Hogyan etetitek a kutyátokat?
Mentett kutyusom van, nagyon jól haladunk mindennel, eszméletlen okos, imád tanulni, 100%-osan hallgat rám, de tudom, hogy az etetést "elcseszem". Valahogy így:
Ül, leteszem a kaját, elsétálok, és már távolabbról a tálra mutatok: Tied!
Amióta rájöttem, hogy így egyáltalán nem jó, mindig az éppen tanult feladatot csináltatom meg vele ültetés után, így arra kapja a jutalmat...
Viszont most kezd kamaszodni (egy elég domináns jellemű kan kutyáról van szó), így szeretném dominancia gyakorlatként folytatni az etetést.
Röviden tehát: Hogyan használjuk az etetést dominancia gyakorlatként?
Japán vacsora!!
Ön leül a vacsorájával a földre a
szőnyeg közepére és megeszi úgy, hogy a kutya nem mehet az étel és az ön
közelébe. Próbálja minimális fizikai kontaktussal, inkább olyan kommunikációs
jelzésekkel elérni ezt amit a kutya biztosan ért (megfeszülés, morgás stb.)
Akkor sikerült a feladat ha a kutyának látszólag már esze ágában sincs
megkísérelni megenni az Ön vacsoráját. Ha ez megy, a következő lépés lehet az,
hogy a félig megevett vacsorát ott hagyja és leül a szobában a fotelbe. A kutya
akkor sem mehet az étel közelébe, ha megkísérli, akkor zavarja el. Fontos, hogy
NEM lehet sikerélménye a kutyának!! Fokozatosan legyen egyre távolabb az
ételtől, és a kutya tartsa tiszteletben, hogy ez az öné.
Persze ezt nem mindig kell.
Ne csináltass vele feladatot mert akkor a vacsija csak egy hatalmas jutalomfalat lesz. és hülye lenne nem megcsinálni a feladatot egy akkora adag kajáért.
Én úgy szoktam hogy leteszem a kajájukat leguggolok a táljuk mellé, van nálam egy alma amit szép lassan elmajszolok :D úgy hogy e leve a kajájukra csöpögjön ^^ és ha megettem felállok elmegyek és akkor mondom neki hogy tiéd.
Holnap lesz Korom Gábor előadás .
Korom Gábor következő alapfokú tanfolyami előadása 2012. november 10-én szombaton 18:30-tól lesz az Óbudai Árpád Gimnázium (Nagyszombat u. 19) földszinti előadó termében. Az előadás kb. 2 óra hosszú lesz, ezután a gazdik kérdéseire válaszol Gábor. A részvétel minden érdeklődő számára ingyenes!
Ő értelmesebben fogja elmondani mint én :D
Ha nem tudsz elmenni nézd meg az "egyik kutya másik nem" első adását: [link]
Ott pont ezt mutatja be Gábor, hogyan kell csinálni a 8.perctől. Japán vacsora kapcsán jutott eszembe, hogy már láttam a TV-ben. Jó munkát neked!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!