Városi kutyát, hogy tudják rövid pórázzal sétáltatni?
Nah igen a dominancia se mind1 Diselel meg kaptuk a tanfolyam legdominánsabb kutyája címet a népszigetin :D És még így is ő viselkedik a legjobban.
Amúgy a kutyának szinte mind1 hogy 5méteres pórázon van vagy az én 30centis pórázonom. A póráz az póráz csak mi meséljük be magunknak hogy jobb a kutyának a flexi.
Amúgy valaki már írta előttem a póráz arra szolgál, hogy eljuss a-b pontba. Én akkor szoktam ráttenni amikor iskola vagy bolt előtt megyünk el, hogy annyira ne zavarja az embereket egy ekkora kutya.
Egyébként meg ugyan úgy törvényt sért a flexi mint az elengedett kutya, mivel úgy szól a törvény hogy 2méternél nem hosszabb pórázon kell vezetni úgyhogy tökmind1.
Diesel: a két méterben maximalizált pórázhosszúság ma már nem érvényes, régebben volt érvényben néhány helyi rendeletben...
Itt van leírva az állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendeletben:
"17. § (1) Belterület közterületén - kivéve az ebek futtatására kijelölt területet - ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes."
Az egész sétán láb mellett vagy pórázon sétáló kutya nem tudja levezetni felesleges energiáit, így még frusztráltabb lesz.
Szükségük van a szabadon történő vándorlásra, kutyákkal való hancúrozásra, gazdival történő labdázásra, játékra.
DE! A pórázon v. anélkül történő láb melletti séta, pisilés-szaglászás nélkül nagyon erősíti a kutya-gazdi kapcsolatot, megerősíti a kutyában, hogy a gazdi a vezető, ezáltal általánosságban sokkal fegyelmezettebb lesz. De ha nincs módja rendszeresen póráz nélkül kitombolni magát, akkor a láb mellett séta sem várható el. Rengeteg kutyást látok nyáron és most jó időben a duna parton, akik csak pórázon hozzák ki a kutyát sétálni, az folyamatosan húz, menne játszani és rohangálni, de behívása 0. Ezeket csak szezonális kutyásoknak hívom :D
Ha a kutya naponta ki tudja ereszteni a fáradt gőzt, akkor viszont igenis el kell várni, hogy a "tomboldáig" fegyelmezetten, laza pórázon közlekedjen szaglászás és dolga végzése nélkül. Ha hosszú az út a szabadon engedés helyéig, akkor séta elején pórázon mindenképpen engedni kell a szükségletei elvégzését.
Kutyámmal 90%-ban póráz nélkül közlekedünk. Legtöbbször az 500 m-re lévő duna partig is póráz nélkül megyünk, nekem így kényelmesebb...sokszor viszont direkt pórázon viszem még a parton is egy szakaszon, vagy póráz nélkül, de láb mellett...főleg akkor, ha az utóbbi időben nem volt fegyelmezett-irányított séta. Ez ugyanis általában véve figyelmesebbé és szófogadóbbá teszi a kutyámat, tapasztalat...
A flexivel szinte lehetetlen azonnal megállítani és korrigálni a kutyát, főleg, ha éppen több méterre kihúzta a kutya! Pl. múltkor egy széles járdán kocogott a jobb oldalamon a roti-nj mix kutyám pórázon, bringa mellett, a járda jobb oldalán ment egy öreg nő flexis kis keverékkel...éreztem, hogy baj lesz, ezért hangosan szóltam a kutyámnak, hogy "mellém" és lassítottam...ez elég volt, a nő hátranézett, a kutyája azonnal őrjöngeni kezdett: mikor nagyjából becsörlőzte a kutyáját, gyorsítottam, de a kutya ismét megugrott és nem sok kellett, hogy a kutyámnak ugorjon...és már számtalan támadás ért minket flexis kutyáktól, legyen az kicsi vagy nagy.
Volt, hogy kutya nélkül bringáztam a parti sétányon, szembe jött egy nagy, kutyákkal agresszív kutya hámmal és flexivel a gazdival...átmentem a sétány túloldalára, de pont előttem ment át a flexivel: majdnem bukás lett a vége, mázli, hogy jó a reflexem, és kutyák mellett automatikusan lassítok. A gazdi nem rakta ki az ablakba, amit tőlem kapott...
Legtöbbször rárakják a kölyökre, aztán se laza pórázon való sétát, se behívást nem tanítanak neki...azt hiszik, elég neki ez a mozgásmennyiség. Elengedni aztán nem fogják a kutya egész életében, kutyáktól elrángatják...rengeteg flexis kutya őrjöng a lakótelepeken, a gazdi nem tudja magához csörlőzni, behívni, stb...neveletlen idegroncsok szerencsétlenek...
A FLEXI HASZNÁLATÁT KOMOLYABB ENGEDELMES VIZSGA LETÉTELÉHEZ KÖTNÉM!!!
A 30 kg-os kutyámhoz gyakran a 8 méteres szalagos flexit én is előszedem, meg az 1500Ft-os, 8 méteres zsinóros utánzatot is, ami egy erősebb rántástól kiakadna, nem húzná vissza a zsinórt...de mivel nem rántom, nem fog elromlani :) Ha a kutya kihúzza a 8 métert és nem várja, hogy lazuljon a póráz, akkor megállok...nem vontathat oda bármihez! Ilyenkor hátranéz és megáll, majd visszajön felém.
Én a flexit a hámra kapcsolom, mert így nem tekeri be a lábait, nem pisili le, nem csúszik le a nyaka alsó részére, nem zavarja, mivel a teste legmagasabb pontjára van rögzítve. De ezt csak azoknak ajánlom, akiknek a kutyája TÉNYLEG JÓL NEVELT, tehát szinte póráz sem kellene rá! Én sem húzom-rángatom, hanem szóval irányítom a flexin is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!