Klikkeres tanítás? Néhány kérdés róla (? )
Köszönöm a válaszokat, nagyon hasznosak voltak! Tehát a sportokhoz is lehet, sőt, ajánlott használni a klikkert :)
Utolsó, tudom, hogy nem csak fogom a klikkert és egyszerre nekiállok tanítani, eljutottam odáig, hogy nem csak ennyi az egész, ezért ezt az oldalt olvasom egy ideje, de nem régóta: [link]
Utánanézek a könyvnek is, lehet megveszem, köszi a tippet ;)
"Vagy ugyanezt az elvet követve lehet maga a klikker eszköz nélkül is hasonló eredménnyel tanítai?"
Igen, lehet. Az eszköz lényegtelen. Az más kérdés, hogy kutyák esetében a klikker mint eszköz célszerűbb, mint bármi más. Maga az elv amit említettél az pedig nem más, mint a kondicionált megerősítés. Süket kutya esetén nyomkodhatnád a klikkert ahogy akarod, nem sokra mennél vele. :) Lehet viszont fényjelet használni helyette. A lényeg, hogy valami egyszerű, rövid fizikai ingerre kell kondicionálni a jutalmazást. Halaknál is működik. Amúgy akik klikkereznek, szinte mindenkinek van "klikkelő szava" is. Csak még mielőtt valaki megkérdezné, hogy "mi van, ha otthon felejtem a klikkert?" Itt is az a lényeg, hogy minél rövidebb legyen és mindig ugyanazzal a hangsúllyal mondd. Én az "ugy" (rövid u-val) szót használom.
Szia.
Én klikker nélkül tanítom a kutyámat, nekem így is gyorsnak tűnik a tanulása.(1 nap 1 trükk)
A nehezebb feladatokat is megtudom neki tanítani, igaz, azok több időt vesznek igénybe de az egyszerűbbek, mint a pacsi, hempereg, hangot azok egy nap alatt megvannak, de pl a hajol-t úgy tanítottam neki, hogy amikor nyújtózkodott akkor mondtam neki, hogy hajol! ügyes hajol!
Még jutalomfalatot sem adtam neki, csak amikor azt csinálja, amit kell, akkor ilyen magas hangon mondom neki, hogy űűűgyes, inkább az ű-t megnyomva, és kb 2 hét múlva amikor úgy próbából mondtam neki, hogy hajol, akkor lehajolt. persze volt nagy dícséret, meg simogatás, és azóta is előszeretettel csinálja.
Amúgy a láb között szlalom, tolatás, oldalazva menés meg az ilyen kicsit nehezebbeket is tudja.
Amúgy egyáltalán nem vagyok a klikker ellen, sőt gondolkozom rajta, hogy vegyek, csak végig gondolva, hogy leülök vele tanulni, akkor általában kézjelet használok, s már úgy is kezdem a tanítást, legyen az egyik kezemben jutalom, a másikban klikker, nekem így bonyolult.
Meghát, nagyobb a kihívás, nagyobb a sikerélmény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!