverék) jobban megviselte, rá gallért is kellett tenni, mert nyalta a sebét. A vizsla, hamarabb ment ki az udvarra, hamarabb tért vissza a kedve is. Ma is élik világukat jókedvűen. Az ivartalanítással megelőzhető pl. a gennyes méhgyulladás is. Szóval a lényeg :ivartalanítsd, semmi reszkír nincs benne, sokkal nyugodtabbak lesznek a kutyák.
2012. nov. 15. 09:39
 5/12 anonim ***** válasza:

Maga a műtét nem gáz, mindenképp érdemes megcsináltatni.

Én eddig két fiú cicát ivartalaníttattam ami nem ugyanaz, de szeretném felhívni a figyelmed egy fontos dologra. Az állatok általában jól viselik a műtétet. Nekem az egyik cicám ébredés után kicsit még dülöngélt, és kész, nem volt vele semmi. Elég sokáig aludt, pihengetett, aztán mikor elég jól volt már, csak akkor kelt fel.

Viszont a másik cicám... ne tudd meg. Hányt, bepisilt, rögtön menni akart, mindig elesett, 12 órát folyamatosan a nyomában kellett lennem,h ne tegyen kárt magában. Közben folyamatosan morgott és fújt rám. A doki szerint nem ritka h altatás után hallucinálnak.

A barátnőm macskája meg -lány- allergiás lett a fonalra, és jó sokáig jártak, mire rendbetették a sebét a cicának.

Ezekete nem elrettentésnek írtam, hanem h készülj fel, h LEHET h ilyen lesz veled is. Mindenképp vegyél ki szabit. És készülj fel, minden horror max 12 órán át tart, aztán kimegy belőlük az altató :)

2012. nov. 15. 11:41
 6/12 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat, akkor még az lenne a kérdésem, hogy mennyibe kerül úgy átlagban? mert most egy hirtelen nagyobb kiadás egy kicsit megviselne, úgyhogy inkább csak 2-3 hónap múlva esedékes, addig félre rakosgatok.
2012. nov. 15. 11:44
 7/12 anonim ***** válasza:

Nekem a hím kutyámra 10 kiló alatt azt mondta az orvos, h olyan 10 ezer körül, nőstény drágább, és minél nehezebb annál drágább.

Egy nagytestű nőstény, akár 50 ezer is lehet.

2012. nov. 15. 12:47
 8/12 anonim ***** válasza:
nekünk kistestű szuka 20 ezer ft volt
2012. nov. 15. 12:59
 9/12 anonim ***** válasza:
de Zöld Zebránál még mindig tart ivartalanítási akció
2012. nov. 15. 12:59
 10/12 anonim ***** válasza:
Nekem 3 éve a vizslát és a spaniel méretű keveréket 30-ért csinálták.
2012. nov. 15. 13:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!