Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Jól végzik még a munkájukat a...

Jól végzik még a munkájukat a Kuvaszok és Komondorok? Elég bátrak a harpáshoz?

Figyelt kérdés

Találtam egy oldalt ahol egy fickó kimegy aházakhoz és felméri a pásztrokutyákat,hogy védik-e a portát.

meg máshol olvastam is erről.

És...sajnos a 2 hazi fajtánk java része elvérzett.

:-( szomrú ,de csak kevés találtatott alkalmasnka a kevés próbára tett közül.

Értem,hogy megáváltozott a világ,de ha már őrzés volt a feladatuk nem lenne jobb ha töb olyan kutya lenne amelyik alkalmas is rá.

Úgy értem-laikusként-,hogy miért nem tenyésztik olyan iráynba őket? Vérfissítés ?

Nehogy már csk olyan simogatnivaló kiállítási kedvencek legyenek a jővő Komondorai és Kuvaszai !

Vagy azért még elég kemények ?

Tudja valaki,hogy hol találom az említett oldalt amin a videók megtekinthetők ?

2012. nov. 8. 21:12
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%

Jól végzik a munkájukat. Attól, mert sok egyed nem hajlandó neki menni minden idegennek még normálisan tudják őrizni a portát. Azt a palit meg elnézve baromira nem ért a pásztorkutyákhoz. Mert nem az a lényege a pásztor kutyáknak, hogy egyből minden idegennek neki menjen, hanem, hogy őrizze a portát. Csak sokak szerint a portát a kutya csak akkor tudja védeni, ha a gazdán kívül mindenkivel agresszív a kutya. Meg kuvaszokhoz pont éjszaka kellett volna mennie, mert, ha csak a miénkből indulunk éjszaka jobban őrzi a házat. Mert ismerősöket nappal beenged, meg nem is ugatja meg őket, de éjszaka a családon kívül mindenkire morog és egyből jelezz, már csak akkor, ha valaki lenyomja a kapunak a kilincsét.

Komondor meg alapból nem úgy lett tenyésztve, hogy egyből agresszívan támadjon. Erre a legjobb példát interneten olvastam, amiben egy pásztor, egy kan komondor, és egy betörő szerepel. Történt, hogy a pásztorhoz betörtek, és az elkövető kukoricát akart lopni. Kezdett örülni, hogy a kutyák nem vették észre, mikor már készült menni, észre vette, hogy ott van a gazda komondorra. Csak nézte a kutya, mikor megpróbált elmenni, de a komondor egy határozott morgással visszaterelte a kukorica tárolóhoz. Így ment ez egészen reggelig, mikor a gazda fel kelve hátra ment, és látta, hogy a komondor még akkor se engedte elmenni onnan a betörőt. A komondor így őrzi a házat, nem úgy, hogy egyből neki megy és próbálja megölni a betörőt.

Úgyhogy a magyar fajtákat, és a KÁJ, Kau, stb. kelletti pásztor kutyákat ostobaság összehasonlítani, mivel teljesen más módszerek alapján őrzik a portát, és teljesen más szempontok alapján lettek tenyésztve.

2012. nov. 9. 13:03
 12/22 anonim ***** válasza:
39%

lehet, hogy másnak elég ha a kutya sötétben őrzi a házat, én speciel a nappali tolvajokat is szeretném távol tudni :D

az ópusztaszeri tesztelőket pedig ne féltsd attól, hogy nem értenek a pásztorkutyákhoz, inkább olvasd végig [link]

2012. nov. 9. 17:09
 13/22 anonim ***** válasza:
100%

Sokan elfelejtik, hogy egy komondornak és egy kuvasznak nem kell az ember karján lógnia, mint ahogy azt pl. a dobermannoktól és a rottweilerektől elvárják. Azt akarom ezzel mondani, hogy az hogy nem rögtön harapással indítanak nem azt jelenti hogy nem is elég bátrak hozzá.

Az előző által belinkelt honlapra gondolhattál szerintem, én dog-web.info - címmel ismertem, de arra már egy ideje valami más hülyeséget hoz be, örülök hogy most megint megtaláltam.

Valamint itt van még egy honlap, amit szintén mindenki figyelmébe ajánlanék, és felhívom a figyelmet arra, hogy ezek törzskönyves kutyák. [link]

2012. nov. 9. 18:09
 14/22 A kérdező kommentje:

Ne bántsatok.

Tényleg nem kell neki össz-vissza harapdálni mindenki egy semleges helyen.

Tudom,hogy másképp dolgoznak.

Nem is kell rögtön harapnia ha elég az ugatás.

Azt is olvastam,hoy apásztorkutyáknál nem jó ha fognak és nem eresztenek. Lógna, mint a Rotweiler meg a Dobberman,AMSTAF, stb.

De képzeljük el,hogy valaki bemegy a kertbe a kutya eszeveszttül ugat a lába mellett,belekap a nadrágab(setleg) az ismeretlen meg leszedi a száradó ruhákat és kisétál,mert a kutya nem mer harapni.

Láttam olyan videót ahol a kmondor nagyjából csak ennyit csinált.

tudom megváltozott a világ.

A Németjuhász sem volt régen ilyen. Úgy "csináltak" belőle mindens munkakutyát.

Akkor a mi pásztorkutyáinkból is úgy alakítani,hogy ne csak szépek legyenek. Nem igaz?

Még jó, hogy vannak aki a képességeket is figyelembe veszik. Valahol azt olvastam,,hogy nő a táboruk.

2012. nov. 9. 21:25
 15/22 anonim ***** válasza:
92%
Egyetértek a kérdezővel, fontosnak tartom én is a kutya munkaképességét. Viszont ezt tudni kell irányítani, amit kevesen tudnak ma kellő határozottsággal. A kérdésedre válaszoljak, a legnehezebb nem a megfelelő fajta megtalálása, hanem a megfelelő egyed kiválasztása. A mostani pásztorkutya fajták közül szerintem csak a kevésbé népszerűkre lehet támaszkodni, ott is jól kell tudni kifogni/választani a megfelelő egyedet.Itt nem a kuvaszra vagy a komondorra gondolok.
2012. nov. 10. 21:07
 16/22 magyarvirtus ***** válasza:

Az idei szabadszállási pásztorkutyás találkozón - ahol az idegrendszer stabilitása és a munkavégzés van kiemelt helyen - igen szépen helytálltak a komondorok és a kuvaszok is.

Bácskai Betyár Garas kuvasz szuka lett a "legmorcosabb felnőtt szuka pásztorkutya", azaz a felnőtt szukák közt ő fogott a legkeményebben.

2012. nov. 14. 13:28
 17/22 anonim ***** válasza:

ha a bátorságpróba szóra keresel, akkor találsz jó pár videót: http://www.youtube.com/watch?v=EbBhv2EbeUU

viszont azt nem egészen értem, hogy miért kikötve csinálják ezt? tetőtől talpig felöltözött segédre miért nem lehet ráengedni a kutyát élesben?

(ha hülye kérdés, akkor bocs, ezeknek a bátorságpróbáknak a világát sose értettem, nem vagyok jártas a kérdésben)

2012. nov. 15. 22:05
 18/22 anonim ***** válasza:
Pontosan azért, amiért bukósisak is van az ember fején. Volt olyan kutya, egy KÁJ, aminek a foga csattant a bukósisakon. Ha egy ilyen hatalmas termetű kutya ráharap a bundára, akkor még így is előfordul, hogy kék-zöld foltokat hagy maga után. Ha nincs kikötve és felökleli az embert és mondjuk elgurul a sisak, csúnya vége lehet.
2012. nov. 15. 22:25
 19/22 anonim ***** válasza:
Mi nem rég vettünk TENYÉSZTŐTŐL egy kan kuvaszt most 5 hónapos és úgy védi a portát, hogy az valami csoda!:) Volt egy esetem vele amikor este elvittem sétálni és tántorgott felénk egy részeg ember és rám köszönt az én kiskutyám pedig neki akart menni!! (persze egy normális járőkelőnek nem csinálja ezt)
2012. nov. 16. 15:07
 20/22 magyarvirtus ***** válasza:
Azért vannak kikötve a kutyák a bátorságpróbán, mert az egésznek az egyik döntő momentuma, hogy a gazda jelenléte nélkül hogyan reagál a kutya a támadásra. Ha nincs ott a gazda, ezt másképp nem lehet megoldani, csak ha megkötik a kutyát.
2012. nov. 18. 09:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!