Tenyésztőtől szeretnék kiskutyát venni. Szerintetek
max. Hány éves legyen az anyakutya?
Ha normális tenyésztőtől, nem pedig kennel neves szaporítótól veszed a kutyát, akkor megnyugodhatsz, mert a tenyésztő csak addig fedezteti a szukát, ameddig lehet. A szaporító (ide tartozik a tenyésztők 90%-a)meg addig fialtatja, míg a kutya bele nem rokkan. Tehát itt a jó tenyésztő kiválasztásán van a hangsúly. Hogy a kérdésedre válaszoljak: szerintem ez fajtától is függ, mivel egy kisebb testű kutya általában tovább él, így később is kezd el öregedni.
2012. nov. 11. 10:37
2/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a hasznos választ!Itt jön az én problémám. Staffit szeretnék és az, hogy honlapjuk van a tenyésztőknek, az vajon elég-e ahhoz, hogy feltételezhessem a megfelelő minőségű pároztatást? Attól tartok a mai gazdasági helyzet olyan határok feszegetését is elindíthatja/elindította, aminek hatásait, ha lehet szeretnék elkerülni. Találtam egy 5 éves és egy 2 éves leendő anyakutyát. Az öt éves szép eredményekkel, a 2 éves kutyusról igazából semmit nem találtam.Ha tudnál/tudnátok infót adni a fedeztetés kor-ig határokról akkor lehet, hogy könnyebb lenne a döntés. Előre is megköszönöm.
első fedeztetés kb 18 hónap körül szokott lenni ami az esetek nagy részében a 3. tüzeléssel esik egybe.
Az, hogy egy kutya meddig van tenyésztésben főleg a kutya állapotától függ. Általában 6-8 évesen vonják ki a szukát a tenyésztésből.
2012. nov. 11. 12:39
4/15 A kérdező kommentje:
5 éves az még teljesen jó. Óriástestűeknél van egy 6 éves korhatár és életében összesen max 3. alom.
2012. nov. 11. 14:07
6/15 A kérdező kommentje:
És mondjátok, utána mi lesz ezekkel a kutyákkal?
Ne haragudj kérdező, hogy én is kérdést teszek fel a kérdésednél de pont témába vág.
Nekem meg az lenne a kérdésem, hogy a tenyészkanokat hány éves korig szokták még fedeztetésre használni? Közepes méreteű kutyáról van szó.(husky)
2012. nov. 11. 14:24
8/15 A kérdező kommentje:
Semmi gond, kíváncsian várom a választ!:)
Mi lenne? ivartalanítják őket aztán élnek tovább a tenyésztőnél.
Kanok esetében függ attól, hogy mennyit fedezett. Ha a kan sokat fedezett akkor a sperma folyamatosan újra termelődött így tovább is tenyésztésben maradhat kb 10 éves koráig vagy akár tovább de ilyenkor a sperma már nem olyan minőségű mint a fiatal kutyáknál.
2012. nov. 11. 15:12
10/15 A kérdező kommentje:
Még egy(?) kérdés!Tenyésztésnél nem jelent gondot a kölyök szempontjából, ha a szülőpár féltestvér?
Kapcsolódó kérdések: